想領養水龜... 因家中已有暖管, 食物及藥水

作者: gracegarden 發表于 2011-2-17 09:32:20
3493 30
gracegarden 發表於 2011-2-24 09:49:05 |顯示全部樓層
十分多謝wendy_choy_hk今天將會俾4隻龜仔我收養呢!
好期待!
回復

gracegarden 發表於 2011-2-25 00:06:59 |顯示全部樓層
一對3CM殼長既珍珠龜, 另一對3.5CM殼長既巴西龜
四隻完全安全回家了!3隻幾活潑, 我有喂紅虫給他們食
一隻巴西龜唔多動又不食野, 唯有給他浸一陣葡萄糖水, 已安排入住vip獨立房,即有暖管,有過濾,有專用私家床, 放心~但唔知點解佢個殼好軟,左右可以摺!

唔樣可以醫番佢呢?

回復

corina 發表於 2011-2-25 01:51:46 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-2-25 00:06
一對3CM殼長既珍珠龜, 另一對3.5CM殼長既巴西龜
四隻完全安全回家了!3隻幾活潑, 我有喂紅虫給他們食
一隻巴 ...

佢有代謝性骨骼疾病,俗軟殼病,症狀容易表現在甲殼上,會軟,可以摺,邊緣趐起,表面不平等,嚴重可以四肢彎曲,咀巴變形,甚至可以死亡!!!!!!
病因是紫外線及VIT.D3不足,或鈣質不足以及鈣和磷比例不好等.
可以試下多作日光浴,或照UVB燈,不要用玻璃阻隔,一天照射十二至十四小時,保持龜龜温度以免着涼.
真係要小心D,好多龜B就咁死咗,祝龜龜吉龜自有天相.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-2-25 07:08:56 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-2-25 01:51
佢有代謝性骨骼疾病,俗軟殼病,症狀容易表現在甲殼上,會軟,可以摺,邊緣趐起,表面不平等,嚴重可以四肢彎曲, ...

agree to try>>>日光浴
回復

gracegarden 發表於 2011-2-25 09:34:42 |顯示全部樓層
回復 corina 的帖子

UVB燈 大約多少錢?

T5光管OK?
回復

corina 發表於 2011-2-25 11:49:04 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-2-25 09:34

UVB燈 大約多少錢?

唔可以用T5光管代替,UVB燈魚街有得賣,約百多元.當然日光浴係最好......其實你所有龜都要曬,唔係會有病架,兩個缸,要兩支UVB燈.
記住係UVB,佢地比UVA或UVC你都唔啱.
回復

corina 發表於 2011-2-25 12:15:39 |顯示全部樓層
GRACE,紫外線對爬蟲極為重要,試下比少少資料你(我抄書咋):

波長                                作用

UVA               320~400nm                  促進脫皮,增進食慾
UVB               280~315nm                  產生VIT.D3,色素沉澱
UVC               100~280nm                  殺菌作用,紅斑作用(日曬)

爬蟲UVB係最重要,不過都係嗰句,日光浴最好,冇就一定要曬UVB燈,重有,UV燈好傷眼,唔好直望呀~
回復

gracegarden 發表於 2011-2-25 13:02:44 |顯示全部樓層

THANKS !

UVB燈 大約多少錢? 邊個牌子耐用D?

回復

corina 發表於 2011-2-25 13:11:05 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-2-25 13:02

THANKS !

百多元,唔知現在魚街咩價,可以間間都去問下,相差約三十元~
UVB燈都有火數,冬天用高火數暖d,夏天要底火數,唔係龜都會中暑架~
其實你可以買本養龜既書睇,或去養龜論壇睇下人地既setting,有人真係整得好靚架~
回復

corina 發表於 2011-2-25 13:16:15 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-2-25 13:02

THANKS !

牌子?有D好D架,不過所有UV燈都有壽命,最多一年,唔壞都要換.
養龜係咁,分分鐘SETTING仲貴過隻龜幾倍,不過好多支出都係一次過啫~
回復

paulpaul 發表於 2011-2-25 23:18:20 |顯示全部樓層
你可以去香港兩棲及爬蟲協會睇下
www.hkherp.org
回復