救命T/\T 咸甘桔

作者: salamanderex 發表于 2011-2-6 16:08:21
1801 11

我唔識養

佢d 葉 健康應該係點架?

因為我而家d 葉 彎彎曲曲咁樣
salamanderex 發表於 2011-2-6 16:10:55 |顯示全部樓層
搵人教下我d basic 既養植物方法

thx
回復

euka 發表於 2011-2-6 16:32:37 |顯示全部樓層
我睇唔到有乜問題WOW
回復

machinehk 發表於 2011-2-6 16:44:39 |顯示全部樓層
is ok, don't worry.
回復

salamanderex 發表於 2011-2-7 12:57:23 |顯示全部樓層
THX~

我想問到左咩 月份 要 剪哂  佢d 葉 架?

連枝剪?
回復

carriegarden 發表於 2011-2-7 15:52:24 |顯示全部樓層
我今年都買左盆年桔,想繼續種但唔知應該點做...
同埋一返到屋企就發現有好多蚊滋,拍左蒜頭都唔得,又摸到D桔桔好似有D淋淋地,
有無得救? [img][/img]
回復

euka 發表於 2011-2-7 22:45:33 |顯示全部樓層
Mine is the same.
I put more water and under sun light and it becomes more firm
but I cannot help to rid of mosquitoes, and therefore I have cut all the fruits yesterday to make salted citrus
回復

salamanderex 發表於 2011-2-7 23:17:44 |顯示全部樓層
蚊滋我前兩日都有~~

你試下~落多d水~ 蓋過d 泥~~

我而家睇都冇~
回復

cklife 發表於 2011-2-8 05:41:59 |顯示全部樓層

我未種過...不過好耐以前,見媽咪執左一盆人地過左年摘晒D桔既番黎...

我見佢係剪晒D葉同埋D幼枝,剩番樹幹同D較粗既枝條,仲拎左佢出黎剪左D枝左枯既根,再加泥換一個新盆。

後來見佢種種下D葉又生番晒出黎,我估係咁上下掛....

一般人會過左新十五先摘桔仔黎醃,我諗可以再遲少少先攪佢....
回復

alilovebyj 發表於 2011-2-8 09:08:36 |顯示全部樓層

回復 cklife 的帖子

講得岩啊…

我都係咁做。其實,好多桔仔本來係種係地,咁上下佢地先掘出黎放入盆。所以好多都未必捱到好耐,例如見D葉開始乾,掉葉,就係咁解。

最重要係修根、換泥,可以換埋盆都得。

呢D多數係大六運黎,D泥好多時都會有蟲,如果唔換,放埋係其他植物旁,好易惹開晒架!

而且換泥可以加埋基肥比佢,春天到,就會生猛番!
回復

carriegarden 發表於 2011-2-8 15:31:21 |顯示全部樓層
唔該曬各位師兄師姐,我會比佢曬多D太陽同林多D水睇下會唔會好D啦...
回復

pianist_iris 發表於 2011-2-11 13:15:30 |顯示全部樓層
上園藝堂O個陣,老師話如果D 吉睇落好靚,未熟到爛但係林的,代表俾化學肥料傷左
所以食左呢D 吉 (or 醃做咸金桔) 即係食左勁多化學肥料wor...
要食,最好就等下一輪的吉 (即係而家o個d 吉仔唔食,等佢重新生返)... 我就無呢個耐性喇
回復