求救- D泥出左咩事?

作者: mrscheung 發表于 2011-4-9 18:38:54
1488 10
買左包培養土種野. 加左堆肥同有機甲肥做基肥, 移左D已經開始結果既士多啤梨落去, 用膠枱布舖左泥面. 再係邊邊唔舖膠枱布就咁培苗(豆角).

士多啤梨D葉變乾同黃, D果唔大就變紅, 慢慢1個月內死晒. D種子就有發芽.

唔知係米換盤換得唔好又唔知係唔係唔夠肥,  唸住掉左佢.  打開個膠枱布掉既時候入面好多一隻隻似蚊滋既野. D泥有D好似結晶體既野係面. 我就再加左D菜肥, 撈撈D泥將D豆角移苗種好D.

而家一個禮拜, 又好似就快死咁. 有冇人知咩事呢? 會唔會係D泥個D似結晶體既野? 太多肥? D泥有虫/菌? 點算???~~~
孖吉 發表於 2011-4-11 09:07:18 |顯示全部樓層
你點落肥法呀?落咗幾多呢?我覺得有機會係過肥醃死啵~
回復

mrscheung 發表於 2011-4-11 08:26:45 |顯示全部樓層
有冇人可以教下我呀?唔該!
回復

mrscheung 發表於 2011-4-11 17:07:18 |顯示全部樓層
撈落泥,個盤70*15cm,第一次落堆肥時落左半磅左右,再加左小半磅甲肥。多唔多?

D泥而家好似起鹽粒咁(第一次種士多啤梨中途已係咁),肥多係唔係會咁架?係唔係撈多d泥溝淡d?
好多一隻隻蚊滋仔,會唔會之前包左膠袋"牛"左菌?
回復

mrscheung 發表於 2011-4-11 21:19:34 |顯示全部樓層
之前種士多啤梨用,轉左豆角苗就冇包,不過都係起左d鹽咁既野,蚊滋依舊,苗已經死晒,唔敢再培苗住,都唔知點好
回復

孖吉 發表於 2011-4-11 22:49:51 |顯示全部樓層
mrscheung 發表於 2011-4-11 17:07
撈落泥,個盤70*15cm,第一次落堆肥時落左半磅左右,再加左小半磅甲肥。多唔多?

D泥而家好似起鹽粒咁(第 ...

因為沒有說明用的是什麼有機肥,所以我以海鳥肥來計算:

一般海鳥肥的使用量 = 1 metric ton per acre
          = 0.2 kg per sq. m

你的使用量是 0.22 kg per 0.1 sq. m,是一般用量的 11 倍

而你發現的結晶應該是鉀肥的結晶,亦是過肥的現象。其實外國的黑色培養土亦已加肥料,所以第一次使用可以不下肥(或只下少少鉀肥),只要長大後再追肥便可。

相信你現在可以做的只有換泥,留起現在的肥泥日後溝淡使用。

(另:蚊滋是因為有機肥過多造成,並非蚊滋或細菌整死你的種物)
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-11 22:51:56 |顯示全部樓層
士多啤梨比較困難種,
試種其他先啦!

一於種生菜先啦!
容易d架‥‥‥‥
回復

mrscheung 發表於 2011-4-11 23:16:39 |顯示全部樓層
個包有機鉀肥係d壙物,真係發雞盲,原來包裝上面有寫30-70克/平方米。我落左成十倍!

D士多啤梨本來已經開始結果,三棵加埋有十幾粒,怕佢酸黎換盤加肥,c得好慘呀><:
豆角苗又c埋~~

而家再去買泥,再請教下,其實買培養土定買靚土好呢?
回復

孖吉 發表於 2011-4-11 23:31:10 |顯示全部樓層
mrscheung 發表於 2011-4-11 23:16
個包有機鉀肥係d壙物,真係發雞盲,原來包裝上面有寫30-70克/平方米。我落左成十倍!

D士多啤梨本來已經 ...

唔好意思,泥呢樣嘢唔係我專長,每種泥都各有特性,而且為咗配合不同作物,用之前都會按需要溝一些 砂/泥/堆肥 之類,未必會單一使用。通常用開某種泥,知到特性之後都好少會轉。我諗其他版友經驗多d 。
回復

owlcyr 發表於 2011-4-12 12:07:29 |顯示全部樓層
好肯定係太多肥啦,下次唔急o既話,落完肥淋下水,過幾日先種o野落去啦,另外,如果你唔係o係大田種,唔駛落膜啦......
要配合埋用滴灌的,同埋一般農用o既地膜係黑色,用料多數係LDPE,唔知你用咩膠枱布,可能物料唔arm都唔出奇
回復

mrscheung 發表於 2011-4-14 23:56:54 |顯示全部樓層
唔該嗮各位!!會努力再買泥種過!
回復