琴日又係淘煲買左好多種子超平, 同大家分享!!

作者: littlekaka 發表于 2011-3-11 00:08:11
16099 61
yeemin 發表於 2011-3-29 03:07:14 |顯示全部樓層
早幾日我由5個不同的賣家買貨, 我剛從便利店提貨後, 發現其中一個賣家提供的, 完全不是我所訂的種子, 5份一幾會...。果幾十蚊比你退唔退? 不過我下次都會再幫襯其他賣家, 最多小心d, 用試試看的心態...

你可和店家談一下貨不對,看他給你退錢還是再發貨,不過要說明一下運費誰付擔!  發表於 2012-3-14 00:07
回復

031504 發表於 2011-3-29 20:58:52 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-3-28 10:04
回復 031504 的帖子

我上淘寶經驗又無咁差wo(我唔係買花)

我睇到大部份都唔會認衰,,
我之前係一間買左條褲同一件衫
條褲根本就做車錯左,,然後我影相sd比佢,佢話設計係咁我o咀,,,
不過算了,,但佢sd錯左色比我,,同埋件衫無我size但佢無問過我就sd左第二個size比我,,,,

不過我都想試下上淘寶買種子同用具
回復

littlekaka 發表於 2011-3-31 14:52:42 |顯示全部樓層
更新一下現況:
小黃瓜出左苖喇, 個樣都似似地小黃瓜啦....我覺得....

尼個叫做雞毛菜..即係咩菜...我都唔知, 不過好似話食得的...

重有藍花亞麻, 都重係苖...... 唔知係咪真....

再等下啦, 等佢地再大D就知嫁啦......

個棚又搭得幾靚喎  發表於 2011-4-1 13:57

評分

查看全部評分

回復

doncheng 發表於 2011-3-31 17:50:57 |顯示全部樓層

我都有係淘寶買花苗(唔係蔬菜),暫時全部都對辨(係我訂的類別),但我買的玫瑰一日未開花都未知到!我訂埋D黑、藍、紫、綠色,我知道冇這些色,但幾好玩呀!一日唔開都唔知咩色 haha~
btw 蔬菜就要小心D啦!唔熟唔食(唔熟悉就唔好食)
回復

namplant 發表於 2011-3-31 21:27:30 |顯示全部樓層
起碼發到芽先
回復

littlekaka 發表於 2011-4-1 00:31:03 |顯示全部樓層
今日又落左"油麥菜"同埋"節瓜"既種子,  睇D種子個樣就好似樣喇....
(肯定唔係紅豆or綠豆先囉)

過幾日發左芽影相比大家look look啦!!
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-1 13:17:32 |顯示全部樓層
之前係淘寶買咗6-7包花種子,全部都發唔倒芽。同時亦有買菜種子,但菜就全部都發倒芽喎
回復

pekkleking 發表於 2011-4-1 14:41:39 |顯示全部樓層
回復 doncheng 的帖子

can u pm me the shop info?
回復

pekkleking 發表於 2011-4-1 14:42:21 |顯示全部樓層
回復 littlekaka 的帖子

can u pm me the shop info?
回復

caca8j 發表於 2011-4-2 11:15:15 |顯示全部樓層

雞毛菜我哋叫小白菜
藍花亞麻好靚0架,不過好似係秋播嘢,希望你開到花
回復

littlekaka 發表於 2011-4-2 14:02:38 |顯示全部樓層
回復 caca8j 的帖子

caca, 我覺得你好博學呀, 乜都識!! 勁!!
我會+u嫁
回復

caca8j 發表於 2011-4-2 17:52:42 |顯示全部樓層

都唔係,知少少咋
我去花草樹木區有花友有種藍花亞麻,
因為好靚,所以有留意佢3月開花
回復

karen195 發表於 2011-4-2 19:32:44 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-3-29 20:58
我睇到大部份都唔會認衰,,
我之前係一間買左條褲同一件衫
條褲根本就做車錯左,,然後我影相sd比佢,佢話設 ...

我都係淘寶買過十幾次野。淘寶係真係有好多人賣假野,求求其其做交易。
我試過買衫,鞋,cosplay 的衫,精品類。
如果想買到好d的貨,選在淘寶註冊做淘寶商城的商店買會比較好,因為淘寶而家都有積分制,只有在商城買東西先會有分,分又可以用黎付款。就算畀人呃,都仲有分儲下。
買之前先了解賣家對自己賣的東西有幾了解,如果佢好多野都答你唔到,就知佢唔係好掂。
淘寶的盜圖情況都幾嚴重,如果賣家的圖,係盜用的,先問清楚品質先,貨不對版可能的好大。
另外太平的最好唔好買la...好多時都可能係假野或者無品質。再看看賣家評價,(種子/苗未必知道好壞)最少可以估到包裝/發貨的情況/問題。

我試過買精品類,送錯色畀我,佢地係唔同我換,又唔退錢,除非送來就壞貨佢先換。大陸人的確幾厚面皮。
衫我買的係日牌在淘寶開的商城,服務同質素一流。鞋我買的多數都係真皮,台灣的大牌子。

以上係我小小的心得。不過個人覺得園藝類物品,的確比較容易受騙。

你說的好對,所以買淘野一定要看評價...分析一下這店家...  發表於 2012-3-14 00:09
回復

蛙仔 發表於 2011-4-13 16:42:07 |顯示全部樓層
你買的花種牌子我都有買開,我最緊要係睇日期的,新鮮就得啦,有牌子的穩陣D,我係深圳買係RMB2元一包,你呢?
回復

CACACA 發表於 2011-4-13 17:42:26 |顯示全部樓層

can u pm me the shop name please?
回復

pekkleking 發表於 2011-5-4 23:55:41 |顯示全部樓層
can u pm the shop info, pls?
回復

teapot 發表於 2011-5-14 21:38:13 |顯示全部樓層
swyyvonne 發表於 2011-3-11 01:53
真係好快又平喎~
HK唔係食水深,係舖租貴......所以我只會買外國種子,感覺上值得D~當然本地品種就冇計 ...

同意!香港的舖租太貴,不是零售商食水深,是地產商食水深。
回復

i4kai 發表於 2012-3-13 21:47:27 |顯示全部樓層

我都經常上淘宝買野、都OK.
無花果:去年己結了果
提子:3棵都生、去年只有一棵有果
Rose : 啲花好大,但顏色無相片咁白
苗盆 : 用了兩年都重OK, 現正在用黎插香草

(已pm 淘宝link 啦!14-3-2012)
2011年2月買的桑樹'現正左結果中.

我都想知,可以俾我嗎?仲有你係幾時買架,可以運到落黎咩?我最近想淘但無速遞肯運! thx~  發表於 2012-3-14 09:05
我都想要無花果呀, 可唔可以畀條LINK我呀? 唔該!  發表於 2012-3-13 23:04
回復

寧望月 發表於 2012-3-14 00:05:19 |顯示全部樓層
其實香港買的種子都大陸返的...說實怕買到不ok最好給多點錢去買外國品牌
回復

empire 發表於 2012-3-14 11:28:36 |顯示全部樓層
「...最平都要8蚊包丫..... 」

唔係呀, bunbun我見佢有花仙子啲種子買, $4包, $10/3包喎。
回復