士多啤利剪根

作者: doncheng 發表于 2011-3-9 10:21:02
1565 9
最近在花墟買了盆$10的士多啤利,因禽晚落雨,頭先淋主清積水,發現盆底有4-5條白色約半吋長的蟲,嚇到我即刻換泥!佢原本用塘泥+樹皮+好似松果的東西,及根好長纏埋一起,跟主用噴槍勁沖,最後被我洗到佢乾乾淨淨。但D根真係好長,一不做二不休剪了一半,剪完後有點後悔,請問會否被我害死呀!
精靈星 發表於 2011-3-9 11:39:56 |顯示全部樓層
如果你的士多啤梨本是已經很強壯,
應該不會有事的,放心吧。
回復

crow 發表於 2011-3-9 12:52:40 |顯示全部樓層
這1~2星期應該見佢就死似的~之後應該會生猛返
但暫時會生慢DD
回復

doncheng 發表於 2011-3-9 13:16:35 |顯示全部樓層
唔該晒師兄!佢都幾壯吓,希望佢快D復完啦!
回復

candykiki 發表於 2011-3-9 17:38:47 |顯示全部樓層
我有棵蕃茄根個到都有蟲
白色好長, 有似根咁ga..
會唔會咬欄0的根ga
有咩辦法清左佢
回復

doncheng 發表於 2011-3-10 07:35:07 |顯示全部樓層
我都係新手,但試下好似我咁用水沖洗乾淨,換過D泥
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-1 23:48:26 |顯示全部樓層
any recent photos???
回復

杳杳然 發表於 2011-4-2 13:28:32 |顯示全部樓層
我媽媽有盤君子蘭買了幾年都沒有花開,年頭時我幫它換盤.
換盤時發現,原來阿媽從來都沒有換舊泥(塘泥),只是加新泥(科學泥)鋪面
結果用塘泥的根莖全都腐爛.
好在她曾經加過新泥,否則盤花早就死了.

所以現在種植,我都不用塘泥了.若是買回來都一定換泥
回復

paulstar 發表於 2011-4-27 17:12:49 |顯示全部樓層
今年花展買左盤君子蘭, 想不到只是過了個多月, 葉子漸漸地黃起來...
上星期把心一橫同君子蘭換盤, 才發現根已經開始腐爛, 有蚊"子", 有蟲仔... 二話不說火速去鮮花業的集中地"花墟".. 希望蘭蘭子可以重新啦..
回復

paulstar 發表於 2011-4-28 08:55:58 |顯示全部樓層
回復 paulstar 的帖子

新屋住左3日,今早見蘭蘭子未有加速變黃的情況, 應該無事! 現在嘅策略係唔好搞佢, 隔1.5星期比水佢飲, 比多D私人空間佢休息一吓, 希望蘭蘭子心情好d, 生返D健康根仔出來啦...^^
回復