花墟西施蓮

作者: EddieOR 發表于 2007-7-16 21:41:41
17291 72
花墟西施蓮
攝影日期:2007年6月16日
羊咩咩 發表於 2007-7-16 22:47:23 |顯示全部樓層
我都想買呀~~雅緻細塊d賣$5,但最後都冇買到
回復

Tony 發表於 2007-7-16 22:57:53 |顯示全部樓層
buy過...but...
回復

羊咩咩 發表於 2007-7-16 23:08:19 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-7-16 10:57 PM 發表
buy過...but...

做咩喊 呀?
回復

Tony 發表於 2007-7-17 11:37:06 |顯示全部樓層
死曬...
回復

海豚yan 發表於 2007-7-17 20:23:51 |顯示全部樓層
係咪要好多陽光嫁........好想要呀.....
回復

dryfish 發表於 2007-7-20 00:45:05 |顯示全部樓層
有冇人知道點種呀,佢真係好好好好好好...靚呀!!!!!
回復

海豚yan 發表於 2007-7-21 13:37:01 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2007-7-20 00:45 發表
有冇人知道點種呀,佢真係好好好好好好...靚呀!!!!!

haha.....終於搵到啦~~完來 "西施蓮" 姐係 "印度莕菜" ar~

多年生沉水、浮葉型的雙子葉植物,喜溫暖、多光照充足的環境。

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
‧中文名稱:印度莕菜                       
‧英文名稱: Water snowflake、Indian Floatingheart
‧學名: Menyanthes  indica  (L.) Kuntze
‧科名:睡菜科(Menyanthaceae)莕菜屬(Nymphoides)
‧別名: 金銀蓮花、印度沼花、白花莕菜
‧原產地: 亞熱帶地區

‧分佈: 原本分布於台灣全境的池塘。目前台灣全島印度莕菜幾乎已經絕跡。以前在日月潭生長著很多的印度莕菜,但自從建水庫及放養草食性魚類後,印度莕菜和其他的水生植物都陸續絕跡了,如今臺灣其他地方原生的印度莕菜可能也已經滅絕了。現所見的多為作為水生花卉的園藝栽培種。

‧用途: 1.觀賞用:花形特殊,是很受歡迎的水生植物。2.藥用:性味:全草:甘、微苦、寒。2.效用:全草:清熱利尿,生津養胃。主治小便短赤不利,口甘,口渴。

‧莖: 細長線形球莖,固定在水面下的泥土裡,莖可達 30 公分。
‧葉:葉橢圓至圓心形;葉柄細長,無托葉。
‧花:花冠裂片白色,近花中心部分黃色,具緣毛,花瓣3-7枚。
‧果實: 蒴果,種子黑褐色,具稀疏瘤狀突起。

‧特性:印度莕菜屬睡菜科多年生水生草本植物。細長線形球莖,莖可達 30 公分,固定在水面下的泥土裡。葉漂浮於水面上,卵狀心形至圓形,有一缺口;葉柄細長,無托葉。花冠裂片白色,花瓣緣絲狀,集生於節上,離水面開花。近花中心部分黃色,具緣毛,花瓣3-7枚。蒴果,種子黑褐色,具稀疏瘤狀突起。
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
回復

EddieOR 發表於 2007-7-21 14:30:48 |顯示全部樓層
原帖由 海豚yan 於 2007-7-21 13:37 發表

haha.....終於搵到啦~~完來 "西施蓮" 姐係 "印度莕菜" ar~

多年生沉水、浮葉型的雙子葉植物,喜溫暖、多光照充足的環境。

--------------------------------------------------------------------------------- ...

原來西施叫做印度莕菜,唔怪得我上網 Seach 先得兩個網
之前係 Google
回復

海豚yan 發表於 2007-7-21 20:06:45 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-7-21 14:30 發表

原來西施叫做印度莕菜,唔怪得我上網 Seach 先得兩個網
之前係 Google

呵呵....我都係起其他既討論區唔覺意見到嫁, 都算好彩啦.....
回復

Tony 發表於 2007-7-24 12:52:23 |顯示全部樓層
忍唔住buy咗棵lu
回復

dryfish 發表於 2007-7-24 15:53:24 |顯示全部樓層
冇多光照充足的環境,咁易唔易釘咖?
回復

Tony 發表於 2007-7-25 17:55:35 |顯示全部樓層
I down know wor ,我放佢係個蝦缸上面...
回復

dryfish 發表於 2007-7-25 19:24:57 |顯示全部樓層
d蝦唔會食佢d根架?
回復

Tony 發表於 2007-7-25 22:57:00 |顯示全部樓層
冇喎 !!!佢仲多咗塊葉子tim
回復

羊咩咩 發表於 2007-7-26 20:29:35 |顯示全部樓層
d蝦本身食咩架?(唔理佢)缶內有小魚三兩條,小量植物同砂泥
回復

Tony 發表於 2007-7-27 00:41:11 |顯示全部樓層
冇餵過喎... ,D $2.5的蝦(餵魚果D)好受得熱,D 蜜蜂蝦,水草蝦熱dd都釘咖

回復

海豚yan 發表於 2007-7-27 08:23:23 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-7-26 20:29 發表
d蝦本身食咩架?(唔理佢)缶內有小魚三兩條,小量植物同砂泥

d蝦呢.....平時係我屋企都係做清潔工既....
回復

dryfish 發表於 2007-7-31 16:14:02 |顯示全部樓層
      TODAY我的西施蓮釘晒.
到底呢d野點種架...

回復

fnv234 發表於 2007-7-31 20:51:45 |顯示全部樓層
我種到喎,你果D係唔係爛晒?
回復

1234下一頁