花店買的玫瑰花可以用黎插枝嗎?

作者: nightcat1993 發表于 2011-4-3 21:40:30
3412 16
有想過去花店買束大種玫瑰返黎
剪下邊果截用黎插枝   唔知得唔得呢?嫁接又可以嗎?
ching們有冇試過   並成功過?
=D
armonly 發表於 2011-4-4 21:42:32 |顯示全部樓層
我都試過將街買一束束的大花玫瑰(好似係香槟金) 插枝, 果次插左好多枝, 竟有一枝成功, 仲開埋花, 但D花, 係好細好細朵的...
回復

fnv234 發表於 2011-4-4 21:38:22 |顯示全部樓層
我只係試過用自己剪嘅玫瑰枝插成功過
不過都唔係枝枝得,要睇天氣,熱D凍D都好難插
搵到D資料:
呢2個用岩棉插到生根
http://tw.myblog.yahoo.com/amy-s ... 8975&next=18971
http://igogo.pixnet.net/blog/post/27363636
呢個就插泥
http://www.tbg.org.tw/tbgweb/cgi ... m=75&topic=2594
回復

Vienne 發表於 2011-4-4 09:43:17 |顯示全部樓層
插枝得,呢個季節最好,遲d熱返,必死。但係最好買冇去剌同葉果d,花店去剌葉果陣經常會割傷條莖,好難生,同埋要新鮮,噴左鹽水或者落過保鮮劑果d唔得。
嫁接就無可能架啦。
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-4 19:42:28 |顯示全部樓層
回復 Vienne 的帖子

今日我去左花墟睇下,有個好心店員送我束玫瑰 (未剪刺同葉) ,唔收我錢 ,返到屋企即刻修剪下再塗上生根粉插入泥度,希望可以生根啦       但點先知D花未比人用保鮮劑or鹽水?
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-4 22:56:43 |顯示全部樓層
回復 fnv234 的帖子

THX a lot    用海綿插枝果個真係好勁 又學到野
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-4 22:57:46 |顯示全部樓層
回復 armonly 的帖子

希望我今次成功就好了.......
回復

armonly 發表於 2011-4-4 23:16:27 |顯示全部樓層
我果次都係 求其 斜剪左佢, 插泥試吓~~

祝你成功!!  
回復

Vienne 發表於 2011-4-5 00:03:31 |顯示全部樓層
我試過插落黃花沙,培養土同赤玉土,黃花沙同赤玉土效果比較好,培養土可能太濕,好易發黑。得唔得我諗真係同新鮮程度有關,我係屋企棵玫瑰剪O既枝條,一插就生,百份百成功,切花插枝就十支有兩枝到,點分有冇落保鮮劑,其實好難睇,買果時睇下d花o既狀態,腳新唔新鮮,青綠唔會啡啡黑黑就ok。同埋真係幫襯過先知,我最近買左束玫瑰,插左兩個幾星期都未謝,枝枝開盡,d葉冇黃仲好挺,雖然價錢貴過人地,bunbun果d就唔好啦,買十次十次都唔開同好快死。

我通常係第一塊五片葉上面落剪,下面留三節,除最頂片葉,下面d 搣左佢,會見到有芽突起,最底個芽最好插落泥下面,放係陰涼地方,記得唔好太濕,我最近插左枝英國玫瑰切花,貪就手用培養土,見佢出左葉仔,但冇諗到佢咁快生左好多根,一時淋多左水,浸爛根死左,激死我,失敗多幾次就識架啦。
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-5 00:38:12 |顯示全部樓層

今日我插既果D都系用培養土 咁我要少D淋水先得......

唔知邊度可以買D花色特別and大種的玫瑰呢?花墟我成日都搵唔到
回復

Vienne 發表於 2011-4-5 00:44:09 |顯示全部樓層
nightcat1993 發表於 2011-4-4 22:56
回復 fnv234 的帖子

THX a lot    用海綿插枝果個真係好勁 又學到野 ...

果舊係插花用o既花泥,真係冇諗過可以咁用bor,花泥濕度比較穩定,等我下次都試下先。
回復

Vienne 發表於 2011-4-5 01:19:20 |顯示全部樓層

特別花色係街尾一間買日本入口花o既有,呢間我冇幫襯過,唔知好唔好。太子道超X西餅隔離果間花店有時會有荷蘭玫瑰返,一枝枝散買,品種好靚,我買過一次紫色迷你玫瑰,可惜d莖同芽刮損晒,d花又唔開就死,插唔生。大種玫瑰我諗要美國玫瑰或者英瑰,但係呢兩種好貴,美玫一束百五蚊以上,英玫更要二百蚊一束,冇散賣,仲貴過買玫瑰頭,比到呢個錢不如去買種好果d,運動場道果邊有時都有d大種玫瑰盆栽,特登買黎插枝唔化算。
回復

nightcat1993 發表於 2011-4-5 01:34:16 |顯示全部樓層

雖然運動場果邊有大種,不過D大種玫瑰盆栽都系得黃色同[粉紅mix黃色]果隻,揾唔到其他了   
回復

Vienne 發表於 2011-4-5 13:13:06 |顯示全部樓層
X奇有其他品種,你問佢ma,我見過佢地有blue moon.
回復

[wendy] 發表於 2011-4-6 11:35:56 |顯示全部樓層
前日在X奇也見有 blue moon,花淡紫色花好大棵,約碼1.5m高。仲有開了一、兩朵花嘅鐵線蓮賣$250.

唔知賣幾錢呢……  發表於 2011-4-6 13:14
回復

Vienne 發表於 2011-4-6 11:38:09 |顯示全部樓層

前兩年我行過見到有棵blue moon,問過一次價,果陣好平,$120,但太大棵lu,我冇位放。
回復

y_yumel 發表於 2011-4-6 14:02:57 |顯示全部樓層
咁大棵真係冇位放~ 所以玫瑰頭自己種算...
回復