help !!!!

作者: mikecheung108 發表于 2011-3-29 13:53:16
1316 6
剛剛番泥見到d白色蟲...請問係咩蟲呀 ?仲有啡啡地果d係?
我要點先可以殺死曬佢地,要唔要全部泥換過去 ?
照片 387 (Small).jpg
孖吉 發表於 2011-3-29 14:59:58 |顯示全部樓層
白色的是蠅的幼蟲(蠅蛆),啡色的是蠅蛹。你落咗乜野有機物做肥呀?
佢地會分解有機物,在堆肥桶OK,佢地都係幫助分解啫,但在泥裏代表你的有機肥未分解 (未分解即係啲植物吸收唔到啦~)
回復

mikecheung108 發表於 2011-3-29 15:08:31 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

我落果d好似叫雞屎肥 一粒粒嫁 就咁同d泥混埋 ,點解會有蠅蛹係d泥入邊 ?
我要唔要換曬d泥?如果要換換咩泥好d?
謝謝 !!!!
回復

mikecheung108 發表於 2011-3-29 15:09:28 |顯示全部樓層

蠅蛹成蟲係蒼蠅 ?
見到佢地好噁心!!!!!!!!
回復

孖吉 發表於 2011-3-29 15:23:47 |顯示全部樓層
回復 mikecheung108 的帖子

蒼蠅愛屎嘛,即是你的雞屎肥未熟,即使沒有蠅蛆都會有機會因為發酵燒根咖。

如果係咁,你下次可以深埋雞屎肥,以免吸引蒼蠅,只要啲肥唔接觸到啲根,呢個方法施肥都係有效安全o既。

不過既然已經下了,你可以看看植株有冇生長得不好,如果有不正常的垂頭喪氣,可以考慮換植料。
回復

mikecheung108 發表於 2011-3-29 15:35:06 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

唔怪得啦我有d雞屎肥就咁放係泥土表面可能呢個原田!!!!下次我會埋深d !!!!

有沒有地方要改善?
照片 502 (Small).jpg
回復

mikecheung108 發表於 2011-3-29 15:37:50 |顯示全部樓層
孖吉 種菜最常會落咩肥比較好一點 ?另外要預防咩害蟲多呢 ?
回復