bunbun買的迷岩

作者: shymeow 發表于 2011-4-9 00:33:07
1849 16

各位師中師姐好
因為睇得太多迷岩嘅 post 已經開始中毒了....而家成為一名迷岩新手
上星期響bunbun買咗呢盆小朋友,有事想請教各位師兄師姐們
1. 想請問一下佢健康嗎?
2. 佢用水苔...可唔可以轉用花x三合一泥呢 ? 點換先好? 佢好細我好怕整到佢呀>_<
3. 想請問一下可以同AV一樣水種的嗎? (因為我的AV都是用水種的 )
4. 今日淋水時見到一幾隻好細隻嘅"滋" 響度爬來爬去,點算呀

謝謝解答
+:栗子:+ 發表於 2011-4-9 10:26:06 |顯示全部樓層

恭喜你中左迷岩毒
你呢隻係超迷岩黎架, 其實花友成日有得送...
1. 佢睇落幾健康呀, 望落仲似有兩隻品種混埋左
2. 一般種迷岩都係泥種, 你可以極細心地去除d 纏埋一舊既水苔, 再落泥+溫室保濕
3. 水種比較少見, 感覺會浸爛球根, 又或者呢度已經有高手研究到水種都唔定
4. o係bunbun買野成日都有"野"送架...我試過中蚯蚓 買完都係換換泥保險d啦
回復

shymeow 發表於 2011-4-9 12:13:42 |顯示全部樓層
多謝你的解答
呢位小朋友而家佢被我隔離中呀,等我換咗呢先放佢同AV一齊
原來bunbun D花有"贈品"....我仲以為bunbun D花安全過其他店添....
咁花po呢? 有無迷岩買呢? 我上兩 個星期去過唔見有迷岩只見有好多AV同食虫植物?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 21:13:49 |顯示全部樓層
回復 +:栗子:+ 的帖子

而且仲係養得靚一靚既開花株/準開花株~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 21:22:03 |顯示全部樓層
回復 Scar 的帖子

係丫~咁d日本珠石有無加到?
上次我去見到d花貓生蟲生到爆晒盆,可以用恐怖嚟形容~
回復

Scar 發表於 2011-4-9 21:23:23 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 21:22
回復 Scar 的帖子

係丫~咁d日本珠石有無加到?

我無留意珠石呀~~
隻眼剩係望住d迷岩  
回復

Scar 發表於 2011-4-9 21:07:18 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 20:45
回復 Scar 的帖子

可以一試...不過佢地主力賣AV,

無加呀~~我2月先買左2盆迷岩都係呢個價~~
回復

+:栗子:+ 發表於 2011-4-9 21:04:08 |顯示全部樓層
回復 tsoiyiu1009 的帖子

佢地d超迷$60 係迷岩size架
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 20:27:15 |顯示全部樓層

花PO果d迷岩AV花貓都係LEO擺係度寄賣,
如果有心搵可以去筲箕灣睇一睇,佢地都係響外國訂球翻嚟~
一定比BUNBUN多好多款睇,起碼超迷岩會比較齊~
9. 非洲紫羅蘭世界 (Leo / Andy)
http://www.african-violet-world.com/frcontact.php

回復

Scar 發表於 2011-4-9 20:36:35 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 20:27
一定比BUN ...

如果唔順路
亦可以電郵/電話問有無你心水既迷岩~~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 20:45:23 |顯示全部樓層
回復 Scar 的帖子

可以一試...不過佢地主力賣AV,
迷岩花貓果d佢地可能都係主張叫你自己上去睇~
同埋統一賣$60,不過我好耐無去,唔知有無加價......
回復

Scar 發表於 2011-4-9 16:35:56 |顯示全部樓層
我都試過買魚骨送蚯蚓、蝸牛...
可能我換泥唔換得唔好, 換完後兩個星期就c左....
好在佢走之前開左三朵花,結左三個果莢
而家出芽仔啦~~
所以, 如果你見到佢有花, 記得等佢結果留種呀~~
回復

+:栗子:+ 發表於 2011-4-9 17:34:02 |顯示全部樓層
回復 shymeow 的帖子

花墟最有機會買到迷岩既就係bunbun啦
花po有時都會有迷岩花貓買架, 不過好貴
再唔係去街尾上sheng都有機會有

不過當然唔夠園藝館平靚正啦
回復

Scar 發表於 2011-4-9 21:34:10 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 21:30
回復 Scar 的帖子

我都好想去望一望,不過對我嚟講實在係太遙遠喇..........

真係幾遠......又唔近地鐵站...所以都係上網買放便d~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 21:30:30 |顯示全部樓層
回復 Scar 的帖子

我都好想去望一望,不過對我嚟講實在係太遙遠喇..........
湊住個仔去唔到丫..........
回復

shymeow 發表於 2011-4-9 23:18:30 |顯示全部樓層
今日又忍唔住去咗花po 同埋 bunbun
本來去花po買中號珠石,點知姐姐話斷咗貨
結果齋眼無買....有好多小說中苗呀 真係花多眼亂呀 真係要慢慢睇  
今次bunbun 就見到"迷你大岩桐",無英文名嘅...
回復

shymeow 發表於 2011-4-9 23:19:58 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 20:27
一定比BUN ...

近我返工喎
等我搵日去睇下先 ~ Thanks!
回復