作者: 比得大帝 發表于 2011-2-12 21:49:14
1674 14
今日在地鐵見到兩個怪人, 點怪法?
1. 香港十一二歲的男孩, 竟然在地鐵唔打機
2. 香港十一二歲的男孩, 竟然响地鐵度睇書
3. 香港十一二歲的男孩, 竟然唔係睇公仔書, 亦唔係睇打機攻略
4. 香港十一二歲的男孩, 竟然係睇一本有學術性嘅書, 叫 "世界上下5000年"
5. 香港十一二歲的男孩, 竟然唔駛戴眼鏡

有專家統計,
1. 每週打x小時以上機的男孩, 9x%以上要戴眼鏡
2. 戴眼鏡的男孩, 9x%以上每週打x小時以上機

咁你話哩兩個係唔係怪人呢?

我覺得佢兩個家教好好.
wendy_choy_hk 發表於 2011-2-12 22:10:09 |顯示全部樓層
只要他們的爸爸和媽媽不是怪獸父母,他們便是一個好正常的小孩.  

ps: 我新年在太古城food court 見到一個有中三高度的男仔同父母吃tea, 他的父母就是怪獸父母. 因為我見到佢亞媽喂佢吃藥水. 比我你病死我都唔會喂啦.
回復

比得大帝 發表於 2011-2-12 22:15:50 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2011-2-12 22:10
只要他們的爸爸和媽媽不是怪獸父母,他們便是一個好正常的小孩.  

ps: 我新年在太古城food court 見到一個 ...

就因為依家太多怪獸父母, 正常的小孩變成怪人 ( endangous animal  )

回復

lammachingching 發表於 2011-2-21 10:03:31 |顯示全部樓層
就是因為太多公主...所以我過去週未同D中一同學去camp..半夜比個女仔叫醒要陪佢出厠所(但厠所只在門口), 第二早因要個男仔幫手洗碗, 比佢鬧完白痴走左去, 我堅持要佢洗...最後比佢打左下, 走左去!!  超無奈!!
回復

比得大帝 發表於 2011-2-21 10:22:27 |顯示全部樓層
lammachingching 發表於 2011-2-21 10:03
就是因為太多公主...所以我過去週未同D中一同學去camp..半夜比個女仔叫醒要陪佢出厠所(但厠所只在門口), 第 ...

有錯吖, 而家D細路個個都俾人種到不似人形
我以前教個仔讓座, 依家D父母唔教不特只, 還要霸埋位俾個仔女坐
所以話依家D人冇家教
回復

八王爺 發表於 2011-2-21 14:30:58 |顯示全部樓層
最近有本書叫<怪獸家長>
回復

Vienne 發表於 2011-2-22 13:21:42 |顯示全部樓層

有次坐地鐵有個得三四歲小朋友唔小心撞到我,即刻同我講sorry,呢d叫做家教,但真係萬中無一。
好多都係一開地鐵門就衝入去霸位,有次我屋企人見有位,正想坐落去,個petpet差唔多掂到張椅之際,突然有個小朋友唔知係邊衝埋黎用一對手㩒住個位,好彩睇到冇坐落佢對手到,佢係霸比佢媽咪坐,佢媽仲好似好開心好自豪咁,OMG,我真係o咀呀,我屋企人就梗係嬲到震,我地唔係同人爭,咁啱見冇人坐,點知會有人咁樣,超野蠻。

除左呢d怪獸外,係百貨公司同商場都經常見到d小朋友扭計瞓係地度又碌又喊,另外有d牛高馬大o既出街仲坐bb車食奶咀,琴日搭lift返屋企,同lift有一對小姊弟,細佬坐係架bb車度,睇佢至少都有四五歲,差唔多逼爆架車仔,家姐我估有七八歲,話細佬,你咁大個仲坐bb車,細佬就發脾氣打家姐,但媽媽全程無反應,最近經常都見到呢d咁o既小朋友,我屋企人話:唉~咁後生就要坐輪椅。講到底,係邊個俾佢地坐呀?咪又係d父母。 呢d怪獸家長同仔女真係無處不在。
回復

比得大帝 發表於 2011-2-22 14:07:28 |顯示全部樓層

依家d細路俾大人種到乜又自私又貪心又冇禮貌
大個出嚟被人問候佢娘親, 諗落都不無道理
回復

金盞花 發表於 2011-2-22 15:27:27 |顯示全部樓層
~唉~咁後生就要坐輪椅~  呢句說話夠尖酸, 不過真係講得冇錯
周街都見到d怪獸, 怕怕 + 討厭
講到話讓坐呢, 自己都有一套. 起碼有4-5歲~~~唔讓
俾個位佢都唔會正正經經咁坐. 企我面前都係咁話.
只有老人家就俾啦! 呀爸呀媽抱住d未企得穩嘅大BB都會俾位佢.
仲有, 無論坐車, 食店坐位, 見附近有魔童, 唔會埋去坐送死
回復

比得大帝 發表於 2011-2-22 16:05:42 |顯示全部樓層
我主動一點, 見到魔童我會鬧佢, 話知佢老母唔高興

以前巴士規則裏面有: 兒童未滿兩歲不佔坐位不用購票, 我在巴士見到d屁股未坐定就霸個位的, 我會叫佢父母抱起佢, 不過依家冇咗哩條例, 有話唔買票不可坐.
回復

Vienne 發表於 2011-2-22 17:28:04 |顯示全部樓層

講到讓座,我發覺一個怪現象,見到老人家同大肚婆,學生同小朋友唔駛講,一定唔讓座,貌似地盤佬裝修佬o既..唔讓,師奶..唔讓,西裝友...唔讓,反而好多時係d你見到會驚驚地o既金毛飛同rock友仲有禮貌。
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-22 17:50:47 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-2-12 22:15
就因為依家太多怪獸父母, 正常的小孩變成怪人 ( endangous animal  )

...
眾人皆醉我獨醒~~~
唉~
回復

TIMOTHY 發表於 2011-2-26 19:43:54 |顯示全部樓層
呢種細路點做社會未來棟樑? 嬌生慣養害佢一世! 好似早排英國大風雪, 個d家長就話香港政府點解無專機去接佢地既仔女回港. 挑! 咁好既機會俾佢地去面對應付難題. 正啦! 咁驚d仔女有事,就咪鬼俾佢地去外國啦.
而家d怪獸家長, 咁鐘意仔女入名校, 我就贊成呢類學校收生條件, 就係要去參加過外展挑戰, 甚至軍訓. 為期起碼一個暑假, 即係一個月. 唔係二三日既度假營生活呀!最好去落後地方生活, 咁就可以磨練個人意志

回復

比得大帝 發表於 2011-3-2 16:32:57 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-2-22 17:28
講到讓座,我發覺一個怪現象,見到老人家同大肚婆,學生同小朋友唔駛講,一定唔讓座,貌似地盤佬裝修佬o既. ...

同意

有次坐地鐵, 有個阿婆上車, 站在個後生女前面, 但冇人讓座, 我大大聲講: 點解冇人讓座俾阿婆?

個後生女居然咋瞓, 反而我後面有個師奶起身叫阿婆坐, 個後生女全程車都唔敢抬起頭見人
回復

春田花花 發表於 2011-3-2 16:56:21 |顯示全部樓層
有次我係西鐵入lift,我係最後入果個,入到去咪按關門,但有個細路猛按開門,攪到lift門關吾到門, 我便對那細路講吾好玩制,應該按關門制,佢阿媽即刻好吾老like話"佢按錯制姐",lift門開後就急急腳拖住個仔出去, 呢D就叫"家教".
回復