想種蒲公英

關閉 [複製鏈接]
作者: CiCiKwok 發表于 2008-3-3 21:01:47
2580 7
我想種蒲公英,原來她很有益的,又四季都種得,
但又好似未見過有蒲公英種子買,
請問係唔係只可採集佢d毛毛種子呢?
香港邊度多蒲公英生長呢?
jfung 發表於 2008-3-4 22:06:51 |顯示全部樓層
今日有蒲公英d毛毛飛到我個花園, 下之見到幫你執呀
回復

famoon 發表於 2008-3-5 11:25:53 |顯示全部樓層
蒲公英係野花, 應該好多地方(e.g. 公園﹑山邊)都會有, 我天台d盆栽時不時都會生一棵出黎, 不過都俾我拔走哂...
果d多數係紫色花嘅品種, 唔知係咪你想要果d呢?
回復

sosxxx12 發表於 2008-3-5 11:31:41 |顯示全部樓層
原帖由 famoon 於 2008-3-5 11:25 發表
蒲公英係野花, 應該好多地方(e.g. 公園﹑山邊)都會有, 我天台d盆栽時不時都會生一棵出黎, 不過都俾我拔走哂...
果d多數係紫色花嘅品種, 唔知係咪你想要果d呢? ...

紫色的該不是,同埋香港能開黃色花的菊科植物己多不勝數,你的可能是其他。
回復

famoon 發表於 2008-3-5 11:40:26 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

啊... 原來唔係.
哈哈~~ 因為我見d葉係鋸斷狀, 而且佢開完花之後, 真係會有一個個毛毛球, 一吹就散, 所以我以為蒲公英有好多種.

唔好意思呀, 樓主. 我攪錯咗.
回復

fnv234 發表於 2008-3-5 11:42:05 |顯示全部樓層
紫色的可能是紫背草,菊科種子好多都會飛,可能唔係,呢度有得賣http://hkplants.com/viewthread.php?tid=7217&extra=page%3D4
回復

famoon 發表於 2008-3-5 14:19:34 |顯示全部樓層
thanks, fnv234.
我搵咗d紫背草嘅相黎睇, 花就似, 不過d葉就同我見果d唔係完全一樣.
回復

CiCiKwok 發表於 2008-3-5 18:21:40 |顯示全部樓層
ifung 如果你下次見到可以幫我執一點嗎?到時再pm我!謝謝!
回復