鷺草生長過程

作者: orzalo 發表于 2008-3-3 20:58:20
17395 74
空手道道人 發表於 2008-6-5 00:33:00 |顯示全部樓層
東京唔多覺有,我上次11月去
去過幾個場都無
反而大阪那邊多
但我剛剛去過
種子己幾沒有,
只有成株
可以去鷺草另一個post看看
回復

Audrey 發表於 2008-6-7 16:49:36 |顯示全部樓層
謝道兄送明鷺草錦,
定小心照顧,望可開花。
回復

Audrey 發表於 2008-6-7 23:39:16 |顯示全部樓層
原帖由 orzalo 於 2008-6-2 23:24 發表
效不知是否今早打雷,驚嚇了一隻鷺鳥…  424524245342454

大俠,
鷺鷺生長如何??再貼些圖看看。
回復

nick 發表於 2008-6-11 10:23:15 |顯示全部樓層
我屋企五粒入土得三粒生得出來,
一棵在長第二片葉時枯死(原因不明)...
一棵已經大約20幾cm高,見有細細粒花蕾開始成形,尋日驚覺佢在近泥面地方折斷左...原因不明again...
最後一棵而家先得10cm高,6片葉子... :icon29 :icon29
回復

八王爺 發表於 2008-6-11 11:33:53 |顯示全部樓層
唔會啦,哩隻嘢要1-3月才有出售!
現在都开緊花,冇球了。
回復

cf0 發表於 2008-6-11 23:30:26 |顯示全部樓層
原帖由 nick 於 2008-6-11 10:23 發表
我屋企五粒入土得三粒生得出來,
一棵在長第二片葉時枯死(原因不明)...
一棵已經大約20幾cm高,見有細細粒花蕾開始成形,尋日驚覺佢在近泥面地方折斷左...原因不明again...
最後一棵而家先得10cm高,6片葉子 ...

最後的希望, 有 4片業, 6-7cm 高, 有1 個很少的野, 有可能是花苞, 但係隻腳好啡. 好驚佢斷
(見佢啡左就立即收干的水, 因為可能係太濕! 唔敢肯定)
(果粒野生左成個月, 只係大左小小, 都唔知係唔係真係花苞, 要等佢生大的先敢講!)
(下年再拜託板友們再買一次 , 再黎 !! )
回復

orzalo 發表於 2008-6-13 00:46:22 |顯示全部樓層
大家有沒有相可post出黎,這樣看比較容易知道,大家研究一下。
回復

八王爺 發表於 2008-6-13 10:09:04 |顯示全部樓層
我都係 淨番一棵,2-3片長葉,冇晒動靜。
回復

noel 發表於 2008-6-13 15:37:58 |顯示全部樓層
對唔住啊~  但我巳經好努力ga喇! 以為淨係得我......

<五粒裏面>
大哥二哥:  於第二星期自行了斷.... (自己淋咗!)
三妹          :  於第四星期亦得了急証,返魂乏述.... (有2~3" 高,但芽部自己脫落...)
四哥五妹: 努力捱世界,上月2x號又出現脫髮,我剪走頂部,延至黑雨當日....

再訂的話,我要繼續試!!

四哥五妹......遺照

四哥五妹......遺照
回復

tata 發表於 2008-6-13 16:28:53 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-6-13 15:37 發表
對唔住啊~  但我巳經好努力ga喇! 以為淨係得我......

三妹          :  於第四星期亦得了急証,返魂乏述.... (有2~3" 高,但芽部自己脫落...)
四哥 ...

節哀..........................................................
回復

八王爺 發表於 2008-6-13 16:47:23 |顯示全部樓層
睇張相 佢兩個唔多夠光喎!
回復

orzalo 發表於 2008-6-13 19:11:57 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-6-13 15:37 發表

四哥 ...

看相就八王爺所講唔夠光其中原因之一,咁就要講o下你地種既位置了…
回復

cf0 發表於 2008-6-14 00:18:13 |顯示全部樓層
各位大哥大姐, 呢張就係啦

回復

Princeton 發表於 2009-2-15 10:36:08 |顯示全部樓層
鷺草啊!
清秀可人。
回復

Kiann 發表於 2009-5-21 14:34:45 |顯示全部樓層
各位好!我初來報到.
我有朋友在四月中從日本大阪給我買了十粒種子,猶幸種之前先參考了各前輩的經驗,只死了一粒(因為太濕,出第二片葉就爛了),到現在已種了一個月,還是很小,出了四五片葉子,現在應開始施薄肥,對嗎?
我看柯大的鷺草種了約三個月才出花,按這進度,希望我的鷺草在七月有花,但又擔心它過不了香港的炎夏.
回復