中左食蟲毒的新手,有好多問題

作者: billylam9 發表于 2011-4-1 21:13:44
1450 6

本人新手,中左食蟲毒
中得好深,想揾d答案但網上搵唔到so在此問下:
1.想問捕蠅草 雖要咩 營養?(是於根吸收的)唔好話介質
2.捕蠅草 什麼營養給了捕蠅草你就成長得不好(係唔係鉀?)
3.捕蠅草 能腰水種嗎?(泯土種可以嗎?)
4. 捕蟲堇 能腰水種嗎?(泯土種可以嗎?)
5.捕蠅草 可分株嗎?(係唔係要好似蘆薈咁有2個分頭先得?)(冇2個分頭得唔得?)
6.捕蟲堇可分株嗎?(係唔係要好似蘆薈咁有2個分頭先得?)(冇2個分頭得唔得?)
7.什麼是貓蟲?(是種子嗎?)
garfiuld 發表於 2011-4-1 21:21:54 |顯示全部樓層
樓上你D問題,真系~~~
網上有詳細答案架。一唔系你上中國食蟲植物網啦。
回復

billylam9 發表於 2011-4-1 21:57:25 |顯示全部樓層
回復 garfiuld 的帖子

好高難度呢!
答唔到答唔到!
回復

garfiuld 發表於 2011-4-1 22:04:17 |顯示全部樓層
查实我米又系新仔一名,巖學養咋。
一般唔需要特別比養份架,所以D泥要無肥。
至于腰水,最好自己試下啦,我就腰水比較好,之前唔腰D狀態差D既。
最后既問題,未試過無發言權啦。
回復

billylam9 發表於 2011-4-1 23:16:31 |顯示全部樓層
我食蟲植物都冇,就已經中曬毒
回復

xiaolvlian 發表於 2011-4-2 00:06:03 |顯示全部樓層

1.想問捕蠅草 雖要咩 營養?(是於根吸收的)唔好話介質
2.捕蠅草 什麼營養給了捕蠅草你就成長得不好(係唔係鉀?)
3.捕蠅草 能腰水種嗎?(泯土種可以嗎?)
4. 捕蟲堇 能腰水種嗎?(泯土種可以嗎?)
捕蝇草偏好保水性佳、酸性的栽培介质。可以直接使用泥碳土或水苔来栽培,也就是完全只用单一种栽培介质即可。不过,水苔的价格较高,而且使用年限较短,但其较其他栽培介质干净,故水苔比较适合作为叶插或小苗的栽培介质。大株的捕蝇草比较适合使用成本较低的泥碳土。有些泥碳土的质地较为细致,因此完全只用泥碳土时可能会造成排水不良,容易积水。我们可以在泥碳土中加入少量的珍珠石或是颗粒土,亦可将泥碳土和沙以一比一的方式溷合使用。事实上,在原产地的捕蝇草是生长在含沙的土地上,使用沙和泥碳土溷合而成的栽培介质或许是最好的选择。由于捕蝇草喜欢偏酸性的栽培介质,因此在沙子的选择上以石英沙、硅沙或河沙为主;不可使用含有钙质的沙,例如珊瑚沙或贝壳沙。
5.捕蠅草 可分株嗎?(
一般到春天就开始了,以前养的到春天把花柄剪掉后就开始狂冒分株。到夏天分株才可以分离母株
回復

LUKE 發表於 2011-4-2 00:44:53 |顯示全部樓層

大多數捕蟲堇不能腰水,而且使用介質與捕蠅草略有不同
多使用透氣度高,如颗粒土.(個人意見)
回復