用完嘅泥要點樣消毒?

作者: hugopoodle 發表于 2011-4-9 14:11:15
1003 6
啱啱種完一轉意大利生菜, 可以收得喇, 超開心
想用番啲泥種第二樣嘢
應該點做, 點消毒呢?
謝謝~
judyfarm 發表於 2011-4-9 19:41:32 |顯示全部樓層
I agreed 孖吉! I have the same practice! Keep on using the same soil but need to observe for the plants development and insects!
回復

hugopoodle 發表於 2011-4-9 19:50:42 |顯示全部樓層
真係好多謝大家話俾我知你哋嘅經驗
咁我就放心用番啲泥種其他嘢喇
因為已經發咗其他苗
而家唔駛煩~~
回復

孖吉 發表於 2011-4-9 18:27:50 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-9 18:22
回復 孖吉 的帖子

Is it possible to plant the same thing if I keep adding 肥?

可以,但係冇咁好,一來 氮、磷、鉀 和 微量元素會冇咁平衡,二來連作比較容易留低對某種菜有害的蟲,轉轉環境,佢地的為害都會少啲。
回復

麥煞那 發表於 2011-4-9 17:50:07 |顯示全部樓層

冇錯 !

只係唔係有的勁恐怖野既係泥入面
或者將會種的好珍貴既物種

唔係就有理冇理都種番落去先啦
回復

孖吉 發表於 2011-4-9 17:18:31 |顯示全部樓層
如果冇乜病害的話,用來種瓜瓜豆豆,只要唔用來種返菜,唔會好大問題。到種完瓜瓜豆豆,又可以種返菜咖喇 - 咁樣先係有機種植。唔好有理冇理整死哂泥裏面的生物呀!
回復

hugopoodle 發表於 2011-4-9 22:31:38 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-9 18:25
回復 hugopoodle 的帖子

No pictures for your 意大利生菜?  

因為你咁講, 提醒我要開個帖做種植記錄
歡迎你去睇我新開嘅菜菜篇帖啦~
回復