快從實招來, 你有冇搶鹽

作者: 比得大帝 發表于 2011-3-18 13:51:15
10866 141
比得大帝 發表於 2011-3-19 21:16:39 |顯示全部樓層
回復 Scar 的帖子

冇就乖嘞
回復

msfion 發表於 2011-3-20 16:33:36 |顯示全部樓層
日本呢次搞唔掂,我地都唔會有安樂日子過,好想佢地快0的平安大吉
回復

孖吉 發表於 2011-3-20 18:03:37 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-3-20 16:33
日本呢次搞唔掂,我地都唔會有安樂日子過,好想佢地快0的平安大吉

係呀!地球村有事,邊個可以幸免?
回復

claudiatang 發表於 2011-3-20 19:28:38 |顯示全部樓層
很多在日本工作的人都要回流了。失業大軍人數又增加。
回復

比得大帝 發表於 2011-3-20 20:12:22 |顯示全部樓層
我哋公司去日本嘅貨都全部held住
回復

claudiatang 發表於 2011-3-20 20:35:45 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

哎呀.............這條數有排計。如果空運要付倉租。船運要付碼頭貴。還有.....一大堆問題。
回復

比得大帝 發表於 2011-3-20 22:19:23 |顯示全部樓層
回復 claudiatang 的帖子

點敢計咁多, 依家同日本客計, 好似落井下石
回復

claudiatang 發表於 2011-3-21 09:14:14 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

早晨﹗但條數總要有人付啊﹗
回復

比得大帝 發表於 2011-3-21 15:13:01 |顯示全部樓層
安排到就安排, 細細地嘅數就自己食咗去啦
回復

八王爺 發表於 2011-3-21 15:23:33 |顯示全部樓層
食唔到咁多,好似鹽咁,多多都食唔晒!
回復

tongtony 發表於 2011-3-21 22:32:23 |顯示全部樓層
我無!因為返緊工,要搵錢養家,
至於鹽?哩啲咁重要的東西當然係由我妻子管啦!
回復

claudiatang 發表於 2011-3-21 22:36:59 |顯示全部樓層
回復 tongtony 的帖子

正式妻管鹽............
回復

cklife 發表於 2011-3-22 08:13:44 |顯示全部樓層
話說人家搶鹽果日,我躺在床上(推拿床)和朋友聊天,接住我時間要做推拿既婆婆同我地講,買唔到鹽呀,全個屋村都無鹽賣。
我話...咁落荃灣買囉...實有!....婆婆話荃灣都無得賣,好多大陸人落黎買鹽(搶到20蚊一包呀)。

我地就一齊估喇,最聰明既推拿小天使就估係因為怕海水副射污染所以搶鹽。但我話,咁仲有岩鹽同井鹽....所以我地唔洗去搶。

跟住我電話響....亞媽叫我去搶鹽。唉.....醫生叫我限制鹽份,一包岩鹽食左幾年,搶乜鬼呀。
亞媽話唔係食,係要黎沖涼,跟住就比我訓話左一輪(仲叫佢唔洗搶鹽,去跳海得喇....成個海都係鹽,而且如果副射吹到黎,淨係一日沖一次涼你以為可以防咩?),叫佢千期唔好去搶鹽,貴到死。
我屋企仲有三包醃咸桔剩既鹽,佢要就比埋佢。

收線後我地幾個師奶續繼吹水(原來大家屋企醃桔都有剩鹽,仲講笑襯高價拎番出黎吐現),得出既結論係.......[真係要讀多D書呀]

今日又睇到話超市有人要求退鹽錢,但超市話,買既只係十幾人,但有百幾人去要求退錢,有人混水摸魚。

退錢要單野我感覺似乎係輸打嬴要,明碼實價做買賣,自己預計錯誤,就想將責任轉嫁他人。但如果鹽價真係一直高企,又唔見佢地補番錢比人?

回復

cklife 發表於 2011-3-22 08:21:29 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-18 19:47
你真識食~ 味道如何架?

鹹中帶甘....
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-22 08:47:19 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-3-22 08:13
話說人家搶鹽果日,我躺在床上(推拿床)和朋友聊天,接住我時間要做推拿既婆婆同我地講,買唔到鹽呀,全個屋 ...

估唔到你阿媽有份~~~
回復

比得大帝 發表於 2011-3-22 10:32:13 |顯示全部樓層
回復 cklife 的帖子

退錢要單野我感覺似乎係輸打嬴要,明碼實價做買賣,自己預計錯誤,就想將責任轉嫁他人。但如果鹽價真係一直高企,又唔見佢地補番錢比人?

哩句好有道理

回復

八王爺 發表於 2011-3-22 12:08:14 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-3-22 01:13
話說人家搶鹽果日,我躺在床上(推拿床)和朋友聊天,接住我時間要做推拿既婆婆同我地講,買唔到鹽呀,全個屋 ...

如果買樓係咁就正咯!
樓價跌咗,要地產賠!
回復

比得大帝 發表於 2011-3-22 12:17:43 |顯示全部樓層

發生過啦, 以前居屋咪係咁囉, 政府保證100%回收
點知撞正大跌市, 個個掉番層樓俾佢

最後政府會否高於回收價賣返出去呢?---隻蛙估系"會"囉  發表於 2011-3-30 08:07
回復

maywong918 發表於 2011-3-24 22:28:39 |顯示全部樓層

搶鹽6.5噸 「蟹男」夠吃3500年

http://hk.news.yahoo.com/article/110323/4/nerq.html
回復

比得大帝 發表於 2011-3-25 09:22:08 |顯示全部樓層
回復 maywong918 的帖子

抵死, 搶得咁開心
搶咁多都係立心不良, 一心乘機發災難財所致
罪有應得
回復