春天開始覺得潮濕, 用泥種唔知點解永遠都有虫虫和惹蚊??

作者: gracegarden 發表于 2011-3-1 15:30:16
2282 5
春天開始覺得潮濕, 用泥種唔知點解永遠都有虫虫和惹蚊??
(不知是否自己不懂打理? 已經通風同少D積水!)

有什麼植物可以改以水苔/麥飯石等種植呢?
植物的生長會否無泥種健康呢? 用水種有什麼天然但少D惹蚊的肥料呢?

例如: 我見YOUTUBE有人教用水苔種紫羅蘭
http://www.youtube.com/watch?v=h5ppSkt0DY4&feature=related
非洲紫羅蘭傻瓜繁殖法──呂方明博士示範

求高人指點種植心得, 以以免被家人反對在細小家中種野!!THANKS!

mirry 發表於 2011-3-1 16:06:02 |顯示全部樓層
我覺得蚊滋好難避免,我見之前有人貼過係陳P記買枝野開水噴下d泥會無哂蚊滋,你搵下
回復

gracegarden 發表於 2011-3-3 23:39:24 |顯示全部樓層
回復 mirry 的帖子

陳P記買枝野開水噴下d泥會無哂蚊滋
我試下找先!thanks!

有無其他天然方法?
回復

mirry 發表於 2011-3-3 23:42:50 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-3-3 23:39

陳P記買枝野開水噴下d泥會無哂蚊滋

仲有個, 都係係呢度見到既, 話係旁邊放一杯混左洗衣粉水, d蚊滋會飛哂落去
回復

gracegarden 發表於 2011-3-3 23:49:41 |顯示全部樓層

I will try it!   thanks!!!!!
回復

caca8j 發表於 2011-3-5 16:34:21 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-3-3 23:49

I will try it!   thanks!!!!!

試咗未呢?有無用呀?
回復