有無人知響淘寶買噶花點樣郵寄到香港噶?

作者: chaodi 發表于 2011-2-11 13:38:01
3821 7

有個朋友要D植物,但系唔知點樣寄到香港。
之前有見論壇花友響淘寶買過植物,請問系點樣運輸噶?
hwm1234 發表於 2012-1-9 22:33:28 |顯示全部樓層
我都訂樹苗,有冇人試過?
回復

charles067 發表於 2012-1-9 22:54:34 |顯示全部樓層
我試過買士多卑梨我星期四訂間速遞好似星期6&日係放假搞到D士多卑梨苗淹淹一息不過放洛泥到種返生佢係送去我屋企架
回復

karenclc1 發表於 2012-1-9 23:21:41 |顯示全部樓層
通常會用圓通OR 申通寄苗苗的, 順豐就唔寄苗苗, 不過就新年D, 要寄苗就要考慮一吓囉
回復

寧望月 發表於 2012-1-9 23:57:20 |顯示全部樓層
17號大陸一律全停...說實買苗好危險不太建議大家買@ @
運送,說是會包得好,但如大家有留意總有評價說有問題...
我覺這是一個高風險,風險在於包裝和時間,
包裝差隨時到你手上是半死不活的,時間有所誤也一樣...
如真的好想買苗最好在廣東區內,太遠植物死亡風險極其之高>.<
回復

chaodi 發表於 2012-1-11 04:26:55 |顯示全部樓層
快遞收件要驗貨先同你寄。
尤其系寄HK噶植物,快遞唔知系咪可以過到關。
回復

2068 發表於 2012-1-11 09:54:21 |顯示全部樓層
chaodi 發表於 2012-1-11 04:26
快遞收件要驗貨先同你寄。
尤其系寄HK噶植物,快遞唔知系咪可以過到關。

你要先確定果d種類係咪受保護、如果香港查到你要自己承擔、大陸d快遞好求其唔理你寄乜都幫你運。
回復

八王爺 發表於 2012-1-11 10:28:26 |顯示全部樓層
主要是商戶要同相熟的快遞公司有協議。
一般植物/液體/泥土/粉末/食品/光碟,順豐一律唔收貨,好多快遞公司都唔收貨。

圓通 和 EMS 可以收植物/光碟,但要商戶同佢地合作慣。
天天/韵達/豐達, 都收貨,但到了香港派件很慢,植物要小心。
中通可以發液體,但要商戶事先同快遞公司有聯系。
茶葉有一間商戶用中港快運,但唔知商戶怎樣做。
食物有一間商戶用中國速遞能送到香港。
優速/速爾都可以送到香港,但不算很快。

評分

查看全部評分

回復