自制堆肥

作者: MilkMilk 發表于 2011-3-2 17:25:27
4670 20
想間已發霉嘅咖啡渣可否做堆肥?  如果已加了它和其他廚餘入泥做堆肥可怎辦?
gracegarden 發表於 2011-3-2 18:09:15 |顯示全部樓層
回復 MilkMilk 的帖子

咖啡渣我用完去水用微波爐釘下, (朋友教, 不知好???)

我試落在百里香度, 不斷翻土, 因第一次好怕惹虫及蟻 , 所以沒有即時加水,
幾天後照澆水, 又沒有怕惹虫及蟻, 百里香沒有事..

現在仲觀察中....

有沒有其他花友分享用咖啡渣堆肥? 心得如何?
回復

Viennas 發表於 2011-3-2 22:04:47 |顯示全部樓層
我有加咖啡渣落我d堆肥,上網看過很多source都說很不錯
說是咖啡本身有強烈的味道所以不會惹虫及蟻

不過我的堆肥現時因其他因素未成功...我落左2kg咖啡渣
回復

MilkMilk 發表於 2011-3-3 09:34:24 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-3-2 18:09

咖啡渣我用完去水用微波爐釘下, (朋友教, 不知好???)

咖啡渣用微波爐釘下, 會否受幅射影响,無禁有機?
回復

owlcyr 發表於 2011-3-3 12:19:20 |顯示全部樓層
請先了解有機及微波爐..............
簡單o的講,microwave果隻"幅射"同wifi,藍芽係同一類o野
回復

MilkMilk 發表於 2011-3-3 18:33:05 |顯示全部樓層
即是有無害呀?
回復

gracegarden 發表於 2011-3-3 23:43:20 |顯示全部樓層
今天我去星巴克, 預先call 他們, 試下拿些咖啡渣(沒有消費)
原本他們會預先幫我留一大袋! 回家try 下自己堆肥!
回復

gracegarden 發表於 2011-3-7 23:14:07 |顯示全部樓層
回復 Viennas 的帖子

我去星巴克, 預先call 他們, 試下拿些咖啡渣(沒有消費)
幫我留一大袋咖啡渣! 回家try 下自己堆肥!

請問家中什麼方法可以堆肥?
要加什麼呢?
現在我用紙盒及發寶膠盒存放在kitchen
加了小小茶葉渣及枯萎花及葉,

要加什麼最好呢?

混合他們或放上面就可以?

請指教!
回復

soy 發表於 2011-3-8 11:02:44 |顯示全部樓層
個人嘗試用麻包袋(尼龍果隻)在花園堆肥一層廚餘一層泥,覺得沒什麼臭味,只是最初野蚊蠅,打開還覺有一些暖,應該是分解中...
回復

Viennas 發表於 2011-3-8 13:36:47 |顯示全部樓層
我也是麻布袋堆肥,跟書的方法做,臭味不大。袋口一定要綁好,不然會好多蚊蟲。
網上說咖啡渣的c:n ratio 是 20:1, 一份咖啡渣要加3份枯葉...
check out this website, it seems to have some solid information on how to compost with 咖啡渣
http://www.green-talk.com/2007/1 ... rden-friend-or-foe/

btw, 你問邊間拿架? 我都想試下,我個2kg收集左好耐...
回復

MilkMilk 發表於 2011-3-8 14:22:52 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-3-7 23:14

我去星巴克, 預先call 他們, 試下拿些咖啡渣(沒有消費)

我會加切碎了的菜頭菜葉,生果皮,茶葉渣,咖啡渣,辣椒粒,一層泥一層以上厨餘
回復

gracegarden 發表於 2011-3-8 14:28:48 |顯示全部樓層

Starbucks星巴克咖啡店, 間間都有, 即日早D打電話留定, 之後放工去拿都得!
我去過APM, 長沙灣....多少視乎當天SALE COFFEE 幾多, 有時少D, 有時多D(重到手軟!!!),
支持環保, 反正他們不要啦!
回復

gracegarden 發表於 2011-3-8 14:33:40 |顯示全部樓層

很多層個儲存器咪要很大很高?
我仲用小小盒子!!!

係咪要用尼龍袋封口? 如何做到一層層又不會混埋一齊?最少要幾層?

黑膠袋OK?
幾耐才可以打開用?
回復

Viennas 發表於 2011-3-8 18:07:37 |顯示全部樓層
黑膠袋未必ok,因為要唔通氣...
回復

蠍子仔 發表於 2011-3-8 18:19:55 |顯示全部樓層
用咖啡堆肥,泥土帶酸性
種香草要加石灰中和一下好
種花玫瑰之類就一流
回復

MilkMilk 發表於 2011-3-8 19:15:24 |顯示全部樓層
回復 gracegarden 的帖子

我用大約1呎高嘅無蓋圓形膠筒做堆肥,OK 呀。加厨餘再加溥薄的一層泥再加少許水,每天翻動一次。間中加蒜頭和辣椒粒防蟲加防嗅,你可試試。
回復

gracegarden 發表於 2011-3-9 23:39:14 |顯示全部樓層

麻布袋--可以邊度找呢? 貴嗎?
與用膠質盒/筒效果有什麼不同呢?

袋口一定要綁好,使唔使得閒打開散氣?

網上說咖啡渣的c:n ratio 是 20:1, 一份咖啡渣要加3份枯葉...與加新鮮未枯厨餘有什麼不同??
唔係好明ratio 點樣定?

之前我在濕的咖啡渣上面鋪上剛掉下來的花/葉 及茶渣 加上蓋, 使得閒打開散氣, 沒有味但在發毛!
回復

gracegarden 發表於 2011-3-9 23:42:21 |顯示全部樓層

1呎高嘅無蓋圓形膠筒,
如不想每天翻動, 用有蓋ok?

加厨餘再加溥薄的一層泥再加少許水-->有沒有可咖啡渣? 加d舊泥可以???

蒜頭和辣椒粒防蟲---good idea!
回復

gracegarden 發表於 2011-3-9 23:44:05 |顯示全部樓層
回復 soy 的帖子

麻布袋--可以邊度找呢? 貴嗎?  如果只是在中家中, 怎麼辨?
與用膠質盒/筒效果有什麼不同呢?
回復

Viennas 發表於 2011-3-10 13:35:41 |顯示全部樓層
回復 gracegarden 的帖子

麻布袋--可以邊度找呢? 貴嗎? -> 我用買泥的袋。如果要買的話五金行應該有吧?

麻布袋堆肥法是取自門田幸代 所著" 用「廚餘堆肥」製作優質土壤",可以在圖書館借來看 (索書號: 432.3 7642)
至於c:n比例可以看綠色力量的"齊來造堆肥"(索書號: 432.3 7532 )上面有詳細例出各種原料的c:n ratio

回復

12下一頁