作者: 比得大帝 發表于 2011-2-11 21:35:51
1764 16

今日在中途站上巴士, 後排有個肥師拉, 一直在講電話, 一個接一個, 大大話話講咗十幾個電話, 又大大聲, 好似演講咁, 最少講咗半個鐘, 好多人都厲住佢, 都當唔知, 這時有個男人拎個電話出嚟打俾朋友, 又係大大聲咁講

"...成架車震哂, 由上車震到依家未停過" (起初唔知佢講乜)
"講英文囉, 又講中文囉, 總之唔中唔西囉" (這時我知佢係講個肥師拉)
"我講法文添, 我就嚟講x埋外星文添"

這時個肥拉知係鬧緊自己, 馬上把聲調降低, 大槪係好似上堂偷偷地同隔離位講嘢咁細聲, 睇到附近的乘客都偷笑, 有個直頭笑咗出聲.

俾人鬧先識得收聲, 哩d就係攞嚟

金盞花 發表於 2011-2-11 23:46:39 |顯示全部樓層
呢招幾好, 又唔駛當面話佢撩交打, 等其他人都聽見等佢冇面大家得啖笑~~~唔錯唔錯
回復

mango_207 發表於 2011-2-12 16:47:10 |顯示全部樓層

有d人係唔會理你,仲好串咁話番你!
話說一次我同媽咪行超巿,有個女人講電話勁大聲,我老媽竟忍唔住口出聲話佢﹕而家d人講野咁大聲架,嘈住晒隔黎D人。個女人發晒茅提高八度話﹕而家講野無言論自由架!
我唔抵得佢話我媽咪,我話番佢﹕師奶,言論自由唔係比你咁樣亂用架!
個女人勁燥底,我都廢事理佢講乜, 我即刻拖住阿媽閃人,怕我老媽係度周街佢嘈。而家d人真係唔知諗乜的。

呢個都算吧啦!有次搭巴士,剛好是放工時間,全車都好迫,有個女人用個袋霸住一個位,自己坐一個(較出的那個,她係度扮訓覺),有人上黎坐拍佢講聲唔該謝謝,佢極度唔願意,仲"蓆"左佢一聲。我幾嬲,我又係好似你見到的男士一樣,講住電話串果個女人,我話呢d 人梗係想好似個"賜坐男"咁上youtube等全世界都知佢咁cheap先心息,未見過D人咁衰格。佢知我講緊佢,我係講啊 =p 佢落車時,頭dump dump,又偷望我,我係咁望住佢!呢d人咪犯賤囉.....

回復

jellyfishy 發表於 2011-2-13 12:30:09 |顯示全部樓層
這關乎個人品格問題~ 我都好怕d 人响公車箱內大大聲打機, 講電話和睇劇集, 製造噪音, 強佔別人思想空間.
回復

比得大帝 發表於 2011-3-1 09:53:54 |顯示全部樓層
當然, 冇人賤得過哩個人

世紀賤男下場
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 44724&fromuid=6
回復

比得大帝 發表於 2011-3-1 09:56:20 |顯示全部樓層
哩個都係世紀賤人

你想點呀!
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 71857&fromuid=6
回復

八王爺 發表於 2011-3-1 10:59:29 |顯示全部樓層
S咯,我只喺行路返工,好少搭車,少咗哩啲煩惱。
不過,若真係搭巴士,有人講手機,唔係好大聲,或者同隔籬位講嘢,我都覺得好騷擾。
仲有,最憎路訊通,搞到車廂好嘈。
回復

比得大帝 發表於 2011-3-1 11:14:09 |顯示全部樓層
如果人人都會考慮一吓別人, 世界會少好多煩惱
回復

claudiatang 發表於 2011-3-1 12:43:42 |顯示全部樓層
可惜現今世上沒公德心和禮義廉欠恥的人多了。
回復

比得大帝 發表於 2011-3-1 13:27:02 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-3-1 12:43
可惜現今世上沒公德心和禮義廉欠恥的人多了。

應該係: 欠禮義廉恥的人多了
回復

claudiatang 發表於 2011-3-1 14:14:17 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-3-1 13:27
應該係: 欠禮義廉恥的人多了

仲慘d添..............
現今的學校是教什麼呢............
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-3-1 16:12:04 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-3-1 14:14
仲慘d添..............
現今的學校是教什麼呢............

學校冇時間教,但家長更加唔教.
回復

claudiatang 發表於 2011-3-1 16:16:37 |顯示全部樓層
回復 wendy_choy_hk 的帖子

以前所謂的家教現在全沒了。
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-3-1 16:37:29 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-3-1 16:16
回復 wendy_choy_hk 的帖子

以前所謂的家教現在全沒了。

好多都冇家教啦! 我見到好多父母買早餐比d小朋友在MTR 吃(仲好似佢地冇錯),又教小朋友想樣爭位坐.
回復

比得大帝 發表於 2011-3-1 17:04:15 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2011-3-1 16:37
好多都冇家教啦! 我見到好多父母買早餐比d小朋友在MTR 吃(仲好似佢地冇錯),又教小朋友想樣爭位坐. ...

我成日都話, 我哋教小朋友讓座, 依家d人教小朋友爭位

我個仔由兩歲開始, 見到有人上車, 唔理係唔係有需要人仕, 就坐上我大肶, 讓個位出嚟等其他人有得坐
到四五歲太大個坐唔落我大肶, 就企出嚟讓座俾大人, 我哋教佢細路哥企吓唔緊要, 大人做嘢辛苦, 讓個位俾大人坐

我哋自細教佢禮讓, 佢大個咗都係一個有禮貌嘅人
回復

比得大帝 發表於 2011-3-2 15:27:00 |顯示全部樓層
哩個都係攞嚟

你對財政預算的整體評分
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 71974&fromuid=6

哈哈, 將d賤人登記哂响哩度
回復

claudiatang 發表於 2011-3-2 16:59:31 |顯示全部樓層
小孩肯坐定定還好,最慘是在座位上亂跳,對鞋不知有多骯髒,後來的人不知就裡就坐下....
回復