08 OLYMPIC -- ARE...U...READY??!!!

作者: noel 發表于 2008-3-3 15:05:38
3109 18
noel 發表於 2008-3-3 15:06:15 |顯示全部樓層
回復

noel 發表於 2008-3-3 15:06:45 |顯示全部樓層
回復

比得大帝 發表於 2008-3-3 16:11:57 |顯示全部樓層
有時真係唔明今時今日重有呢d嘢發生,

有點懷疑呢個 www.engrish.com 嘅嘢堅定流
回復

hellohello 發表於 2008-3-3 18:06:56 |顯示全部樓層
好堅!!!!

Bread match with butter

餐包配牛油

回復

janice 發表於 2008-3-3 21:02:54 |顯示全部樓層
上次返大陸
見到某大銀行o既私人貸款廣告係寫
Persona Loan

咁大間銀行, 咁普通o既英文都整錯
廣告出街前冇人double check 架咩
回復

bchai 發表於 2008-3-3 23:25:57 |顯示全部樓層
笑死!!
回復

Fonica 發表於 2008-3-4 00:41:14 |顯示全部樓層
“Please don't touch yourself” ~ I like it
回復

比得大帝 發表於 2008-3-4 11:35:04 |顯示全部樓層
我都話有個總栽張卡片寫住 General Cut
回復

八王爺 發表於 2008-4-15 09:03:58 |顯示全部樓層
我肯定係真 的!

这样的情況 隨处可見。

香港人,真幸福,有 多年学英文的机會,但仍然.....
回復

小花朵 發表於 2008-4-17 13:08:19 |顯示全部樓層
從外國網頁找回來的,與奧運有何關係。
北京去年已找外國人修改路牌的英文錯字及文法。
大陸這幾年有中英對照的指示牌已經很好了!
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-18 01:18:03 |顯示全部樓層

太多喇

原帖由 小花朵 於 2008-4-17 13:08 發表
從外國網頁找回來的,與奧運有何關係。
北京去年已找外國人修改路牌的英文錯字及文法。
大陸這幾年有中英對照的指示牌已經很好了!

老實講

有D地方好似深圳好多餐廳都有英文, 但就錯得交關
有時唔係笑, 係怕比人笑, 我舉幾個例, 真係唔係玩
我覺得如果唔知點寫倒不如不寫應該更好:

例子:

陳皮百合糖水
bai he tang water with chen skin (應該係"萊利x"西餐廳)

檸檬可樂
The lemon may happy (平湖白泥坑某餐廳)

黑牛
block niu (我想了很久, 都不太明白)

番茄抄蛋飯
the tomato small egg fry the food

好多人都話香港人D英文又好好咩, 其實香港人D英文不十分好, 但有時候我們不是攻擊大陸, 只係覺得尷尬之余, 大家真係要共同進步一下

如果有個英語為母語的人來到中國, 看見這些東西, 不會像香港人一樣會看會對, 只會不明白

the lemon may happy 我遲D會影相, 因我覺得經典
懶到可樂個罐都唔望下, 已經唔係英文問題, 而係中國內地同胞既處事認真態度問題
回復

FD113 發表於 2008-4-18 01:46:11 |顯示全部樓層
又真係幾好笑架喎!
回復

八王爺 發表於 2008-4-18 09:22:03 |顯示全部樓層
本地人英文唔係好好,但係 可以有学好的机会卻不珍惜!

相反,国內人沒有机会,所以錯了也不知道。
当然,相对來講,你去外国唔会見到中文路標(或者亞洲語文都很少);这样來看,中国接待外国人是比他們主动很多了!
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-18 13:00:57 |顯示全部樓層

其實大陸而家都好多機會了

原帖由 八王爺 於 2008-4-18 09:22 發表
本地人英文唔係好好,但係 可以有学好的机会卻不珍惜!

相反,国內人沒有机会,所以錯了也不知道。
当然,相对來講,你去外国唔会見到中文路標(或者亞洲語文都很少);这样來看,中国接待外国人是比他們主动很多了! ...

