因為家中窗沒有直射陽光,想買又經濟又慳電既光管/照明

作者: gracegarden 發表于 2011-2-25 11:07:25
5677 20
**本人想整層板打理好D植物, 所以想配合燈一起設計! 想買又經濟又慳電既光管/照明!

光管支架+配光管點樣選擇? W數又邊隻夠光?(不想浪費太多光)
市面呎吋, 購買地方及價錢如何?  
本人主要種菜, 種觀葉植物, 肉質植物, 種子盆栽, AV!
爬文有網友話:
1)        種菜用: T5HO. 比T5多一倍能量光度.
日本城有Philips T5 光管支架 ( 4呎賣$130)而呢款係配T5光管, 如果要T5 HO既話就唔得啦, 不過可以考慮買兩套, 因為兩套T5 會比一套T5 HO既輸出既亮度多d d 既,

想問: 究竟購買兩套T5定一套T5 HO好? 一個月電費貴嗎? 插頭, 火牛同插座可共用嗎?

另爬文有網友話: 照燈又分uvb燈管, T8, PL/慳電膽, HQ, phillip射膽……

究竟購買邊D好?
corina 發表於 2011-2-25 12:04:46 |顯示全部樓層
UV燈係比爬蟲用架,唔可以種花~
回復

gracegarden 發表於 2011-2-25 13:04:52 |顯示全部樓層
回復 corina 的帖子

T5HO. 定T5好D?
回復

corina 發表於 2011-2-25 13:21:28 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-2-25 13:04
回復 corina 的帖子

T5HO. 定T5好D?

我家西斜,無用燈種花,相信其他花友可以答到你~
回復

pekkleking 發表於 2011-2-26 09:41:22 |顯示全部樓層
我都想知~~~~~~
回復

silicon 發表於 2011-2-26 22:51:59 |顯示全部樓層
種菜或需光度高的植物,用t5或t5ho都不夠它們用。用卤素燈就ok,但電費就...........
av不需用到t5ho,會太熱;用t5一支白管或一白一黃都ok
回復

gracegarden 發表於 2011-2-27 00:07:39 |顯示全部樓層
回復 silicon 的帖子

即係話種菜連用t5或t5ho都不夠它們?? 點算呀?

用卤素燈電費就...........即係好貴電費?
點算呀?:
回復

GMT+8 發表於 2011-2-27 00:34:04 |顯示全部樓層

用卤素燈電費會貴過你出去買菜食, 而且除左電費會貴, 佢仲係非常之熱, 用來煎蛋都得!
回復

麥煞那 發表於 2011-2-27 00:58:35 |顯示全部樓層

種菜 除非種得多 又熟手 唔係都好難省到錢
而且 種菜都要好多陽光 -0-

而且種菜好講規模效益
一包4L既泥要$hk10
一包80L既就$hk120
但係好多人都冇可能有地方種80L泥

肥料都一樣 除非玩堆肥 但係你好快會發覺
堆出來既肥料用唔晒 ......

淋花既水都係 o,o
我自己有個桶 專門儲起的可以淋花既廢水 ( 沖洗完水杯既水 開水瓶飲唔完但係已經有油益味既水 之類 )
但係 淋花其實 都用唔晒 個的水
我先一盆桔 一盆蘆薈 一盆椒 四盆羅漢松 十盆羅漢松幼苗 冬天每日最多 淋300ml - 400ml 水
太凍既日子 同 陰天 可以唔使點淋 的水根本用唔晒 -.-

所以與其 搞設備來種菜 不如種的唔使陽光既 植物比較好 o.o

av類 就好似室內都可以種得好好 ( 其實我未種過 av XD )
回復

riwibe 發表於 2011-4-3 02:09:31 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-2-25 11:07
**本人想整層板打理好D植物, 所以想配合燈一起設計! 想買又經濟又慳電既光管/照明!

光管支架+配光管點樣選 ...

Why don't you try LED燈?  Search it here.  You may find more idea about LED燈.  or you may try this link http://www.aqugrass.com/phpBB3/viewforum.php?f=60 for more details.
回復

Hope_HK 發表於 2011-4-3 02:29:49 |顯示全部樓層
riwibe 發表於 2011-4-3 02:09
Why don't you try LED燈?  Search it here.  You may find more idea about LED燈.  or you may try thi ...

LED燈好似話冇咩用
回復

riwibe 發表於 2011-4-3 02:38:23 |顯示全部樓層
Hope_HK 發表於 2011-4-3 02:29
LED燈好似話冇咩用

Read this.
http://hkplants.com/thread-55413-1-7.html
回復

mcdull918 發表於 2011-4-3 06:32:39 |顯示全部樓層

種菜 <<<< 對光要求太大啦,室內係可以用燈補救,但成本效益唔化算.

種觀葉植物, 肉質植物, 種子盆栽 <<< 睇返你種咩品種啦,每樣要求唔同,楝岩品種就冇問題架啦

av <<< 絕對合適

光管支架+配光管點樣選擇? <<< 視乎返你放花個位置幾大,你都應該係用層架種架啦 ?.?
W數又邊隻夠光?(不想浪費太多光) <<< w數都係睇你要照既地方幾大,色方面就 6500k 係最接近自然光.你寧願佢多光好過唔光呀.
市面呎吋, 購買地方及價錢如何?  <<< 鴨記會比店舖平,行埋去同佢地講你要既長度w數佢會同你配埋架,想好睇d就用燈架,唔洗令既就好似天花光管咁,自己用錫紙貼上面同個邊等佢光集中d同反射作用.

另外 led 同 uvb 都係可以種植物既,led 我冇研究過唔知原理,但有質素之分,你可以去"丫烏"搵下 led 既資料研究. uvb = 太陽光 (光譜好深,我研究過都唔明,哈哈) 不過爬箱人地造景,缸入面既植物都只係用 uvb 比光源佢地,所以一定冇問題.而我自己都有養爬,我之前都有放植物入去,但比我隻高冠食哂d葉哂我先拎走

下圖係我個小花園 3呎 x 2呎 高 20".我用 14吋 t8 兩支,個燈架係以前養魚套缸剩低既,家陣廢物利用返.你可以對光要求高就 "long" 高d,唔洗太光就放下面,咁咪得囉.

回復

caca8j 發表於 2011-4-3 12:08:19 |顯示全部樓層

回復 mcdull918 的帖子

呢個花園仔好得意,有農家味道
回復

doncheng 發表於 2011-4-3 13:11:20 |顯示全部樓層
好別緻呀!good job!
回復

meow733 發表於 2011-4-3 16:54:12 |顯示全部樓層
回復 mcdull918 的帖子

呢個小花園好靚呀
回復

luffy 發表於 2011-4-3 17:35:24 |顯示全部樓層
小花園好別緻, 好靚呀
回復

mcdull918 發表於 2011-4-3 19:23:04 |顯示全部樓層
多謝,不過可惜地方有限,用架又解決唔到下層光線問題,變左左上同右下都好浪費地方

如果加多層角鐵又好似好有壓迫感.....所以都仲慢慢研究緊新設計.
回復

i4kai 發表於 2011-4-11 14:38:47 |顯示全部樓層
在家裏開燈種菜唔環保、用太多電啦

不如去租田種菜啦!  大自然嘅太陽能係免費
回復

gracegarden 發表於 2011-4-12 00:32:12 |顯示全部樓層
回復 i4kai 的帖子

去租田種菜--都好想, 唔知有沒有近市區? 依家暫時放D 在天台俾佢地吸下多D太陽先 (不過是大廈!!), 長遠都唔係辨法!
回復

12下一頁