AV有菌還是有蟲?

作者: 蕙蕙 發表于 2011-2-21 13:48:06
3822 41
hoeny家姐兩天前寄養了兩棵AV到我們家, 但回家一看, 嚇了我一大跳, 兩棵狀態不良的花花上竟有大量白色的東西, 我懷疑有問題, 但又不能肯定, 請各位高人幫忙診症, thx!

第一盆情況, 白色東西由莖部到根部都有……

第二盆則主要是發現白色東西在主莖上, 根部枯黑
alexander 發表於 2011-2-21 18:51:25 |顯示全部樓層
綿花蟲黎
回復

Fleur 發表於 2011-2-21 19:02:58 |顯示全部樓層
快啲掉咗去, 有無同其他花一齊擺, 好易惹開架.
回復

蕙蕙 發表於 2011-2-21 19:06:03 |顯示全部樓層
回復 alexander 的帖子

我就是有呢個懷疑, 但用棉花棒抹佢又似粉末咁, 好似冇野會move, 所以至唔肯定, 最驚嚇係honey家姐話佢office度d AV, 盆盆都係咁wor……
我昨日已經忍佢唔住, 用左彼得大帝既"AV終極換泥法"搞佢, 而家仲用膠袋封住佢地擺開隔離緊, 但見有部份高人話有親棉花蟲最好成盆掉左佢, 對嗎?
回復

蕙蕙 發表於 2011-2-21 19:08:33 |顯示全部樓層
回復 Fleur 的帖子

that means你都贊成係棉花蟲呀, 大鑊……
我昨日忍佢唔住, 已經用左彼得大帝既"AV終極換泥法"搞佢, 而家仲用膠袋封住佢地擺開隔離緊……但是否應該掉左穩陣d, 定可以再隔離住觀察下呢?
回復

Fleur 發表於 2011-2-21 19:36:04 |顯示全部樓層
回復 蕙蕙 的帖子

好難搞 ,啲虫在春天好易又出嚟, 如果唔喺特別嘢,掉咗佢算啦.
回復

蕙蕙 發表於 2011-2-21 19:39:54 |顯示全部樓層
回復 Fleur 的帖子

因為o個兩盆野唔係我架, 所以我唯有盡力幫佢救o羅
回復

jo_jo 發表於 2011-2-21 19:42:36 |顯示全部樓層
蕙蕙 發表於 2011-2-21 13:48
hoeny家姐兩天前寄養了兩棵AV到我們家, 但回家一看, 嚇了我一大跳, 兩棵狀態不良的花花上竟有大量白色的東 ...

你試吓剔少少出嚟放手心中,卒吓佢睇吓:
1. 如果卒到冇咗 ~ 放心只係發霉
2. 如果卒到有 shell crushed 嘅 feeling ~ 棉花蟲
回復

蕙蕙 發表於 2011-2-21 19:43:34 |顯示全部樓層
我昨日用左大帝既"AV終極換泥法"後, 連盆都幫佢消埋毒, 換過哂d泥, 而家變成咁樣入左膠袋隔離緊……

回復

蕙蕙 發表於 2011-2-21 19:47:04 |顯示全部樓層
回復 jo_jo 的帖子

而家已經冇得剔d出嚟試卒啦, 因為昨日已經忍唔住用左大帝既"AV終極換泥法"搞左佢地喇……
回復

tongtony 發表於 2011-2-21 20:16:44 |顯示全部樓層
100%係棉花蟲!要特別留意其他植物是否受到感染!手尾好長.
回復

nwss54510 發表於 2011-2-21 21:06:19 |顯示全部樓層

你發現左幾耐??
我之前都有咁既經驗, 但我肯定唔係棉花蟲, 但成我放左成幾個月, 都只係得果盆係咁, 如果真係棉花蟲, 我諗好快就全部都係咁的了~

我之後用水係咁沖, 咁就冇晒了, 現在春天都沒再見到有咁既情況, 所以我相信只係發霉~

當然哩個只係我既情況黎啦^^

ps. 我之前係用盆底吸水的
回復

+:栗子:+ 發表於 2011-2-21 21:23:45 |顯示全部樓層
唉, 見到d白色粉就想嘔
回復

比得大帝 發表於 2011-2-21 21:36:10 |顯示全部樓層

100%確診棉花蟲
不過不用太擔心, 棉花蟲好討厭, 不過不會令av即時致命
斬了頭, 用棉花棒火酒小心沫, 最好有噴霧式的火酒, 成株av噴濕, 約半分鐘後浸1:500漂白水, 做得小心可以完全殺死棉花蟲
做完後都要隔離觀察三個月.
回復

比得大帝 發表於 2011-2-21 21:37:11 |顯示全部樓層
原來係蕙蕙你呀, 唔好俾佢接近你盆日本妹呀
回復

蕙蕙 發表於 2011-2-21 21:47:37 |顯示全部樓層
回復 tongtony 的帖子

好彩個日我地用膠袋帶左返黎之後,一路連袋放地下,冇擺過埋其他植物度,應該冇傳開到
不過我擔心,就算我而家救到佢地,但當honey家姐帶佢地返公司,佢個度又周圍d花都有棉花蟲,咁就等如浪費左我既心機喇……
回復

蕙蕙 發表於 2011-2-21 21:55:04 |顯示全部樓層
回復 nwss54510 的帖子

呢兩盆AV唔係我架,係honey家姐架,佢公司裝修,羅左返屋企又話冇位放,於是暫時要寄養過黎,點知拎左返黎至見到d白朦朦既野,早d見到就唔拎返黎啦……
據家姐講,佢地公司阿嬸成日淋水,叫極佢唔好淋都唔聽,所以我發現佢盆AV底碟勁多水,根都黑埋,可能咁就搞左d棉花蟲出黎卦……
回復

蕙蕙 發表於 2011-2-21 21:56:39 |顯示全部樓層
回復 +:栗子:+ 的帖子

我見到都打冷震,諗到是棉花蟲,直情覺得呢次真係捉蟲添啦
回復

蕙蕙 發表於 2011-2-21 22:02:06 |顯示全部樓層

回復 比得大帝 的帖子

我基本上已跟左你個方法,即火酒+漂白水既程序咁做齊,而家就用膠袋封住佢地隔離緊,我只擔心,就算過到呢一關,佢一拎返公司,周圍都係一樣情況(棵棵都白朦朦既莖),我就等如白做羅……
你大可放心,我完全冇將佢擺近過日本妹同其他植物旁邊,一路放膠袋,直至幫佢消毒至羅出黎,所以應該冇傳開過
回復

HI-NAMASTE 發表於 2011-2-21 22:26:00 |顯示全部樓層
蕙蕙 發表於 2011-2-21 21:56
回復 +:栗子:+ 的帖子

我見到都打冷震,諗到是棉花蟲,直情覺得呢次真係捉蟲添啦  ...

棉花蟲係白色細細粒會郁架啵.
回復

123下一頁