當然平均比香港機會少

重點是他們普遍處事真的非常不認真, 還有: 我覺得他們愛國程度真的有待改進

長時間的培養, 變成了各家自掃門前雪的習慣, 簡單一個路牌一個餐牌, 他們處理易如反掌, 但往往忽視

變成了錯漏百出, 當然有外地人來到中國他們都知道這裡是中國, 英文法文德文有錯是"正常"的

日本我也見過超搞笑英文路牌, 問題是我不是日本人, 我們都是中國人, 要給遊客一個好印象

做大事往往忽視小節誤了大事

我家公司有個加拿大客戶來到中國笑我們的英文, 我覺得他很低。難道我笑他的中國語嗎?
但我覺得自己中國很低, 這麼一個小小的餐牌也弄出把柄給人家笑

"你去外国唔会見到中文路標(或者亞洲語文都很少);这样來看,中国接待外国人是比他們主动很多了!"
這個問題老師跟我們討論過, 越富裕國家的語言就越出現於國外多, 簡單說那裡都看都英文德文, 國外的機場很多都準備日文, 現在多了韓文, 近來中文更激增。無他, 有錢便能到國外去, 別的國家要準備要尊重要做生意, 便有你的語言。

外國要看那裡, 例如加拿大是個多元文化的城市, 外語ie 中文, 意大利文真的很多, downtown的街牌好似有中文。

當然普遍都是超少, 等中國進步後看看未來的日子會點喇, 總之奧運來說, 我覺得真係要問問佢地 "ARE YOU READY?"
回復

小花朵 發表於 2008-4-18 19:42:50 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-18 01:18 發表

老實講

有D地方好似深圳好多餐廳都有英文, 但就錯得交關
有時唔係笑, 係怕比人笑, 我舉幾個例, 真係唔係玩
我覺得如果唔知點寫倒不如不寫應該更好:

例子:

陳皮百合糖水
bai he tang water with chen skin (應 ...

做咩揾埋咁多咩鬼例子出嚟呀,你寫得出嚟即係明人哋講咩啦!
唔好話人哋懶又話態度咩野啦,你又俾唔俾人哋用咗幾個”強勁”嘅翻譯網頁。
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-18 19:52:12 |顯示全部樓層

我明

原帖由 小花朵 於 2008-4-18 19:42 發表

做咩揾埋咁多咩鬼例子出嚟呀,你寫得出嚟即係明人哋講咩啦!
唔好話人哋懶又話態度咩野啦,你又俾唔俾人哋用咗幾個”強勁”嘅翻譯網頁。

講得好, 我上面果D我明架
同埋我吾係"揾", 係印象深刻姐, 係大陸洗吾洗特登揾呢

係懶, 係吾認真。好多中國人就好似你感吾接受得批評, 錯了, 無批評, 無進步。

"fi old lee fish the food" 小弟就吾明, 你明嗎? 我問左個女服務員, 她有禮貌地解釋了

我明你意思, "明就得啦笑咩笑"

但有時真係吾明架
回復

cuiyao 發表於 2008-4-18 22:16:52 |顯示全部樓層
怪誕指示牌0係網上流傳0左差不多兩年,北京申奧成功之後,據說已經努力改善市面上出面0既英文字句。
聽聞有個西人叫 mr. tool, 精通中英語,熱愛china,為0左唔令北京0係奧運期間貽笑大方,佢自動請纓同北京政府做義工,改善0左唔少怪誕翻譯。
後來好似話,為0左應該奧運,連市內的士司機都要考英文,又要做車檢。車檢其中一頂,係確保車廂內冇司機0既體味同其他異味。
前年去北京0既時候,周圍都大興土木,沙塵滾滾,當時我就覺得成個城市都未ready,非常臨急抱佛腳0甘。
不過我估,08奧運之後,2010又到上海世博會,中國唔ready都要ready了。
回復

cuiyao 發表於 2008-4-18 22:19:41 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-18 13:00 發表

當然平均比香港機會少

重點是他們普遍處事真的非常不認真, 還有: 我覺得他們愛國程度真的有待改進

長時間的培養, 變成了各家自掃門前雪的習慣, 簡單一個路牌一個餐牌, 他們處理易如反掌, 但往往忽視

變成了錯 ...

我估,一般受教育唔多0個一批,做事係比較因循苛且,工作時亦唔習慣用埋0左個腦。
有教育底又肯用腦0個班,全部變晒「小資」,得閒都寧願去星巴克嘆咖啡。
我識唔少內地朋友,真係有心工作,對國家發展有願景0既,佔少數。我識十個比較受過教育0既內地人,著0左三分一依家都出0左國。
人人都想走,我反而幾想0係呢個時候入大陸。一生人又有幾何,可以0甘樣親眼見證一個國家起飛,仲要係自己祖國。好0既醜0既,都叫有大把0野睇,有大把0野去經驗。

有冇睇過唔知舊年定前年0既一期 TIME,封面專題係話,預料0係唔知幾多年之後,MADARIN 會取代英文,成為全世界最流通0既語言。

回復