我盆繡球

作者: doncheng 發表于 2011-2-17 13:13:12
1628 9

我放窗台,向東南,一早到中午1時陽光射到,初初很美,約兩星期...唔知點解,有3株花有兩株枯左,新出的花冧乾晒,D葉都濃,是什麼問題

葉子濃了

葉子濃了

冇左兩個球

冇左兩個球

初初很美

初初很美
doncheng 發表於 2011-2-18 17:11:17 |顯示全部樓層
各位大大請幫幫忙,我唔想佢咁快就......
回復

Sue 發表於 2011-2-20 12:35:26 |顯示全部樓層
繡球比較適合室外種植,試試放室外睇下有冇轉機。
回復

Kel 發表於 2011-2-20 14:14:07 |顯示全部樓層
樓主你依盆繡球係咪賓記買架?

因為我上個月都見過,藍色花細細盆嗰種嘛
以前我買過,不過情況同你嗰盆一樣,
種種吓,由花蕾、花莖、葉尖開始枯,
仲有少少發毛,最後都冇咗........

而且細細盆都好似唔平
有時花墟其他店都有d大盆繡球仲粗生好養,而且平好多
.
回復

doncheng 發表於 2011-2-20 15:19:17 |顯示全部樓層
K記 發表於 2011-2-20 14:14
樓主你依盆繡球係咪賓記買架?

因為我上個月都見過,藍色花細細盆嗰種嘛

係呀係賓X買,荷蘭迷理種繡球,成百幾蚊盆,連師兄你地D高手都攪唔掂,我想它都係等死......
回復

doncheng 發表於 2011-2-20 15:24:56 |顯示全部樓層
Sue 發表於 2011-2-20 12:35
繡球比較適合室外種植,試試放室外睇下有冇轉機。

之前放窗台邊,我唔知佢係咪太晒(東南7-1點太陽都晒住)所以晒濃,唔咁放戶外種,現在放厠所,等佢潮濕D,希望有轉機!
回復

skyfox 發表於 2011-2-21 13:50:47 |顯示全部樓層
繡球應該是夏天開花的, 現在開花的繡球應該是溫室種, 可能不適應香港天氣, 半日照應該較好, 冬天太陽應該OK, 要通風但不不能大風, 會吹乾. 如果怕晒可以用遮光網, 放厠所會太陰.
回復

doncheng 發表於 2011-3-25 10:39:17 |顯示全部樓層

唔信邪,再買過一盆,但都係咁新出的花冧乾晒,D葉都濃 ~其實有冇人種緊繡球?可否比D心得我

btw, 舊的一盆還在,花球還在但變左綠色好突
回復

Nox 發表於 2011-3-25 11:48:05 |顯示全部樓層
回復 doncheng 的帖子

系書同網上睇過, 書名唔記得lo,,,,一般的園藝書...~下面有兩條link~
繡球花
性喜陰及濕潤
顏色與泥士的ph值有關
ph度<7(酸), 花朵就會是藍色;
ph度=7(中), 花朵便是白花;
ph度>7(鹼), 即係鹼性, 花朵會變成紅色~

資料來自:
wiki: link --------> http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%BB%A3%E7%90%83%E5%B1%9E
yahoo: link ----> http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007102100716

回復

doncheng 發表於 2011-3-25 11:54:31 |顯示全部樓層
Nox 發表於 2011-3-25 11:48
回復 doncheng 的帖子

系書同網上睇過, 書名唔記得lo,,,,一般的園藝書...~下面有兩條link~

唔該ching
回復