請教:咖啡渣點堆才可以好

作者: cowcowpop 發表于 2011-3-31 22:51:33
3294 18
我經常有咖啡渣
tokyron 發表於 2011-4-1 10:15:27 |顯示全部樓層
我通常都係先將咖啡加入石灰粉,放兩至三個星期後混入泥度。
如果再有d好方法可以交流下。
回復

tokyron 發表於 2011-4-1 11:07:36 |顯示全部樓層
I think it might be more fruity and I also put some ground coffee in my coffee seedlings, herbs, tomato tree, mango tree.....
I don't know is that right way, but the plants still looks good.
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-1 22:30:14 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-1 20:11
Cool, I will try later.  Does it attract more bugs?

I put it into a plastic bottle.
回復

KKKK 發表於 2011-6-22 13:02:40 |顯示全部樓層
tokyron 發表於 2011-4-1 10:15
我通常都係先將咖啡加入石灰粉,放兩至三個星期後混入泥度。
如果再有d好方法可以交流下。 ...

咖啡渣我也很多,請問石灰粉那些店會有在賣?

那咖啡渣是否要先晒乾再混石灰粉?有沒有一個比例建議?

對不起,問題多﹗因為我是種植的超新手﹗
回復

WingWing 發表於 2011-6-23 14:17:22 |顯示全部樓層
我玩開社區園圃, 開田時, 朋友給我一些咖啡渣, 我會與堆肥, 花生麩和骨粉等混合入田中.
朋友說, 咖啡渣像是可以對付虫害的! 其實我也不是很清楚, 希望可以有多些花友分享吓啦!

回復

dawn 發表於 2011-6-25 10:14:23 |顯示全部樓層
我做過d research 咖啡渣有肥料同驅蟲功效
睇下呢到: http://www.greenyour.com/lifesty ... your-coffee-grounds
回復

cowcowpop 發表於 2011-6-25 20:28:39 |顯示全部樓層
dawn 發表於 2011-6-25 10:14
我做過d research 咖啡渣有肥料同驅蟲功效
睇下呢到: http://www.greenyour.com/lifestyle/food-drink/coff ...

Very good suggestion.
回復

tokyron 發表於 2011-6-30 12:55:36 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-6-22 13:02
咖啡渣我也很多,請問石灰粉那些店會有在賣?

那咖啡渣是否要先晒乾再混石灰粉?有沒有一個比例建議?

石灰粉我响花墟買,用小小溝落d咖啡渣度;
之前冇放石灰粉,咖啡渣擺放時佢會自已發熱。放了之後就冇

我通常都會晒乾d咖啡渣先(因為1次用唔晒)

咖啡渣大概係泥的1/5,溝埋

效果都幾理想 !而防蟲方面我就唔太覺.

(以上只是我的嘗試,唔知啱唔啱 ) 希望幫倒您!
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-30 14:33:23 |顯示全部樓層
我屋企人日日飲..每日都有一匙渣! 我e+用樽草緊...草好放一個月就用
但係可唔可以唔溝野呢???*

因為我o係外國.......-.- 唔知去邊度可以買其他用料呀! ><

上ebay la  發表於 2011-6-30 14:34
walmart XD乜都有  發表於 2011-6-30 14:34
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-30 14:37:39 |顯示全部樓層
下.........!! walmart@@? 你都o係外國嫁?*
我唔見有呀不過...-3- 而且,我岩岩黎到英文都唔讀多個-3-點講
回復

joeyluk2004 發表於 2011-6-30 19:54:58 |顯示全部樓層
我既做法比較簡單
我曬完後放左係個樽仔到一段時間
跟住混入泥土中種植,我睇書,佢話個比較好似係1:5
不過我都唔係太跟佢
真係種很好左bo~

即係要放返哂出黎曬左先放樽?? 我放樽一個月先曬得唔得?  發表於 2011-7-19 13:30
回復

cowcowpop 發表於 2011-7-1 01:21:43 |顯示全部樓層
tokyron 發表於 2011-6-30 12:55
石灰粉我响花墟買,用小小溝落d咖啡渣度;
之前冇放石灰粉,咖啡渣擺放時佢會自已發熱。放了之後就冇

花墟D石灰粉貴嗎?

回復

cowcowpop 發表於 2011-7-1 01:22:58 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-30 14:33
我屋企人日日飲..每日都有一匙渣! 我e+用樽草緊...草好放一個月就用
但係可唔可以唔溝野呢???*

可以幫手睇睇有無蔬菜種子賣嗎?

邊隻蔬菜種子呀??  發表於 2011-8-6 13:57
回復

miffymary 發表於 2011-7-1 02:48:28 |顯示全部樓層
我放入堆肥,不過未用唔知效果。聞起上來開心點。
回復

Milocrab 發表於 2011-7-1 07:30:05 |顯示全部樓層
咖啡渣既NPK大概係 2, 0.3, 0.3
唔使一定堆肥, 放係泥上面淋水一樣得 - good nitrogen source.

其實咖啡渣既PH應該係接近neutral, 因為酸性已經落晒杯咖啡度飲咗落肚。
回復

貓尾 發表於 2011-7-19 21:33:57 |顯示全部樓層
我用左咖啡渣成年, 直接舖左係泥上面, 聞的感覺比驅蟲的效果好, 都係好似miffymary咁講, 聞起來會開心d。
回復

cowcowpop 發表於 2011-7-19 21:50:56 |顯示全部樓層
貓尾 發表於 2011-7-19 21:33
我用左咖啡渣成年, 直接舖左係泥上面, 聞的感覺比驅蟲的效果好, 都係好似miffymary咁講, 聞起來會開心d。 ...

I put it under the soil.
回復

dlcc 發表於 2011-7-19 22:06:15 |顯示全部樓層

Delete Post

即係如果我已經將d咖啡渣曬完....我e+應該將佢地放入膠樽放一個月先放泥面用??  發表於 2011-8-6 13:59
回復