兔仔食ga牧草可否種植??

作者: tokyron 發表于 2011-2-11 15:25:17
1381 5
大家好!我家多了一個新成員(賓利兔),牠的食糧主要是牧草,我們買了兩包Timonthy 牧草、
覺得非常貴,1包($49)
但發現牧草當中有些花籽  想請問是否可以種植?
如果可以就可以 hun 番D
Tiger 發表於 2011-2-11 15:42:29 |顯示全部樓層
我都係養兔兔的, 買回來的牧草草花(應該係你所講的花籽)係唔可以種, 因為唔係種籽, 再者香港未必適合種. 買回來的牧草都係經過生產商曬乾/烘製, 應該不能種植.
P.S. 你買的牧草應該係18oz/38oz包裝, 那些包裝好快食完又多草碎, 買箱裝會較平宜實惠.
回復

tokyron 發表於 2011-2-11 16:47:43 |顯示全部樓層
回復 Tiger 的帖子

Thanks for you reply.
我買18oz包裝, 如果買箱裝可否介紹D鋪頭(價錢比較實惠)
回復

swyyvonne 發表於 2011-2-11 17:16:56 |顯示全部樓層
我雖然係養天竺鼠,不過都係食草為主!
你買的是否oxbow嘅t草???如果是$49又幾貴喎!!!荃灣間SR都係賣$38(18OZ)
至於種T草,我見真係有D人試用包裝草的種子(MOMI),不過成功率極低...
如果真係想種,我記得大圍果間獸醫有得賣,不過唔知幾$,而且香港氣候不太適合種,又要種好多先夠佢地食,買草好過啦!!!
回復

Tiger 發表於 2011-2-11 17:42:26 |顯示全部樓層
無錯啊, 草的生長速度絕對追唔上佢地食草的速度.
要買草的可以上網Search一下(唔方便在此說明). 你是否新養兔兔?建議你可以去兔協網看看飼養資料, 那兒有好多有用資識.
希望你會是個好主人, 兔兔有個幸福溫暖的家.
回復

tokyron 發表於 2011-2-14 09:26:09 |顯示全部樓層
回復 swyyvonne 的帖子

多謝您嘅意見!我會去荃灣睇吓。
不過我都會用嗰d籽試吓種
得唔得都冇所謂。
回復