如果日本貨斷巿大家會買定啲乜嘢?

作者: 八王爺 發表于 2011-3-18 15:56:26
5193 60
比得大帝 發表於 2011-3-21 10:29:38 |顯示全部樓層

入定好, 搶購也好, 乜都唔好買多過日常所需, 一個人開始"入定", 以香港人加埋咁多大陸香港人, 好易做成羊群效應, 又會製造國笑話

唔食日本嘢唔會死
回復

八王爺 發表於 2011-3-21 10:48:14 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-3-21 03:29
入定好, 搶購也好, 乜都唔好買多過日常所需, 一個人開始"入定", 以香港人加埋咁多大陸香港人, 好易做成羊群 ...

「唔食日本嘢唔會死」

哩句唔係人人都受得。
因為香港人太習慣用日本產品。
心癮有時比死更難受!
毒品
回復

caca8j 發表於 2011-3-21 11:50:53 |顯示全部樓層
我都咩都唔買...住,
等佢哋國民都豐衣足食,一切正常先
希望佢哋快D好番晒
回復

八王爺 發表於 2011-3-21 11:55:20 |顯示全部樓層
講真,香港能買到的日本嘢真係好食?
回復

比得大帝 發表於 2011-3-21 11:02:11 |顯示全部樓層
都話心癮, 自然要用人類嘅理智去overcome

註: 毒癮唔同心癮, 毒癮唔係心理上咁簡單
回復

Vienne 發表於 2011-3-21 11:06:37 |顯示全部樓層
香港d所謂日本貨好多都係made in china,有好多日本食品其係大陸輸入日本,唔係真正日本野,例如紫菜呀,芝麻之類,包裝上面好多時只係有講"発売元”係日本公司,日本產或者原料係國產o既會大大隻字寫明,果d冇寫產地含含糊糊o既多數係大陸去再返畨黎o既,但係就貴左n倍。

冇日本野食會死,其實係自己呃自己,根本都冇乜點食過。

Like  發表於 2011-3-21 12:04

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2011-3-21 12:04:47 |顯示全部樓層
日本制造嘅出前一丁真係好食過大陸製造嘅好多, 而且貴好多
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-21 12:09:12 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-3-21 12:04

係咪只有city super 有得賣日製丁丁呀?
回復

八王爺 發表於 2011-3-21 12:12:04 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-3-21 05:04

咁樣即係話如果係正版日本嘢,真係好正,但價錢好貴。
咁就真係好難大量購入存貨。

正版出前一丁,我喺教協見到好似$3X.xx, 5包裝,成日食真係好「肉赤」!
青森林檎果汁,1ml $4X.xx,比一般萍果汁貴好多!
仲有日本宮城大米(不是大陸種),$8X 2kg, 食米都食窮。
........ 其它不計其數的小食。
回復

corina 發表於 2011-3-21 12:16:30 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-3-21 12:12
咁樣即係話如果係正版日本嘢,真係好正,但價錢好貴。
咁就真係好難大量購入存貨。

教協又真係平好多喎,city super賣日本米要成百幾二百蚊2kg.
回復

比得大帝 發表於 2011-3-21 12:17:19 |顯示全部樓層
正宗日本嘢, Taste (即係百佳) 都有得賣
唔知點解依家Taste做緊日本食品平賣

應該係地震前生產的
回復

比得大帝 發表於 2011-3-21 12:20:17 |顯示全部樓層
日本雞都好正, $22-28 半打
澳洲 free range orgainc $5X 半打
新西蘭  free range orgainc 最貴 $6X 半打
回復

Vienne 發表於 2011-3-21 12:24:00 |顯示全部樓層

農產品就真係幾好食,桃、梨同士多啤梨又多汁又甜,仲冇乜渣,北海道南瓜同男爵薯仔都好味,又粉又香,但街市d黃肉薯仔同番瓜都唔輸蝕丫。牛奶正,又濃又滑,但細個係國貨公司飲到o既珠江牛奶都一樣咁有水準。零食就咪搞,多色素多味精d味又假,係個外表靚。我覺得祖國一樣有能力生產d優質食品,只係佢地著重經濟效益,向錢看,最緊要快同多,質素就是但算。媽咪成日話細過係鄉下種d花生好好食,但後來為經濟效益,個個都轉晒種產量高但唔好食o既珠豆花生,阿爸又話以前鄉下養d黑皮豬好好食,後來大家都改養快大o既荷蘭豬。d好食品種都因冇人種失傳lu。
回復

比得大帝 發表於 2011-3-21 12:32:50 |顯示全部樓層
你知唔知點解大陸冇好嘢食賣吖?
如果出咗隻好食嘅產品, 好多人買, 過冇幾耐佢就會出d次品去扮極品
就算佢冇咁做, 好多人會冒充佢個牌子

所以响大陸出優質貨係好難堅持到底的

回復

Vienne 發表於 2011-3-21 12:39:51 |顯示全部樓層
講到尾,都係人o既問題,好懷念細個企係國貨公司凍櫃飲o既牛奶,而家水了了果d冇得比。
回復

比得大帝 發表於 2011-3-21 13:30:21 |顯示全部樓層
其實哩個情況在香港也廣泛發生, 好多餐廳做旺咗就設法偷工減料, 好似我成日講嘅翠華, 旺咗之後就用化學辣椒粉嚟份潮州辣椒油, 好多間都係咁
回復

cklife 發表於 2011-3-22 08:22:58 |顯示全部樓層
點解投票少一個欄呢....我想選唔買.....
回復

八王爺 發表於 2011-3-22 09:38:14 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-3-22 01:22
點解投票少一個欄呢....我想選唔買.....

唔買即係其它。
回帖講咪得。
回復

KIMHO 發表於 2011-4-8 23:02:11 |顯示全部樓層
和平時一樣
回復

jose666 發表於 2012-8-17 20:33:35 |顯示全部樓層
斷貨就斷貨, 不理~
回復