乜東東蟲?

作者: miffymary 發表于 2011-4-6 14:52:25
4044 30
睇大家嘅post,覺得大家真係博學,職得分d蟲名!
我之前都係得d泥有爬爬同小飛飛(主要在堆肥箱),今日發現葉底出現米白粒粒,近睇超噁心!!!淋了辣椒水,不過聽聞冇乜用,買了一枝有機的蟲蟎敵,未用。大家可以分享吓蟲蟲寫真嗎?讓我也認識一吓!
owlcyr 發表於 2011-4-8 10:13:50 |顯示全部樓層
回復 miffymary 的帖子

唔好住,蟲蟎敵??你睇下係o米Dioxathion?
如果係就勸你唔好用,勁勁勁毒,us都ban o左了.......
加上唔係天然(有機)農藥來的......
我之前o的post都講過,有機磷,有機氯係化學農藥....................................

蟲蛋好多都係白米粒粒咁樣o架wo......
回復

miffymary 發表於 2011-4-9 01:32:23 |顯示全部樓層
回復 owlcyr 的帖子

咁大wok!!!
我噴咗喇!都幾臭,我冇噴葉菜,食葉嘅盡量都唔噴!主打噴日本芥菜頭同蕃茄(冇果)。
我係花墟間興業度買,心大心細好耐,講明要有機同毒性低喇wor.....希望佢冇棍我…我明天check吓係咪中蕉!
by the way,如果咁唔好彩中咗化學農藥,what can i do?
回復

孖吉 發表於 2011-4-9 18:00:39 |顯示全部樓層
花蓮區農情月刊 143:2
阿巴汀 2%與 55%亞素靈溶液已公告刪除及撤銷 請農友注意
89/02/25 花蓮區農情月刊 143
行政院農業委員會 (89)農糧字第 890103337 號函公告刪除「阿巴汀 2﹪」在蔬菜小菜蛾
及柑桔銹蹣之使用:
「阿巴汀 2﹪」為台灣諾華股份有限公司所登記之農藥,且其專利權仍在 8  年期限之內,
該公司鑑於阿巴汀之使用已有抗藥性之虞,因此依據農藥管理法施行細則第十六條,於 89 年
1 月 17 日以植保字第 89007 號函行政院農業委員會刪除「阿巴汀 2﹪」在蔬菜小菜蛾及柑桔
銹蹣之使用。
此外「55%亞素靈溶液」也依據行政院農業委員會(88)農糧字 88020986 號函公告撤銷
農藥許可證,且自八十九年一月一日起不得製造、加工或輸入,並自八十九年九月一日起禁
止販賣與使
回復

miffymary 發表於 2011-4-9 17:28:18 |顯示全部樓層

just checked, it called ' Allround' , the active ingrediant is abamectin. ok for organic farming?
回復

孖吉 發表於 2011-4-9 17:34:18 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-4-9 17:28

just checked, it called ' Allround' , the active ingrediant is abamectin. ok for ...

(阿巴汀)
產品特性:
全新生物製劑,為一種存在土壤中微生物的天然產物,對環境影響小;具優異的胃毒及接觸毒,害蟲很快麻痺,失去活動力而死亡;具強滲透移行性,快速由葉面吸收,達到保護及殺蟲效果;對作物安全;在土壤中没有殘留性,不會污染環境;耐雨性佳,噴後數小時即可達到保護作用;適合做綜合蟲害防治的藥劑。
回復

孖吉 發表於 2011-4-9 17:42:25 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-4-6 14:52
睇大家嘅post,覺得大家真係博學,職得分d蟲名!
我之前都係得d泥有爬爬同小飛飛(主要在堆肥箱),今日發 ...

堆肥箱有昆蟲好自然,佢地主要係扮演 清道夫 角色,同蚯蚓一樣。如果太多飛蟲做成困擾,可以用 膠樽+蘋果醋 (啤酒亦得) 誘捕,亦可以用黃色蟲紙。雖然你用的藥對人的毒性不大,但對你的堆肥是一大傷害,因為負責分解的生物俾你殺了,會堆得很慢

膠樽+蘋果醋 (啤酒亦得)係點整丫吉x2  發表於 2011-4-9 21:45
回復

孖吉 發表於 2011-4-10 00:15:10 |顯示全部樓層
mosquito0627: 用膠樽裝啲蘋果醋,發酵的酸味會吸引佢地。如果可以,做係漏斗形的入口,令佢地易入難出 (我會鑽一個窿,插一支剪短咗o既 C樂冰 的飲管俾佢地爬入去,入到去佢地就好難搵到出口返出來,會浸死响入面。當然,其他設計都可以)
回復

miffymary 發表於 2011-4-10 03:00:09 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

