更新 好生養的粗生白兔 + capensis(已死)

作者: Wallonce 發表于 2011-4-8 21:07:10
4372 30

岩岩森記買既小白兔有紅蜘蛛!!點算?點清理?救命

手機影jo第一次種既capensis, 初時懶又無咩爬文,
介質都係用水苔底上蓋花寶既培育土混水苔咋....
而水呢...都係偉大既水喉水咋....所以佢唔死真係好命硬
仲係咁發新既葉葉出黎捉蟲
快2星期適應了屋企同我之後開始見d葉葉生得好快同有少量水珠珠
無水珠時基本無捉過蟲蟲

今天6月5日, 一直以黎都不拍照總是有原因的, 因為總覺得當拍得差不多時總會有東西掉到地上(傳統得像真理一樣,必會發生),
今次幸好掉的不是玻璃瓶子, 而是膠盆的不幸小白兔....從剛買回來時弱小的他到現在健狀的他花了不少時間...
可是這次的一掉下....恐怕拍斷了不少支葉花柱.....睇花的期限好像不會到來一樣.....有種想哭的感覺呢...
掉下時還差點謀殺了在下層的南瓜......救回來的小白兔分了2個2寸盆, 泥葉分不清的便一次過放到8寸大盆中希望能夠開枝散葉
散碎的放到capensis中, 假如活得起來也可以防治一下其他害蟲.....希望其他植株都能安好

捉到唔少呢!_!但養你而滋生出黎既仲多....

捉到唔少呢!_!但養你而滋生出黎既仲多....

好多新葉阿~舊葉都開始有少少水珠珠

好多新葉阿~舊葉都開始有少少水珠珠

新葉有水珠, 仲捉到蚊子

新葉有水珠, 仲捉到蚊子

買番黎時短時間移了2次盆都無死到=v=好彩好彩, 而家係呢個屋企有個星期半啦 ... ... ... ... ... ... ... . ...

買番黎時短時間移了2次盆都無死到=v=好彩好彩, 而家係呢個屋企有個星期半啦 ... ... ... ... ... ... ... . ...

apr 12 岩岩森記買既小白兔有紅蜘蛛!!

apr 12 岩岩森記買既小白兔有紅蜘蛛!!

係patrickn 大大分享回來的苗側面

係patrickn 大大分享回來的苗側面

2個幾月前係patrickn 大大分享回來的苗苗

2個幾月前係patrickn 大大分享回來的苗苗

有些跟兔兔被壓在泥中....不知如何是好就找個大盆加植料一次過分散在盆中...希望能從死神手中救回來 ... .. ...

有些跟兔兔被壓在泥中....不知如何是好就找個大盆加植料一次過分散在盆中...希望能從死神手中救回來 ... .. ...

不幸在拍照時發生...整盆由1.5米高處掉下..回救回的小白兔...

不幸在拍照時發生...整盆由1.5米高處掉下..回救回的小白兔...

當初的一小株變到而家一大片

當初的一小株變到而家一大片

20110605 回顧之前岩岩買番黎真係健康大個jo唔少

20110605 回顧之前岩岩買番黎真係健康大個jo唔少

capensis 天氣熱了加上受到花寶除菌液的摧毀弱了不少, 但經過清保源對紅蜘蛛既根治, 又活過來, 可是有點葉 ...

capensis 天氣熱了加上受到花寶除菌液的摧毀弱了不少, 但經過清保源對紅蜘蛛既根治, 又活過來, 可是有點葉  ...

泥炭土加珠石可以嗎? 快高長大就好了

泥炭土加珠石可以嗎? 快高長大就好了

牙膏菜加小捕, 嘖水時不小心把珠石嘖到夾中....我被他嚇了一跳....超快速合上...可是換盆時有些小夾吃了泥. ...

牙膏菜加小捕, 嘖水時不小心把珠石嘖到夾中....我被他嚇了一跳....超快速合上...可是換盆時有些小夾吃了泥. ...

瓶子草bb好可愛, 俾間新屋仔佢先

瓶子草bb好可愛, 俾間新屋仔佢先

白色小風雨蘭搶鏡

白色小風雨蘭搶鏡

花花,capensis小花花

花花,capensis小花花

5月於tst拍到的靚花

5月於tst拍到的靚花

5月於tst拍到的靚花

5月於tst拍到的靚花
billylam9 發表於 2011-4-8 23:06:37 |顯示全部樓層
森記我,我都有呢隻,個盤ok ~wo
回復

dtyhbv 發表於 2011-4-9 00:58:55 |顯示全部樓層
水喉水都冇事。。强
點解要水苔做底?
回復

Wallonce 發表於 2011-4-9 07:41:31 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-4-9 00:58
水喉水都冇事。。强
點解要水苔做底?

