芝麻菜發現有些黑色&黃色甲蟲, 應如何滅蟲?

作者: 小花籠 發表于 2011-2-21 16:11:16
3323 11

我種在田的兩棵芝麻菜和菜心都有很孔,在兩棵芝麻菜發現有些黑色&黃色甲蟲,應該點殺蟲, 我上星期買了綠油油,苦練油及茶你粉,還有百菌清。邊隻好d,我未用過,比例如何?

http://hkplants.com/home.php?mod ... um&picid=108218
jack872184 發表於 2011-2-21 17:38:53 |顯示全部樓層
I suggest u to use the 綠油油,苦練油.
first,綠油油,苦練油,茶籽粉are organic.
but 茶籽粉can only due with the "can't fly tiny creatures"
(http://www.hkplants.com/forum.ph ... 0&fromuid=10259)
and 百菌清is used to kill菌only,not insects.
比例~  1:500-1:1000
look for more information on the package

回復

小花籠 發表於 2011-2-22 11:44:44 |顯示全部樓層
回復 jack872184 的帖子

多謝你分享的經驗和提供的資料很有用,等我今個星期試吓,綠油油&加d茶籽粉防蟲先,但我d茶仔粉未磨成粉狀,要唔要浸吓水先呢?

2.5-3g茶籽饼加水5-7.5g浸泡24-36小时,取过滤液加水50-70g  發表於 2011-2-22 20:02
回復

gracegarden 發表於 2011-2-22 12:33:33 |顯示全部樓層
回復 jack872184 的帖子

just see the link,
想問下茶仔粉
在元朗 「陳乜記」$8 /包及「黃x興」$20/包(2kg)
磨成粉狀未??

因很少入元朗, 有什麼地方可以平d入貨!!!

i am sorry~ i never been to yuen long@@ so i don't know~  發表於 2011-2-22 20:02
回復

小花籠 發表於 2011-2-23 09:10:22 |顯示全部樓層
回復 gracegarden 的帖子

我在花壚X業買,2KG,未磨粉,但唔記得$,可能$20-$30, 而且買回來後未得閑整理,等我今晚找張單睇吓,再話比你知。
回復

小花籠 發表於 2011-2-24 11:52:01 |顯示全部樓層
回復 小花籠 的帖子

$30/包茶仔粉
回復

silicon 發表於 2011-2-27 22:20:24 |顯示全部樓層
小花籠 發表於 2011-2-21 16:11
我種在田的兩棵芝麻菜和菜心都有很孔,在兩棵芝麻菜發現有些黑色&黃色甲蟲,應該點殺蟲, 我上星期買了綠油油, ...

那是狗蚤仔
回復

owlcyr 發表於 2011-2-28 09:54:27 |顯示全部樓層
狗蚤仔打不死的,季節唔arm,只會越來越多~
回復

小花籠 發表於 2011-2-28 09:57:09 |顯示全部樓層

回復 silicon 的帖子

狗仔瘙,點做好?芝麻菜已吃了,但我d菜心還是bb,都有好多孔,我上星期五嘖辣椒水,ok嗎?
回復

silicon 發表於 2011-2-28 21:00:43 |顯示全部樓層
小花籠 發表於 2011-2-28 09:57

狗仔瘙,點做好?芝麻菜已吃了,但我d菜心還是bb,都有好多孔,我上星期五嘖辣椒水,ok嗎? ...

此蟲很頑強,在有機種植裡還未有效防治此蟲的藥劑
回復

小花籠 發表於 2011-3-1 09:03:50 |顯示全部樓層

Oh! No. 逐隻捉都捉唔晒la。
回復

owlcyr 發表於 2011-3-3 12:23:12 |顯示全部樓層
用有機方法要綜合好多方面(最緊要個part係預防同減少,唔係殺滅)
所以要因應天氣種植適合的作物lor~~~
反季節/唔arm季節種菜就要做多好多功夫~
回復