一人一花大岩桐, 有花冧, 但有問題, 未解決~!

作者: 榛子果仁 發表于 2011-3-22 10:47:40
3057 24
各位花友,
我有好多問題想請教
1.  我棵大岩桐的主幹點解會紅咗色? 唔夠水? 唔夠陽光, 同埋係咪好高呢? 我見你地的大岩桐唔係咁高?
2. 有兩片如圖的葉向下及內卷了, 有問題嗎?
3.  我的大岩桐搖晃, 需添泥嗎, 應蓋至什麼位置?
4.  另附幾幅圖片, 整株健康嗎, 應該切走那些側芽呢.
IMG_2514_resize.JPG IMG_2509_resize.JPG

請各位花友教路, 因為我一路都好俾心機種這棵大岩桐, 又是第一次種花, 不知道種得如何, 想請教各位~!

生長環境:
窗枱, 少少西斜, 有陽光 (但是否不夠因為好似生得好高?)
一開始有4塊葉時由學校拿回家, 已落基肥, 另隔了兩個星期後每天落一次花寶開花植物液肥.

小Con子 發表於 2011-3-22 13:31:59 |顯示全部樓層
1. 紅色正常. 我種咗2棵,有一棵高,一棵矮,可能品種問題,當然曬多d會矮d.
2.可能空氣濕度太底,唔夠水份
3.添唔添泥都無所謂啦,企得穩咪算囉
咁多花lum都唔健康??
唔知你個棵咩色呢? 我都等緊我棵開花,新年等到依家都唔開
側芽由它生長啦,開完花,成棵剪咗佢,等佢再生過
回復

榛子果仁 發表於 2011-3-22 13:42:32 |顯示全部樓層
小CON子, 好多謝你啊.
我個棵係企唔得穩呀, 我用飲管加線去固定佢咋.
我會留意濕度同陽光, 多謝你的提醒~!
我都好期望大岩桐開花, 我囡囡喺街, 見到所以植物第一時間都會講:大岩桐~!
成棵花剪?想請教係點剪呢?
回復

bbb168bbb 發表於 2011-3-22 15:06:45 |顯示全部樓層
可能唔夠陽光,我的有晨光及西斜
我就在葉底加發泡膠
回復

+:栗子:+ 發表於 2011-3-22 15:14:21 |顯示全部樓層
葉柄轉紅可能是品種問題, 亦有可能是陽光充足曬紅
回復

榛子果仁 發表於 2011-3-22 16:29:18 |顯示全部樓層
bbb168bbb ,
我見到你的大岩桐, 我心不停咁跳, 好靚呀, 好靚呀, 真係想叫出嚟.
我好緊張呀, 想問下, 由有花冧到開花, 大約係幾耐呢?
之後我會再請教大家, 花謝了, 又要怎做.

最緊要知道係花莖變紅係無事就好了. 因為我未識得睇到個狀況, 就知道佢係缺水/陽光/濕度的問題, 多謝各位花友~!

一有開花, 會第一時間post上來~!
回復

bbb168bbb 發表於 2011-3-23 14:02:01 |顯示全部樓層
+:栗子:+ 發表於 2011-3-22 15:14
葉柄轉紅可能是品種問題, 亦有可能是陽光充足曬紅

絕對認同,我忙記春分已過.
回復

bbb168bbb 發表於 2011-3-23 14:22:27 |顯示全部樓層
榛子果仁 發表於 2011-3-22 16:29
bbb168bbb ,
我見到你的大岩桐, 我心不停咁跳, 好靚呀, 好靚呀, 真係想叫出嚟.
我好緊張呀, 想問下, 由有花 ...

多謝賞花’其實我是初次種大岩桐,還在學習中.
由眼看到花冧到開花要一個月,我的是農曆年開花,天氣冷不能作準.
我貼圖是要你知道花有多大(花直徑有三吋),你的支架要加固.
我忙記春分已過,西斜窗枱陽光可能會增多,如直射陽光過長,就要減少陽光直射時間. (可能就是幼苗徒長原因)
   夏天高溫不宣暴曬..最好是晨光.
回復

榛子果仁 發表於 2011-3-24 09:25:04 |顯示全部樓層
bbb168bbb
知道, 我會注意一下陽光.
31/1就要交給學校了, 但花未開, 又有了感情, 可否剪一片枼浸根再種過?
死啦, 有啲想據唔交返學校, 自己保留盤花. 我一數, 有10幾粒花冧呀, 我個心卜卜跳呀~!
回復

bbb168bbb 發表於 2011-3-24 10:32:17 |顯示全部樓層
花是你自己的.
大岩桐好粗生,春天好時機,我都在插枼浸根.
回復

榛子果仁 發表於 2011-3-24 10:39:18 |顯示全部樓層
就我盤花, 我應剪那塊葉浸根?(是否頂芽, 因為最壯, 我唔知道挑選原則 ><...)
回復

bbb168bbb 發表於 2011-3-24 10:55:18 |顯示全部樓層
我會開完花先,葉可幫助固定果花,到時一開十都得.
回復

caca8j 發表於 2011-3-24 11:14:05 |顯示全部樓層
bbb168bbb 發表於 2011-3-24 10:55
我會開完花先,葉可幫助固定果花,到時一開十都得.

佢等唔到開花嘛
回復

caca8j 發表於 2011-3-24 11:16:51 |顯示全部樓層
31/1就要交給學校了
係咪31/3至啱?仲有幾日,我都會考慮CUT頂芽
回復

may915hk 發表於 2011-3-24 11:20:39 |顯示全部樓層

bbb168bbb
你的大岩桐好靚呀, 我就第一次種大岩桐, 都未知佢係什麼顏色
回復

榛子果仁 發表於 2011-3-24 13:37:11 |顯示全部樓層
may915hk
你的好健康呀, 想問你係咪剪過側芽些, 因為我見你六塊葉, 但我不停咁出葉~!
回復

bbb168bbb 發表於 2011-3-24 14:31:15 |顯示全部樓層
caca8j
若是愛花就唔好,你種工再好,吾燒花冧都推遲開花及影響花大小,況且回校都是作個紀錄,就會派回.
回復

bbb168bbb 發表於 2011-3-24 14:34:24 |顯示全部樓層
may915hk
多謝賞花’其實我都是初次種大岩桐
你的非洲紫羅蘭及大岩桐好靚呀. 除高磷肥外適當陽光有利結冧及增多花冧,個人意見.
(都未知佢係什麼顏色)這是樂趣.
回復

may915hk 發表於 2011-3-24 14:45:49 |顯示全部樓層
回復 榛子果仁 的帖子

係呀, 剪過少少 ^^
回復

may915hk 發表於 2011-3-24 14:48:01 |顯示全部樓層
bbb168bbb 發表於 2011-3-24 14:34
may915hk
多謝賞花’其實我都是初次種大岩桐
你的非洲紫羅蘭及大岩桐好靚呀. 除高磷肥外適當陽光有利結冧及 ...

係丫, 我都會一至兩個星期落肥的
回復

12下一頁