作者: 比得大帝 發表于 2011-2-26 23:43:57
1502 11

(由"內地電話行騙案"主題分拆)

真實個案

對方[喂]
朋友[呀, 勇表哥呀?]
對方[係呀, 哩排點呀 ..........]
朋友[....]  (相方講咗幾句]
對方[方唔方便借兩萬蚊]
朋友[冇問題]
對方[我俾朋友個戶口你, 你匯入去吖, 佢叫黃志強, 戶口......, 我星期五落嚟搵你飲茶]

於是朋友叫佢阿媽去匯, 佢阿媽見個仔叫都唔理乜事, 就去中銀匯咗兩萬入黃志強戶口. 第日個人打電話嚟話收唔到, 於是朋友叫佢阿媽去中銀查, 中銀話匯出咗, 於是佢阿媽叫個仔打電話問對方,
個仔回覆話 [佢兩個電話都冇人接]
佢阿媽問 [點解兩個電話]
朋友話 [勇表哥話佢個電話唔見咗, 借咗人地個電話]
佢阿媽心都涼埋, 知道衰咗, 於是去中銀搞咗一大輪, 中銀以私隱為由唔理, 後嚟話要報警, 中銀先肯查, 真係傻人有傻福, 原來對方個戶口係 '王志強' 唔係 '黃志強', 畢錢匯唔出.

你地一定話哩佢蠢, 話埋俾你知佢做乜嘢工, 你會話[唔係呀? 死蠢?]

佢係一名在職警察.

還有少少下文, 星期四哩個人又打話嚟問收唔到錢, 朋友支吾以對, 叫佢落嚟飲茶再講, 講咗幾句後,
對方話 [我係騙子, 我呃你錢, 我唔會落嚟飲茶] 收綫
GMT+8 發表於 2011-2-27 00:29:45 |顯示全部樓層
對方話 [我係騙子, 我呃你錢, 我唔會落嚟飲茶] 收綫

真係明目張膽到得人驚既地步!
內地騙子行為已普遍到梗有一個係左緊!!

回復

dtyhbv 發表於 2011-2-27 00:31:29 |顯示全部樓層
唉。。。。做得POLICE都咁。。仲點保護市民AR
回復

比得大帝 發表於 2011-2-27 16:18:42 |顯示全部樓層
回復 GMT+8 的帖子

所言甚是, 我都收過兩個哩d電話
還有一個短信: 匯錢後請電 xxxxxxxxxxxx, 李娜, 帳號 xxxxxxxxxxxxx
回復

corina 發表於 2011-2-27 17:35:20 |顯示全部樓層
香港都好多騙子,我試過三次係車站比人呃錢,第四次我無再比錢人喇.......我認我係蠢人!
回復

比得大帝 發表於 2011-2-28 12:30:43 |顯示全部樓層

我都試過有次有兩個人話冇錢返鄉下, 我第一時就諗, 哩d橋我都有得出賣啦, 但聽佢到講咗十幾分鐘, 個心唔知點解軟咗, 諗: 如果真嘅, 佢地都好慘, 算啦, 俾佢呃都算啦, 你俾咗三百蚊佢.
但俾咗之後約兩秒鐘, 個心已知俾人呃咗.
回復

corina 發表於 2011-2-28 13:58:06 |顯示全部樓層
第一次比人呃,我讀中五,返學時有個初中男生走嚟同我講冇帶銀包,我比二十蚊佢撘車,約一個多月佢又問我借錢,我唔再信佢,因為成日見佢喺車站問其他女仔攞錢,咁細個已經呃人........
回復

corina 發表於 2011-2-28 14:04:27 |顯示全部樓層
另外兩次都係中年男人,都係話自己失業半年,好努力都揾唔到工,死咗老婆,有年幼仔女......好慘咁話一陣去自殺......好彩我係窮學生,不過都比咗千幾蚊佢地.....總之我唔會再信呢D話自己死咗老婆又揾唔到工既陌生人.
回復

031504 發表於 2011-3-3 01:59:02 |顯示全部樓層
點解可以蠢到咁,,,
就算係熟人都唔會借咁大畢錢,,,除非真係清楚對方為人同
回復

比得大帝 發表於 2011-3-3 09:24:13 |顯示全部樓層
回復 031504 的帖子

可能佢做得警察太耐, 以為哩個世界冇人敢呃佢, 點知撞正個唔知佢係警察嘅騙子
回復

比得大帝 發表於 2011-3-21 10:40:09 |顯示全部樓層
原來我哩個friend唔夠蠢, 香港原來有多多人蠢過佢, 就係果班盲搶鹽者

我個friend俾人呃, 都係衰蠢同衰好心啫, 哩班俾人呃, 係衰蠢同衰自私
回復

八王爺 發表於 2011-3-21 10:50:49 |顯示全部樓層
國內還有人想「退鹽」呢!?
蠢 + 張揚蠢事
回復