緊急求救!!! 虫食迷毛!!

作者: 地獄死神D2 發表于 2011-4-2 22:19:13
2146 17
家中有一盆迷毛, 以平均每天1-2只的速度消失中....
是完全不見了,沒有屍骸!!
起初以為是人為 , 可是問了家人, 沒有人弄過
今天那盆已完全不見了.....arund 10只
幾驗查後 發現泥中有虫虫
調整大小IMG_0202.jpg 調整大小IMG_0196.jpg 調整大小IMG_0197.jpg

之後再驗查剩下的9盆...有4盆也有虫虫!!
到底我應如何急救!???
thx
馬修 發表於 2011-4-2 23:08:43 |顯示全部樓層
太多有機物質吸引覃蚊繁殖
一係用藥  (唔建議
二係慢慢捉 見一條殺一條
三係換泥 不過仍然有機會藏係d 根 泥.
四係預防 (用果d黐蟲紙)
回復

billylam9 發表於 2011-4-3 23:15:44 |顯示全部樓層
用手捉,發現左就大開殺界!,1日就成個唔見曬咁勁?咁係唔係得番d泥?
回復

billylam9 發表於 2011-4-3 23:17:55 |顯示全部樓層
d蟲係唔係明透架?,我家都有
回復

地獄死神D2 發表於 2011-4-9 13:31:31 |顯示全部樓層
已經很努力天天捉的了.. 今天又有2只 Badgerup & Carbarup 被吃了
2星期 前後被吃了近13只左右..
今天留意到...他們是由水珠吃起...> 葉 > ........消失  
捉以外...有沒有方法急救? (迷毛換不了泥吧....)

d蟲係唔係明透架?
yes!! 我現在晚晚捉....捉了便比瓶子吃...
回復

billylam9 發表於 2011-4-17 15:13:47 |顯示全部樓層
好簡單:
把植物從泥抽出,找找植物有冇蟲(要睇買根),有就殺左佢先,
跟住 d泥 用100度 沸水,沖一沖, 記住下面要有蓋!唔係就濕曬,
咁d微生物,噁心既青苔 就死曬,
放涼左,就放番入去,
回復

dtyhbv 發表於 2011-4-17 15:25:09 |顯示全部樓層
billylam9 發表於 2011-4-17 15:13
好簡單:
把植物從泥抽出,找找植物有冇蟲(要睇買根),有就殺左佢先,
跟住 d泥 用100度 沸水,沖一沖, 記住下面 ...

迷毛WO。。。咁樣同整死佢冇分別~
用100度 沸水?咁不如唔要D泥
回復

馬修 發表於 2011-4-17 18:35:51 |顯示全部樓層
如果d 根有蟲 又點樣做呢...??
又或者 d 根黐住d 蛋又點搞??
反而應該問下樓主平時點樣打理
迷毛好少咁易 爛到比覃蚊食.
回復

dtyhbv 發表於 2011-4-17 17:11:27 |顯示全部樓層
迷毛既根長+幼,整斷就好易死.你叫佢抽出黎都好難唔整斷D根掛~
用100度水去沖泥根本多餘LA~換咗D泥就得LA~
回復

billylam9 發表於 2011-4-17 16:52:40 |顯示全部樓層
回復 dtyhbv 的帖子

你睇清楚先啦,不經思考就發言
回復

地獄死神D2 發表於 2011-4-18 02:38:43 |顯示全部樓層
回復 馬修 的帖子

我本身是用珍珠石加泥灰土加河沙 1:2:2

放了在盆中腰水 , 晚上會開燈

本身是沒有透明膠的, 因出現虫虫因此加回透明膠

那些虫虫最愛吃紅色的地方

因此未死的.....有很多的葉都沒了.....

可是 間中都有一兩虫虫出現.,,,,,

另加一只沒放入大盆中, 獨立一只種的開花圖(前個月開花的)
調整大小SDC12649.JPG 調整大小SDC12647.JPG 調整大小SDC12640.JPG 調整大小SDC12639.JPG
回復

billylam9 發表於 2011-4-18 23:08:19 |顯示全部樓層

首先,呢個係比較環保既做法,
之前果d泥唔要丫?
咁換泥唔洗抽?換泥有用就唔洗搞幾個月啦
智商茅盾wo 你
回復

dtyhbv 發表於 2011-4-18 23:26:18 |顯示全部樓層
billylam9 發表於 2011-4-18 23:08

首先,呢個係比較環保既做法,

我唔知係你智商低定點~
1。比較環保既做法?煲水唔洗煤/電?要另外用水都叫環保?
2。迷毛換泥係易死,所以我唔主張換泥~我之後話換泥係因為換泥好過你D”熱水浦毒法”~
知你叻日日爬文以後依度得你哥倫布大師係權威,日日發表新偉論
回復

馬修 發表於 2011-4-19 00:59:28 |顯示全部樓層
回復 地獄死神D2 的帖子

我唔係種開毛毛..  只有幾盆咁大把.. 我都未必解答到
不過 我見你夜晚.要照燈  即係平時都無咁多或者無乜太陽曬o下.要夜晚補燈   
咁試下唔好腰水  如果你平時由朝曬到黑 腰水完全唔係問題  因為d 水用得好快
但唔係既話  d 根已經唔係咁發達 再長浸就唔係咁好囉....變左好易爛
爛又引到蟲黎光顧
或者等d 高手又或者搵下網上d 文章 應該會有答案既
回復

地獄死神D2 發表於 2011-5-9 01:45:00 |顯示全部樓層
已停了腰水..可是又死了4只....+ 犯案過程圖...
回復

hkinhkin 發表於 2011-5-9 02:28:54 |顯示全部樓層
呢種虫應該係蚊滋/烏蠅仔幻虫
前排出現家中av d有機肥料度
第一次倒晒挑左十幾條肥壯餵夾,之後換泥
第二次...見到兩隻烏蠅/蚊滋物體係度交尾...結果換泥算數
呢d只係大條d既虫,仲有d細條既呢埋係泥度,好難搵
回復

billylam9 發表於 2011-5-9 16:17:53 |顯示全部樓層
我下了定論,高濕先會出呢d蟲,
前排我種仙人掌,換新盆,ok 大,點知等左幾個星期都唔乾,而加掉左3分2仙人掌,
而且好多果d飛蚊仔,金色既
隱形果隻我都見過,係高濕既白兔 同 冇溝野既黑泥(淋左水成2星期都係表乾姐),
回復

durianpancake 發表於 2011-5-9 19:03:47 |顯示全部樓層
如果真係無計...其實可唔可以試下用biokill or 用橙皮浸水之後噴下佢...

之前我d夾有紅蜘蛛都係一噴biokill就攪掂晒

但係毛我就未識過...
回復