我冇噴d堆肥,淨係噴咗d唔係食葉嘅植物。面對葉底一點點的蟲和卵,我真是要發瘋了。恐怖只是其一,重要的是小時候種植的東西都是這樣死的,真接受不到這悲劇重演。噴過後是好了點。
至於堆肥,就在有超多小動物。最近又因裝修被迫將堆肥箱與種植箱放得很近,釀成蟲害。堆肥箱我只用過茶籽粉,有一箱相信是熟了的,(因全變成泥的樣子),但並沒有經歷過各前輩所說的高溫,有很多小動物在其中,我今天用保鮮紙和膠紙封了蓋,希望用太陽熱力消消毒!可行嗎?
回復

miffymary 發表於 2011-4-10 03:03:32 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

thanks for your reserch! very useful! 不過我噴藥果時都頭痛…
回復

miffymary 發表於 2011-4-11 01:47:25 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

我想請教吓,堆肥泥中有大量黑色1cm長爬蟲(看上去像兩隻蟻貼在一起行)和超多透明超細隻行得超快新物…再加d飛飛吓蚊仔…仲間中見到隻同蜜蜂有70%似的東西…你知道他們是什麼嗎?
回復

孖吉 發表於 2011-4-11 10:49:12 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-4-10 03:00
回復 孖吉 的帖子

我冇噴d堆肥,淨係噴咗d唔係食葉嘅植物。面對葉底一點點的蟲和卵,我真是要發瘋了。恐怖 ...

可以,不過如果用黑色垃圾膠袋會好過保鮮紙
回復

孖吉 發表於 2011-4-11 11:07:16 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-4-11 01:47
回復 孖吉 的帖子

我想請教吓,堆肥泥中有大量黑色1cm長爬蟲(看上去像兩隻蟻貼在一起行)和超多透明超細 ...

都幾多野喎,不過在堆肥當中的蟲仔多數都是以腐食為生。通常堆肥腐熟後這些蟲沒有食物便會走,如果堆肥仍有這些昆蟲做成滋擾(會不會是未完全腐熟?),可以用你講的方法焗死他們。

(註:完成的有氧堆肥是黑色的,就像泥土;鬆鬆的,一捏就碎;聞起來也跟泥土差不多。)
回復

miffymary 發表於 2011-4-11 15:53:27 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

原來如此…我種天台的很難容忍小動物會走…因為好擔心佢去咗邊同怕會滋擾屋主。我之前用咗少少堆肥箱d泥,攪到果隻箱成日有班嘢行來行去…以後都係曬曬先用好d!謝謝孖吉前輩!
回復

owlcyr 發表於 2011-4-12 11:34:17 |顯示全部樓層

o我,原來係abamectin,咁就無咁毒了,大陸叫"阿維菌素"~
對魚類同蜜蜂高毒,同埋唔係有機農藥o我~
回復

miffymary 發表於 2011-4-12 21:36:15 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-4-12 11:34

o我,原來係abamectin,咁就無咁毒了,大陸叫"阿維菌素"~

Not organic!???? The shop lied to me! How to classify what is organic or not? By the way, I don't want to kill the bee!
回復

owlcyr 發表於 2011-4-13 10:15:10 |顯示全部樓層

有時一般人未必咁易分,買返o的多人用果o的就穩陣o的lor.
其實一般有機農藥都係從天然提煉(如苦楝油,除蟲菊等)或生物藥(bt,npv等).

有時都可以參考一o的有機認證機機構的用藥list.
你呢隻連美國咁Q鬆o既標準都唔比用...........

又或者參考下Organic Materials Review Institute網站的資料
回復

miffymary 發表於 2011-4-14 12:05:34 |顯示全部樓層
個店員點解要騙我呢!
回復

miffymary 發表於 2011-4-14 12:06:49 |顯示全部樓層
那店還大大隻字寫著有機種植…開始擔心我d泥…都唔知係唔係有機…
回復

owlcyr 發表於 2011-4-14 12:24:43 |顯示全部樓層

會唔會係佢地都唔清楚o者,我諗未必係呃你的,因為呢隻o野而家好多都o係大陸生產,而據聞大陸有機種植都唔用得,因為佢都係屬於高毒ma~

同埋泥就無分有機定無機o架wo........
回復

12下一頁