改: 買左支蒸餾水, 用完後黑夾, 換水後發新芽, 唔知關唔關佢

作者: durianpancake 發表于 2011-4-6 20:38:40
1976 10

上星期見到XX牌蒸餾水好平2支...諗住差唔多都係蒸餾水...

就返離換盆兼用左半支腰水...

點知第三日開始其中一棵黑夾...連剛剛生出離既都黑埋...

介質係用不嬲用開既泥碳土加珍珠岩, 面舖水苔...

唯一諗到有問題既就係支死人XX牌...好可能係無煲過既蒸餾水!!!

(未有證明, 除非你化驗過樽水, 否則你的言論會構為"委榜", 所以把店名删了.)
孖吉 發表於 2011-4-6 21:43:33 |顯示全部樓層
換盆和換水,都對植物有影响,但係邊樣影响大啲呢?我唔敢講,因為你所講亦有限,但係咪應該分析清楚先講呢?

你 assume 咗一個兇手,但如果唔係佢的話,即係同時放走咗個真兇
回復

durianpancake 發表於 2011-4-6 21:46:16 |顯示全部樓層
唔好意思, 都估到唔開得名, 不過換左維x蒸餾水...家下見到新苗...無黑的...
回復

wong 發表於 2011-4-6 21:56:48 |顯示全部樓層
諗下會唔會係自己種植方法/環境有問題先話人啦....
如果以上兩點係正確就算用水喉水短期都冇問題
一淋就死你估D水有毒咩
回復

durianpancake 發表於 2011-4-6 22:03:54 |顯示全部樓層
其實主要換盆都係小盆換大盆連泥放... 環境無乜郁到, 除左天氣暖左

我都無估到咁快見效, 另外0個一棵換左水都無乜反應, 只係其中一幾日就變黑

就係換返隻蒸餾水後出返新芽, 先上離提醒大家如果買蒸餾水囉

不過既然有巴打用水喉水都無問題, 只好怪自己黑仔, 下次唔好買平野
回復

LUKE 發表於 2011-4-6 22:34:54 |顯示全部樓層
我用開百X牌
最平係佢-.-....都無咩事啊~
回復

durianpancake 發表於 2011-4-6 23:00:38 |顯示全部樓層
LUKE 發表於 2011-4-6 22:34
我用開百X牌
最平係佢-.-....都無咩事啊~

可能我棵野衰, 小姐肚... 要燒下我d錢佢先高興
回復

DJ999SAI 發表於 2011-4-7 00:52:02 |顯示全部樓層
支 腰 水 好 多 水 浸 勁
回復

durianpancake 發表於 2011-4-9 00:27:55 |顯示全部樓層
DJ999SAI 發表於 2011-4-7 00:52
半 支 腰 水 好 多 水 浸 勁

我個水盆大...半支都係浸到2cm多d...稙物盆5cm大約
回復

DJ999SAI 發表於 2011-4-9 01:55:13 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-4-9 00:27
我個水盆大...半支都係浸到2cm多d...稙物盆5cm大約

回復 durianpancake 的帖子

明白 不過2cm對於5cm黎講仍然係頗多 差唔多一半 都係水浸

個人建議 如果得閒理佢 半cm已ok 冇水先加

純粹個人經驗 我d夾都種得唔係幾好
回復

durianpancake 發表於 2011-4-9 09:36:33 |顯示全部樓層
DJ999SAI 發表於 2011-4-9 01:55
回復 durianpancake 的帖子

明白 不過2cm對於5cm黎講仍然係頗多 差唔多一半 都係水浸

了解

受教了
回復