疾病都有矛盾

作者: ht333147 發表于 2011-3-19 12:47:59
1312 9

最近出了一帖是關於心情矛盾的, 眾多網友回帖,
令我明白一事有多角度的看法與解法, 容易令人產生偏見與執著.
可能是我輩凡夫俗子, 是避不開貪嗔癡的.
如果那帖有機會給統治者看到就好了. 他們的所作所為, 比核輻射的遺禍更深更遠, 更會延綿不斷.
好言歸正傳, 親人同時患兩種病, 心臟較弱, 做成水腫與肺積水, 但同時又有痛風症.
水腫與積水要減少飲水, 否則加劇水腫情況, 但痛風又要多飲水來舒緩.
現在是吃止痛藥與去水丸, 但是日常飲食, 都唔知點好?
jellyfishy 發表於 2011-3-19 13:12:04 |顯示全部樓層

我老豆係西醫, 我都要講, 吃西葯係無用架. 只能治標/痛!

整體治療才是最有效, 找個好的中醫或整體療法的醫生, 攺變飲食,多做運動, 運動以柔軟體操為主, 使血氣好好運行. 我個多月前腳傷, 每天做這些運動, 平均每天個多小時做運動, 慢慢身體就好過來了.

你親人身體患病, 非一日之寒, 如果現在不好好攺變飲食和生活習慣, 食幾多西葯都無用.

最後一句, 一位西醫曾經和我講: 西方醫學把不同疾病定名定性,表面看來吃了葯,那個病就好,就沒事,其實終歸是人自己無好好管理自己身體,才會生病,如果現今d人肯多運動,不沉迷口腹之慾,我地西醫就無咁有錢lu~
回復

candyafr 發表於 2011-3-19 13:19:32 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-3-19 12:47
最近出了一帖是關於心情矛盾的, 眾多網友回帖,
令我明白一事有多角度的看法與解法, 容易令人產生偏見與執 ...

水腫與積水要減少飲水, 否則加劇水腫情況, 但痛風又要多飲水來舒緩--->並不代表要完全不飲水呢,要限水吧, 其實你家人有否見過營養師呢?

兩種疾病除須注意飲水外,飲食治療也有效用,例如心臟較弱就要低鹽, 痛風就要戒食內臟,豆類等

凡事都向好的方向想,病都會快d好,這就是body mind connection了

真讚啊~~~  發表於 2011-3-19 13:21
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-19 13:19:56 |顯示全部樓層

ht,講多個故仔,希望你不嫌悶.
我爸係西醫,每天大魚大肉,作息不定,成日打通宵麻雀,不做運動,經常話自己無時間,安排唔到健康的生活.他去世前,患了糖尿病,高血壓,膽固醇爆標,水腫,痛風,機能退化,一年多躺在病床上,很痛苦.
媽媽早年跟老豆大魚大肉,也患上糖尿病,高血壓和膽固醇,後來她改變生活習慣,每天做早操,多行路少搭車,作息定時,少油少肉,幾年後竟不葯而癒,血壓和膽固醇都控制得宜,身體機能正常,過世前還行得走得.

回復

ht333147 發表於 2011-3-19 13:32:04 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-3-19 13:19
水腫與積水要減少飲水, 否則加劇水腫情況, 但痛風又要多飲水來舒緩--->並不代表要完全不飲水呢,要限水吧 ...

ht,講多個故仔,希望你不嫌悶.
我爸係西醫,每天大魚大肉,作息不定,成日打通宵麻雀,不做運動,經常話自己無時間,安排唔到健康的生活.他去世前,患了糖尿病,高血壓,膽固醇爆標,水腫,痛風,機能退化,一年多躺在病床上,很痛苦.
媽媽早年跟老豆大魚大肉,也患上糖尿病,高血壓和膽固醇,後來她改變生活習慣,每天做早操,多行路少搭車,作息定時,少油少肉,幾年後竟不葯而癒,血壓和膽固醇都控制得宜,身體機能正常,過世前還行得走得.

謝謝兩位意見.
就是難以掌握多少的份量, 因想到看中醫, 必定有中藥, 及以食療輔助, 水份必不會少.
或有沒有對這方便多經驗的中醫介紹?
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-19 13:40:28 |顯示全部樓層
中醫好不好, 都要講夾唔夾, 我地介紹個d 未必一定適合你親人. 選擇醫生時, 有少少野可以留意下:
1. 好的葯方不會很多種葯, 一般不會多過十二三種, 如果葯方水蛇春咁長, 就要留意, 可能醫生想開多幾種葯, 執葯時要你俾多d錢.
2. 要找好的信得過的葯房執葯, 鮮的乾草葯一般色較好, 但唔會好平.
3. 多人睇的中醫唔一定係好的中醫, 夾你親人才最重要.
4. 起初食葯, 可能有唔舒服的反應, 如嘔痰放屁之類, 可能是身體正反抗病氣, 記得問清楚你的醫生.
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-19 13:45:16 |顯示全部樓層
前前後後, 我已有2個好朋友, 他們因為嚴重鼻敏感, 看西醫專科都無效, 有一個好慘, 俾醫生做清鼻治療, 插d 野入鼻清洗, 痛到不得了, 但都無效, 最後看中醫, 幾次就好了. 他們都看不同的中醫.
呢2條友之前唔肯睇中醫, 我見佢地一次鵝佢地一次, 成日煩住佢地, 最後佢地頂唔順我, 才肯看中醫. 哈哈哈~~~
回復

ht333147 發表於 2011-3-19 14:43:45 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-19 13:40
中醫好不好, 都要講夾唔夾, 我地介紹個d 未必一定適合你親人. 選擇醫生時, 有少少野可以留意下:
1. 好的葯 ...

其實一般人所說的中醫夾唔夾, 是否與該醫生對某類疾病較好心得, 故成功率較高, 看起來就是''夾''
回復

maybabe 發表於 2011-3-19 18:41:38 |顯示全部樓層
我想補充一句...中醫夾唔夾除左係有無心得之外, 亦要睇佢用藥
因為以前中醫係師徒制, 而每個老醫師都會對藥用有心得同秘訣甚至有秘方, 所以可以話每個中醫睇既症係會一樣但用藥可能會唔同
而每個人既身体狀態都唔同, 對唔同藥會有唔同反應, , 而每個中醫會係用藥上有一定習慣, 所以如果佢所用藥既習慣同組合係同你既狀況係夾既...咁唔洗食好多濟藥都可以好快好.
好似我咁....感冒傷風咳睇西醫既唔睇返2次食成個星期藥都好唔到架...但中醫呢...可能2劑4日藥己經搞掂...所以我除非忙到無時間睇我個個中醫先會睇西醫架

真讚啊~~ 我都係咁諗~~  發表於 2011-3-20 00:35
回復

ht333147 發表於 2011-3-20 21:41:12 |顯示全部樓層
可以介紹或代問中醫, 他是否可能診這症?
或有沒有給這病人的餐單?
回復