夾(偽微距)

作者: milan080320 發表于 2011-2-5 04:23:46
2015 13
NIKON 50MM F1.8......試拍,不好請見諒......

avery 發表於 2011-2-5 10:58:34 |顯示全部樓層

D700 ??

I think you can :

Use a bigger file size
Use a larger aperture value
Focus well on object
Crop the part you want with photo edit software

This is the real art of taking 偽微距 ~

I have tried with an ordinary DC with F=8 long long time ago ~
Take a look :
http://www.tbg.org.tw/tbgweb/cgi ... um=53&topic=136
回復

milan080320 發表於 2011-2-5 20:12:58 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-2-5 10:58
D700 ??

I think you can :

re700 ??
yes

re:I think you can :

Use a bigger file size
Use a larger aperture value
Focus well on object
Crop the part you want with photo edit software

This is the real act of taking 偽微距 ~
直出jpeg算了,無心機搞raw......
己經set到畫質最佳(jpeg)
無用到腳架,而且光圈大了少許
50mm我覺得用到2.8是極限,再大真係吾sharp,完全接受吾到
最好用到f/4,不過室內夜晚光線不足,迫住大光圈

I have tried with an ordinary DC with F=8 long long time ago ~
Take a look :
http://www.tbg.org.tw/tbgweb/cgi ... um=53&topic=136
回復

avery 發表於 2011-2-5 21:18:55 |顯示全部樓層
D700 用高D ISO 啦 ~ 照計用到 2000 都不至於太離譜~

F4 景深太淺勒 ~ 除非你係影效果啦  ~
回復

豆腐仔 發表於 2011-2-5 22:19:52 |顯示全部樓層
D700.. ISO推到2000都唔係大問題..
當然前題係.. 你有足夠光源啦..
不過小弟試左.. D700.. 用到3200... 再用黎影夜景...
微粒都可以接受喎..
(相比起之前部D200.. 簡直就係兩個世界.. )

或者試下.. 真微距..
係瑩記買個55蚊微距環.. 就攪掂..
之前用黎影牛仔褲D 線紋.. 好正.. 好清架.. ^^ (都係用50MM F1.4)
缺點係變左手動對焦...
支鏡仲要係有光圈環先可以SET光圈.. (G 系鏡就難攪D 啦.. )

再唔係... 試下用D700推ISO到3200..
用F8.. 甚至11 或者16..
加腳架去影啦.. (呢個偽微距會好好多)
回復

avery 發表於 2011-2-5 22:56:28 |顯示全部樓層
3200 影夜景 ?? 你手持呀 ??

夜景好似應該用腳架低ISO長曝喎~

撞鬼~ APSC D200 點可以同 FF D700 千幾萬像素比呀~

你講既係咪倒裝呀??
回復

milan080320 發表於 2011-2-5 22:58:04 |顯示全部樓層
回復 豆腐仔 的帖子

RE700.. ISO推到2000都唔係大問題..
當然前題係.. 你有足夠光源啦..
不過小弟試左.. D700.. 用到3200... 再用黎影夜景...
微粒都可以接受喎..
(相比起之前部D200.. 簡直就係兩個世界.. )
D700的ISO跟本是怪物......推到高一高都無問題

RE:或者試下.. 真微距..
係瑩記買個55蚊微距環.. 就攪掂..
之前用黎影牛仔褲D 線紋.. 好正.. 好清架.. ^^ (都係用50MM F1.4)
缺點係變左手動對焦...
支鏡仲要係有光圈環先可以SET光圈.. (G 系鏡就難攪D 啦.. )
我這支是50MM 1.8D,這支有光圈環嗎?可以用到微距環的話真係單車變摩托囉
請問買微距環有咩要注意?

RE:再唔係... 試下用D700推ISO到3200..
用F8.. 甚至11 或者16..
加腳架去影啦.. (呢個偽微距會好好多)
THX>.<
回復

milan080320 發表於 2011-2-5 23:01:34 |顯示全部樓層

回復 avery 的帖子

3200一定是為了手持......
不過拍夜景最好都是腳架+低ISO
無腳架石膏手都要收皮
多塊鏡相信光圈應該變細,畫質方面如果不會變差太多的話,留錢買支廣角鏡好過
回復

milan080320 發表於 2011-2-5 23:11:21 |顯示全部樓層
剛剛睇完人地D作品,NO GOOD啦
都係正正經經買支105MM好了
回復

avery 發表於 2011-2-5 23:53:37 |顯示全部樓層

我都有玩過 35mm 倒接, 對焦麻煩效果又唔見得好 ... 用返支 105 好過, 所以後來都係放棄左 ...

而家索性用燈箱影, 鍾意點都得 ~
回復

豆腐仔 發表於 2011-2-6 00:25:30 |顯示全部樓層
milan080320 發表於 2011-2-5 22:58
回復 豆腐仔 的帖子

RE700.. ISO推到2000都唔係大問題..

呢度有兩支鏡..
可以睇到個分別..
第一支有得手動調節光圈..
http://nikon.com.hk/productitem.php?pid=106-387119c054

第二支就無啦..
http://nikon.com.hk/productitem.php?pid=1289-fb874890a3
回復

豆腐仔 發表於 2011-2-6 00:29:13 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-2-5 22:56
3200 影夜景 ?? 你手持呀 ??

夜景好似應該用腳架低ISO長曝喎~

果次用3200 ISO..
係試下個畫質自己接唔接受到..
唔係試下隻手震唔震.. ^^
當日都係有用腳架影架..

而我自己影相.. 夜晚多數係用800..
日頭係用400... 平時根本好少會用到咁大..
就算影食蟲.. 都係用400左右..
至多補番SET 番支燈同用腳架影..

另外..
果個微距環唔係倒接架..
好似EXTENSION TUBE 咁裝係個尾度.... 果次買都係想試下..
幾十蚊咁大把.. ^^

而我自己都有支微距..
不過係上一代O既60MM F1.4..
(果時都有考慮過買105VR..
但係我自己用得最多都係舊款菲林機..
最後都係買左支舊版.. ^^)
回復

avery 發表於 2011-2-6 12:25:22 |顯示全部樓層
當你拍既量有番咁上下多, 又要放上網, 真係冇辦法唔改用 DC ... 我部 Minolta body 放咗響度封塵十五年勒 ... 所有 G 鏡都放哂 ... 支 85 1.4 G 我真係有D 掛住佢 ...

直至買而家部D300 重新買返哂 D 鏡 ...
回復

milan080320 發表於 2011-2-6 13:06:42 |顯示全部樓層
回復 avery 的帖子

連人像鏡都放......
行大講得又對,一般都是dc主打
有時間精神才會動真格用單反
回復