二氧化鈦

作者: maywong918 發表于 2011-2-24 00:24:29
1268 7
今日想整防晒霜,要加二氧化鈦,我買既係粉,拿左D來試整面霜,但發覺D粉搞唔勻,打倒手都軟,但都見到D粉粒, 雖然試搽上手背係可以抹得開,但手指上就白雪雪甘,想問下有無人知或有咩方法可以將D粉搞得勻呢? Thanks~
maywong918 發表於 2011-2-24 01:00:49 |顯示全部樓層
原來應該"先將二氧化鈦溶於基礎水底中,攪拌均勻.再加入其它成分"......................早D查到資料就唔使晒野喇~
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 07:25:58 |顯示全部樓層
你做實驗無睇清左steps~~~ 小心爆炸~~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 07:28:33 |顯示全部樓層
我估你地d 材料多我幾倍... 我淨係得2支extract, 小半樽左旋c, 小半支透明質酸, 小半支花水, 角鯊稀, 甘油, 玫瑰果油, jojoba, sasame oil 這些可用來打皂的東東~~
植物乳化劑, 要靚的, 好貴~  
回復

candyafr 發表於 2011-2-24 20:30:51 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-24 07:28
我估你地d 材料多我幾倍... 我淨係得2支extract, 小半樽左旋c, 小半支透明質酸, 小半支花水, 角鯊稀, 甘油, ...

植物乳化劑, 要靚的...$8/ml
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 23:35:42 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-2-24 20:30
植物乳化劑, 要靚的...$8/ml

係呀~~~真係好鬼貴,但要出處清清楚楚,植物製造出來的乳化劑,仲貴過好多精油~
回復

maywong918 發表於 2011-2-25 23:23:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-24 07:25
你做實驗無睇清左steps~~~ 小心爆炸~~~

好彩無出事,不過本住唔好晒野既師奶精神,今日試用左都ok呀,面上搽得開,係搽完手指白晒0者~
回復

maywong918 發表於 2011-2-25 23:28:04 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-24 07:28
我估你地d 材料多我幾倍... 我淨係得2支extract, 小半樽左旋c, 小半支透明質酸, 小半支花水, 角鯊稀, 甘油, ...

多妳少少0者,我懶嘛,又貪心,想行出去一轉就買齊D野,加上自己又花多眼亂,睇睇下就會出事既喇................大老板成日話我敗家.................
回復