回歸啦....請教花名

作者: chocolate 發表于 2008-3-1 01:07:10
1170 11
大家好...好耐無出現係到....自從園藝館搬左屋(轉網址)就好耐無上黎...同舊花友失去聯絡! 記得好似要比葉仔人地...但轉左新版都已經唔知係邊位花友想要..唉~希望咪比人詛咒... hahahha

回歸第一擊其實係想各位幫下眼,睇下e盆係乜野名, 因為已經唔記得左佢ge號碼...係到講聲唔該晒先...
照片 014.jpg
chocolate 發表於 2008-3-1 22:46:51 |顯示全部樓層
哎呀.....無人睬我添...
回復

玲儿 發表於 2008-3-2 00:20:07 |顯示全部樓層
我都唔知佢叫咩名,但佢真系好靓啊!
回復

chocolate 發表於 2008-3-3 13:37:08 |顯示全部樓層
係呀, 就係開得好所以要記底佢的名囉.....買個陣時係有個牌, 之後唔見左, 所以咪想請各位用你地的法睇鑒定下~
回復

siboney 發表於 2008-3-3 13:48:25 |顯示全部樓層
好似係Teen Thunder~
回復

chocolate 發表於 2008-3-3 13:50:38 |顯示全部樓層
Teen Thunder? 原來係咁.... 我唔識呀.....咁有無number?
回復

siboney 發表於 2008-3-3 13:54:36 |顯示全部樓層
看看這個圖,很像你的花花~
http://www.avsa.org/Photographs/ ... TeenThunderLrg.jpg#
個number係發叔俾架,若果佢冇種係冇number~
回復

chocolate 發表於 2008-3-3 13:59:23 |顯示全部樓層
原來係咁.....明白晒.....講起都好耐無去發叔處入貨....搵日入去買番bob serbin (132)同其他品種......我種過兩次bob serbin,最後佢地都係壯烈咁犧牲....唉....

咦.....不過佢d花邊好似係白色...我果隻係綠色架.....不過又真係幾似....唔該晒
回復

siboney 發表於 2008-3-3 14:13:58 |顯示全部樓層
點解佢會死架,bob serbin很難種架?
Teen Thunder 係白邊的~
回復

noel 發表於 2008-3-3 14:48:01 |顯示全部樓層
但又有d似 Gleeful Elf....
回復

siboney 發表於 2008-3-3 20:34:26 |顯示全部樓層
Gleeful Elf
8761,10/28/98,H. Pittman
Double dark blue/white edge. Dark green, plain. Miniature.

Teen Thunder
8770,10/28/98,H. Pittman
Double blue/white edge. Medium green, quilted. Semiminiature.

兩個都係藍色重瓣白邊,Gleeful Elf花色較深,最大分別係d葉,還有一個係迷你,另一個係半迷你。育種者都是同一人。
回復

chocolate 發表於 2008-3-3 23:03:12 |顯示全部樓層
點解會死?唔知呀, 開頭種ge時候係咁出葉, 出下出下就開始外圍葉開始變黃 (我會用蒼白黎形容佢), 同有點硬ge感覺.....但中間又不停出葉.......過幾個月就會死.....都唔知點解....

我個盆花花唔係白邊, 係綑綠邊, 係好明顯架bor.....
回復