熱情果點解兩個月都未熟 ?

作者: hohohoangel118 發表于 2011-3-18 00:11:41
1230 11
請問,我屋企棵熱情果今年第一年開花結果,開左好多花同結左好多果,
初好開心諗住有得食,點知等左兩個月都唔熟,仲係青 B B
好想食、好想食、未食得、未食得  .....   
amethysttsang 發表於 2011-3-18 01:11:07 |顯示全部樓層
丫~~你有熱情果牙???我都好想種呀~~d花超級靚呀~~~
會唔會係唔夠鉀肥所以結果比較久呢??
請問你是用種子種定係苗??
係咪好大棵架??有冇相睇o者??
回復

catw2 發表於 2011-3-18 12:03:45 |顯示全部樓層
新樹的熱情果不太喜歡樹上熟的。
差不多大時 就可以剪下來放在陰涼的地方等他熟了。

用來沖蜜糖水很滋味喔~
回復

catw2 發表於 2011-3-18 12:05:42 |顯示全部樓層

我家的熱情果

http://www.wretch.cc/album/show. ... 1630740903&p=29

http://www.wretch.cc/album/show. ... 1630740902&p=28
回復

LHS1 發表於 2011-3-19 03:01:02 |顯示全部樓層
數月前我也以種子種了一株熱情果,不知熱情果需多久才能開花結果呢?需要人工授粉嗎?
回復

grand 發表於 2011-3-19 18:36:30 |顯示全部樓層
我都有種,不需要人手,佢己授粉,不過D果要好多個月先熱,我果D果好多未熱就自己落左啦,只得1-3個自己變黃.
回復

hohohoangel118 發表於 2011-3-19 21:11:00 |顯示全部樓層
我係 09年10月由花友送贈的枝條種到10年12月開始有花的。
我都試過把青 BB 的熱情果摘下來等它熟,但佢未變熟時已開始 "巢"  皮了 ......
我細佬食左話冇味的 ????
回復

hohohoangel118 發表於 2011-3-19 21:11:20 |顯示全部樓層
我係 09年10月由花友送贈的枝條種到10年12月開始有花的。
我都試過把青 BB 的熱情果摘下來等它熟,但佢未變熟時已開始 "巢"  皮了 ......
我細佬食左話冇味的 ????
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-20 00:40:24 |顯示全部樓層
回復 hohohoangel118 的帖子

呀~~~要一年先開花牙??
我都未食過呀...唔知咩味...淨係飲過紙包飲品咋(熱情果加菠蘿or芒果)
其實我想觀花多過食果~~
回復

sisterping 發表於 2011-3-20 22:12:18 |顯示全部樓層
catw2 發表於 2011-3-18 12:05
我家的熱情果

http://www.wretch.cc/album/show.php?i=cat001&b=2&f=1630740903&p=29

想請問用種子種有甚麼竅門,我種幾次都發不到芽!
回復

catw2 發表於 2011-3-20 22:29:40 |顯示全部樓層
回復 sisterping 的帖子

我沒試過用種子發熱情果呢~
我家的是插支生的。
因為現在已經很大棵了~
也在幫朋友分插中。
回復

fnv234 發表於 2011-3-20 22:52:18 |顯示全部樓層
回復 sisterping 的帖子

新鮮種子好易發架喎,有冇覆土都有發
回復