因為我唔想腰水, 一腰水就好多蚊滋....所以用儲水力較強既物料放底儲水加保濕
回復

Wallonce 發表於 2011-4-12 22:11:52 |顯示全部樓層
  買好望角時又係咁有紅蜘蛛, 要換2次盆....
而家買小白兔又係咁...洗晒d舊泥換晒新泥
希望d小白兔可以好似好望角咁劫後健康重生,落地生根
不過我以後都唔去森x買野啦 ;_; 流jo我成2個幾鐘...用錢買難受

劫後小兔

劫後小兔
回復

Wallonce 發表於 2011-4-12 22:36:54 |顯示全部樓層
見到隻蟲仔飛jo入黎...二話不說就捉jo俾佢

今日食咩"送"?

今日食咩"送"?

今日食大餐....

今日食大餐....
回復

dtyhbv 發表於 2011-4-12 22:57:58 |顯示全部樓層

你D小白兔買咗幾$$?質素好差WO
兔唔好用水喉水AR。。
回復

Wallonce 發表於 2011-4-12 23:16:44 |顯示全部樓層
回復 dtyhbv 的帖子

唔好提啦= =好傷心.....唔見jo半百
回復

DJ999SAI 發表於 2011-4-13 02:41:02 |顯示全部樓層
話唔定d蚊係o係d泥中o牛出黎

我果d 在房中 最近都開始搵到食
回復

Wallonce 發表於 2011-4-13 19:58:12 |顯示全部樓層
myaisha0435 發表於 2011-4-13 15:52
OH~!!! 你比果半百我  我賣比你好過 .........(汗)

小白兔死曬我支援你 ~!!! (拍肩) ...

你支持我d小白兔死.....
回復

Wallonce 發表於 2011-4-13 21:21:58 |顯示全部樓層
回復 myaisha0435 的帖子

雖然咁係好好, 但始終佢都有生命麻>.<
救得到既緊係要救, 到救唔到起碼都叫有盡過力
話時話...你有無種capensis=3
回復

Wallonce 發表於 2011-4-13 21:54:03 |顯示全部樓層

......抑鬱反而會開花...佢係咪想你買個大d既泳池黎種佢,等佢可以開枝散籽阿
回復

Wallonce 發表於 2011-4-14 19:48:05 |顯示全部樓層

咁你夜晚開大d個窗,開猛d眼燈...等d蟲仔飛入黎俾佢補下身啦XD
回復

Wallonce 發表於 2011-4-14 20:17:56 |顯示全部樓層
一,一....咁你可以先離開個窗口麻
回復

Wallonce 發表於 2011-4-18 02:19:43 |顯示全部樓層

未穩定= =" d葉開始無枯,
見到有d細細既新葉出
但要等d細葉出多幾轉先可以肯定唔會再死>.<
回復

Wallonce 發表於 2011-4-18 13:22:14 |顯示全部樓層
=_=天口開始熱...百菌重生...好易中招就死
回復

Wallonce 發表於 2011-4-18 20:20:36 |顯示全部樓層
頭先見到capensis 既泥面有青苔好滑咁一層綠色液,
咁就番一番泥啦= =之後見到一只紅蜘蛛走 jo 入d capensis到唔見jo= =救命
之後再番一番...水苔發jo芽阿~! 同埋原來盆邊有幾棵不知名植物(雜草?) 同埋呢下面有d小苗
真係好多生命係到呢......
回復

Wallonce 發表於 2011-4-18 23:31:09 |顯示全部樓層

一只姐= =......唔算掛,,,,,,希望佢係唯一一只啦= =阿門....
希望會有多d新奇既植物長出就好了xddd
回復

Wallonce 發表於 2011-5-18 20:20:17 |顯示全部樓層
capensis就快開花啦~希望有種子啦=3
回復

Wallonce 發表於 2011-5-30 23:42:25 |顯示全部樓層
想問點解好望角d花菖出了瓣但未見佢開就枯了, 而新花菖一樣係到出瓣好似就開既時間又會枯.....係咪有咩原因??
回復

12下一頁