有機到手香濕疹皂

作者: candyafr 發表于 2011-3-30 00:40:36
6108 60
cherrylwy 發表於 2011-6-10 13:41:05 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-5-23 10:22
回復 KOOKOO 的帖子

自已種一些香草或蘆薈之類取新鮮汁液而已,其它的都是油,就算你種到椰子都不可能自己 ...

吓, 乜原來要自己種野架?
回復

貓后 發表於 2011-6-10 13:42:43 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-10 13:37
唔好意思呀我想問下呢我地點知買番來既材料(如香薰油或植物油等)有無化學添加劑呀?其實係我老公challeng ...

我只識答dd,有d ev油,和植物油,會例明係有機,或冷壓的,當然去d有信心地方買佢哋d產品啦,而且我相信自己打個d皂,起碼用係上嚟係好過出面買個d加咗添加物的沐浴露吧
回復

cherrylwy 發表於 2011-6-10 13:48:30 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-6-10 13:42
我只識答dd,有d ev油,和植物油,會例明係有機,或冷壓的,當然去d有信心地方買佢哋d產品啦,而且我相信自己打 ...

其實我都中意無添加架, 同埋我有濕疹, 本來逢秋冬都發, 而家衰到連夏天都痕, 抓到條勁損晒, 所以想試下~

同病相憐, 我成日認住係D菜上的農葯, 邊洗菜邊痕,  發表於 2011-6-10 14:29
回復

貓后 發表於 2011-6-10 14:38:14 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-10 13:48
其實我都中意無添加架, 同埋我有濕疹, 本來逢秋冬都發, 而家衰到連夏天都痕, 抓到條勁損晒, 所以想試下~ ...

咁你更加要學整啦,學會一生受用丫
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-10 15:00:17 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-10 13:37
唔好意思呀我想問下呢我地點知買番來既材料(如香薰油或植物油等)有無化學添加劑呀?其實係我老公challeng ...

essential oil 呢家野呢, 就真係要去有信譽的店子買, 因為會搽身, 如果用來燃點, 品質影響未必咁大掛.
食用油, 大部份都有添加物架, 如大豆油和現在流行的葡萄籽油, 若不加抗氧化劑或防腐劑的話, 未運到批發已經壞啦. 不過食得落肚的添加物比一般外用品溫和及沒有毒性 (唔計禁用個d 乜鬼塑化劑蘇丹紅孔雀仔.... ) , 所以若用來做手工皂, 化學劑添加比例點都唔及市售清潔用品多.
自己diy 護膚品就會更清楚呢一點, 求其找個市售護膚膏的材料表, 上網對照化學添加物的內容, 會發現一半甚至更多的材料用作防腐, 造色和人造香味.
現今都市人, 大多習慣了化學品和廣告的催眠, 以為要用市售的清潔品/葯物, 才能清理污漬/病毒.  我之前d濕疹一舊舊, 全身乜位都生過濕疹, 好慘, 中西醫睇過晒, 洗左幾多錢呀~ 到頭來,最有效方法係靠自己乖乖戒口,攺變生活習慣,減少用化學品,上年開始不用洗衣粉,用清水洗衫,後來有花友送了件毒物給我(手工皂)....呢個故事講過好多次了,再講大家會嫌我長氣~ 

係咪講我呀.....你就出神入化啦...唔見一陣整皂整得靚過人地教整既既人....  發表於 2011-6-10 18:15
回復

claudiatang 發表於 2011-6-10 15:18:58 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

長講長有...................
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-6-10 15:28:29 |顯示全部樓層
爆埋出黎都唔怕啦,係CK呢位五毒教教主,手工皂,DIY護膚品,種菌,靈氣同買靚香薰精油
回復

Sylvia 發表於 2011-6-10 18:19:37 |顯示全部樓層
我都估到係佢架喇~
依家就多左大菲媽您同Kimkim囉, 差d漏左糖糖添~
回復

cherrylwy 發表於 2011-6-10 21:45:07 |顯示全部樓層
明白了, thanks
回復

candyafr 發表於 2011-6-10 23:06:31 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-10 13:48
其實我都中意無添加架, 同埋我有濕疹, 本來逢秋冬都發, 而家衰到連夏天都痕, 抓到條勁損晒, 所以想試下~ ...

