生到咁高,仲有無得救?

作者: pianist_iris 發表于 2011-4-5 16:51:33
1476 11
請問生到咁高,仲有無得救?
可以點樣令佢正常返少少?(即係好似買O個陣,得上面個堆而唔係咁高...)
謝謝!
gsnoob 發表於 2011-4-5 18:04:23 |顯示全部樓層
你試下拔塊葉就咁放係泥面睇下佢會唔會發芽... 咁樣重新種過咁可以無咁高了... 舊的植物拿去堆肥吧。..
回復

wong 發表於 2011-4-5 18:55:55 |顯示全部樓層
剪左去插技 唔夠光點種都係咁長

讚好  發表於 2011-4-6 19:05
回復

happyrr9 發表於 2011-4-6 02:17:15 |顯示全部樓層
gsnoob 發表於 2011-4-5 18:04
你試下拔塊葉就咁放係泥面睇下佢會唔會發芽... 咁樣重新種過咁可以無咁高了... 舊的植物拿去堆肥吧。.. ...

咩係堆肥?
回復

pianist_iris 發表於 2011-4-6 13:54:45 |顯示全部樓層
插葉時泥土應該有幾濕?
我當種仙人掌咁樣淋水,試過泥插完全無反應...
回復

gsnoob 發表於 2011-4-6 17:44:23 |顯示全部樓層
回復 pianist_iris 的帖子

比海綿吸了濕時乾些些... 放係泥面唔使理佢..不用插在泥中的..... 放係室內有小小散光既地方佢會自動生根同長新芽...二個星期後你會見到有新芽出....
此作法可用在景天科多肉植物大量繁殖.... 我不知你怎個是什麼品種... 你可試試...
回復

wong 發表於 2011-4-6 22:01:09 |顯示全部樓層

都係算啦....唔解決缺光呢個問題你插一百棵都會生有成咁....
呢類景天對日照需求好高
回復

pianist_iris 發表於 2011-4-6 22:20:54 |顯示全部樓層
gsnoob,多謝你! 我會試試!

wong,我屋企有2邊窗台,1邊有半日照至全日照,1邊無日照... 之前係擺無太陽o個邊因為唔得閒理。最多我就拎落園圃曬。
回復

gsnoob 發表於 2011-4-8 05:00:14 |顯示全部樓層
... 你係品種問題先生到咁高... 其實陽光只係其中因數.. 但本身基因係咁高就係咁高.... 你買過第二個品種吧...
回復

bbecky 發表於 2011-4-14 17:51:42 |顯示全部樓層

好似同我呢棵一樣喎!

我初初買番黎冇咁密架! 而家越生越密,

乜插葉唔使插泥度架?  就咁放係度就會生根嗎?
回復

kerry 發表於 2011-4-20 18:36:57 |顯示全部樓層
bbecky 發表於 2011-4-14 17:51
好似同我呢棵一樣喎!

我初初買番黎冇咁密架! 而家越生越密,

真係叫金枝玉葉??
回復

panada0815 發表於 2011-4-29 22:50:47 |顯示全部樓層
新年時亞女學校送的..真係快高長大啦 !!

睇正面..無咩野呀.. IMG_0174.jpg

側面呢..越來越長啦..!!! 可唔可以唔好咁長呀? IMG_0175.jpg
回復