吸水珠種紫蘿蘭

作者: 比得大帝 發表于 2008-3-2 21:53:40
7156 18
見到公司同事用吸水珠種水種植物很成功, 於是試吓用嚟種紫蘿蘭, 種咗兩個星期, d葉還硬硬地, 看來株紫蘿蘭可以適應到, 感覺用吸水珠好的地方是珠與珠之間有空氣, 而根又可以接觸到珠的水份, 今日又玩多盆

我的玩法:
先將珠浸水半天,
用透明盆放兩層珠
放蠔殼
放一層珠
放美能安A
把堇放入盆中
然後用珠把堇固定
完成
IMG_3141 (Small).JPG

好玩的地方, 就是當放水入去時, 可以清楚看到根的發展情況, 對我們這些對看不到的根有好奇心的人最合用
IMG_3143 (Small).JPG

因為用的盆不是平滑, 相中看得不清楚, 看看這棵小椰樹就會感覺到好玩的地方

IMG_3144 (Small).JPG
IMG_3145 (Small).JPG
candyafr 發表於 2008-3-2 22:42:16 |顯示全部樓層
Peter,

你好大手筆,用十字花,你好有冒險家精神, 請繼續報導進展。不過我有少少疑問,會不會很易生青苔啊?
回復

比得大帝 發表於 2008-3-2 22:57:21 |顯示全部樓層
問得好, 以前用水種其他植物, 種到d根生晒青苔,用咗吸水珠幾個星期, 未有生青苔, 不過一來時間尚短, 二來這排陽光不大, 尚未確實會不會生青苔,

不過想唔生青苔有兩個方法
1. 唔好放在有陽光地方
2. 找點東西包住個玻璃瓶
回復

比得大帝 發表於 2008-3-2 22:58:38 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-3-2 22:42 發表
Peter,

你好大手筆,用十字花,你好有冒險家精神, 請繼續報導進展。不過我有少少疑問,會不會很易生青苔啊?

因為上次用咗盆非十字, 今次就用十字囉
回復

candyafr 發表於 2008-3-2 23:04:26 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-2 22:57 發表
問得好, 以前用水種其他植物, 種到d根生晒青苔,用咗吸水珠幾個星期, 未有生青苔, 不過一來時間尚短, 二來這排陽光不大, 尚未確實會不會生青苔,

不過想唔生青苔有兩個方法
1. 唔好放在有陽光地方
2. 找點東西包住個 ...

thanks,
回復

peeseela 發表於 2008-3-3 09:16:13 |顯示全部樓層
請問放蠔殼的原因. 唔放可以嗎?
回復

比得大帝 發表於 2008-3-3 09:26:31 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-3-3 09:16 發表
請問放蠔殼的原因. 唔放可以嗎?

有些人話蠔瞉冇實質作用, 不過放咗又冇壞
唔放當然可以啦
回復

peeseela 發表於 2008-3-3 09:42:52 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-3 09:26 發表

有些人話蠔瞉冇實質作用, 不過放咗又冇壞
唔放當然可以啦

thankyou.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-3 10:04:47 |顯示全部樓層
我5個月前試過水種2棵,都ok嫁,不過凍咗廿幾日就壞死晒啦
回復

Apple 發表於 2008-3-3 11:14:45 |顯示全部樓層
换彩色珠珠都很好看的
深圳买这种珠珠挺便宜的,不知香港价格如何
回復

比得大帝 發表於 2008-3-3 11:32:19 |顯示全部樓層
原帖由 Apple 於 2008-3-3 11:14 發表
换彩色珠珠都很好看的
深圳买这种珠珠挺便宜的,不知香港价格如何

是的, 我也有想過用不同顏色的珠來襯托不同顏色的堇, 應該很好看, 不過要遲一下待掌握到技術

香港的吸水珠會比大陸的貴一點

滨紛 $12 (大包點)
其他舖 $5
回復

noel 發表於 2008-3-3 11:57:24 |顯示全部樓層
Peter 玩水栽要刮乾淨泥根,唔係好易難心嫁~
回復

比得大帝 發表於 2008-3-3 13:47:59 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-3-3 11:57 發表
Peter 玩水栽要刮乾淨泥根,唔係好易難心嫁~

其實我都唔知呢d叫唔叫水種, 所以冇刮淨d根
回復

fannychan922 發表於 2008-3-3 21:49:10 |顯示全部樓層
我之前的經驗,所以跟大家分享一下:

1.我買了吸水珠,在吉吉島買的,把很粗生的長春滕放進水珠裏,打算讓它們發根,但想不到一個星期後,根部出現腐爛的情況,就算切除了腐爛的部份,只放在水中,它仍然要與我說bye bye

2.我有一位同事,利用吸水珠去種紅掌,最初的一個月還是好好的,但是再過半個月,植株的生長情況每況越下,葉變黃,花枯萎,最後倒出來的水,臭得像洗腳水一般。

3.我那位同事用吸水珠種的文竹,生長狀況還好(已有3個月了,沒有長得很高,跟最初的樣子差不多),但由於是水種,說不上生長得很強壯

以上都是真實的情況。我建議要小心留意av的生長情況,因為剛放入吸水珠時,植珠的生長良好,但日子久了,它的情況會突變,我不是危言聳聽 ,只是想分享一下自己的親身經驗,不希望花友心愛的av出現問題。
回復

比得大帝 發表於 2008-3-4 10:36:03 |顯示全部樓層
謝謝你的分享,

我會留意生長情況, 我現在是每星期放水入去把吸水珠浸半天, 然後把所有水倒出來, 希望可以保持到水的清潔.
回復

maywong918 發表於 2008-3-4 12:22:40 |顯示全部樓層
哇!好似几得意窩! 我會密切留意你既報告!
回復

fannychan922 發表於 2008-3-4 12:36:44 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-3-4 10:36 發表
謝謝你的分享,

我會留意生長情況, 我現在是每星期放水入去把吸水珠浸半天, 然後把所有水倒出來, 希望可以保持到水的清潔.

這樣的做法較安全,因為我估計是吸水珠的化學物質溶化在水中,影響植株的生長情況。
回復

比得大帝 發表於 2008-3-17 21:21:03 |顯示全部樓層
種植三星期中期報告
1. 没有爛根 - 表示根環境還可適合根之生長
觀察方法: 把水灌入容器中, 就可清楚看到根的生長情況
IMGP0797 (Small).JPG
2. 葉没有軟 - 表示根部吸到水
3. 容器生青苔 - 原因:太光
改善方法: A 減光 B 用紙包住個容器
Moss (Small).JPG
4. 爛葉 - 原因, 呢棵AV太細, 乘托在吸水珠上
改善方法: A: 加葉托 B: 太細的AV應改用一般之種植法

Leaf Burn (Small).JPG

上盆示範:
1. 先把AV洗乾淨, 保留根部, 風乾15分鐘
IMGP0793 (Small).JPG
2. 先將AV置放容器中央, 才逐一加入吸水珠 - 完成
IMGP0796 (Small).JPG

也可用其他容器
IMGP0792 (Small).JPG
回復

ErineBB 發表於 2008-3-17 22:11:15 |顯示全部樓層
Peter 我想問咩叫做水珠...
即係我細細個玩開既玻子.. 咁會有咩.. 玻璃會生虫既咩?
回復