除左用手工皂,可以試下diy護膚品;我有好幾個朋友有濕疹,2樣一齊用之下,大有進展
回復

candyafr 發表於 2011-6-10 23:24:13 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-6-10 18:19
我都估到係佢架喇~
依家就多左大菲媽您同Kimkim囉, 差d漏左糖糖添~

hehe, 我係低班咋~~
回復

cherrylwy 發表於 2011-6-11 08:00:44 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-6-10 23:06
除左用手工皂,可以試下diy護膚品;我有好幾個朋友有濕疹,2樣一齊用之下,大有進展 ...

DIY護膚品效用同出面果d係咪差唔多? 你意思係DIY body lotion嗎? so far好彩我d濕疹無上到塊面, 淨係body, 所以想解決左呢個問題先~

如果有問題皮膚...用過DIY既野...係唔會想再用外邊果D架.....因為度身訂做嘛...我無整...我老公情原用清水都唔用街外果D...因為敏感皮膚,無事用到有事  發表於 2011-6-13 12:03
係好過出面,diy係真材實料,而且for自己肌膚用的,可以做好一d新鮮一d  發表於 2011-6-11 08:22
回復

candyafr 發表於 2011-6-11 18:25:53 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-11 08:00
DIY護膚品效用同出面果d係咪差唔多? 你意思係DIY body lotion嗎? so far好彩我d濕疹無上到塊面, 淨係body ...

可以做body cream或body lotion或boody oil.............
回復

candyafr 發表於 2011-6-11 23:42:20 |顯示全部樓層
不過我鐘意body cream囉.............

我只係塗油囉....大熱天時...咪蘆薈啫喱囉....  發表於 2011-6-13 12:04
回復

cklife 發表於 2011-6-13 12:07:53 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-10 15:28
爆埋出黎都唔怕啦,係CK呢位五毒教教主,手工皂,DIY護膚品,種菌,靈氣同買靚香薰精油 ...

嘩...唔怪得忽然有人叫我教主...原來咁黎既...

我最瘋狂時...其實係種菌呀...係另一個飲食討論區,種做面包既酵母菌....

就係咁..學識左做麵包....

所以...依家種菇菇茶...同做堆肥都唔會疑神疑鬼喇.......
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-6-13 16:14:09 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-13 12:07
嘩...唔怪得忽然有人叫我教主...原來咁黎既...

我最瘋狂時...其實係種菌呀...係另一個飲食討論區,種做 ...

係咪用蘋果/薯仔種果d呀,勁
回復

cklife 發表於 2011-6-13 16:17:53 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-13 16:14
係咪用蘋果/薯仔種果d呀,勁

係呀....好玩又好食架...

果時仲一大班人一齊玩添呀...有少少似依家種菇菇茶咁...
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-3 14:10:12 |顯示全部樓層
浮番呢個帖上面先~ 

candy, 個到手香皂好好用,原來你用左咁多唔同種的油~ 出事,我最怕用咁多種油~~ 

鐘意就好,我都覺得最好用係它  發表於 2011-10-4 21:53
回復

new1 發表於 2011-10-3 14:33:30 |顯示全部樓層
你還有嗎? 我都有濕疹(手&腳); 我沒有食牛很久了, 都不知為何這個夏天出很多在手&腳, 以前通常在腳...現在才好了些

你可以搽d金盞花做的膏,還可以以金盞花手工皂  發表於 2011-10-3 21:22
回復

八王爺 發表於 2011-10-3 15:05:17 |顯示全部樓層
好彩我無教人,只喺自己中毒。
如果唔喺,秋後算賬又上綱上線。

何解?  發表於 2011-10-3 23:53
回復