Candy牌山茶花玫瑰Handcream

作者: candyafr 發表于 2011-1-25 17:20:43
6847 78
八王爺 發表於 2011-3-22 15:41:24 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-3-22 08:15
上次睇您地整紫雲膏, 話啲紫草好似臭襪咁味 係咪真架

臭襪.... 笑S人。
唔通帶舊皂出街?
回復

Sylvia 發表於 2011-3-22 15:56:50 |顯示全部樓層
我家事頭會投訴, 好麻煩架
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-22 15:58:04 |顯示全部樓層
AHLOI 發表於 2011-3-22 15:08
"可以打造適合自己的皂,感覺很貼心" 最緊要就係呢樣, 面霜我都好有興趣.....到時等我有時間整時再問你吖,  ...

哎呀~ 家下無書係手.
是牛爾的書,diy護膚品.... 第二冊.我買第二冊,因為講較多diy cream/serum/eye gel.

其實還有不少書架.不過那次在台灣,無時間行書店,只買了一本.
回復

candyafr 發表於 2011-3-22 15:58:11 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-22 14:21
找過d資料,荷荷芭油和蓖麻油可日曬,也不易酸敗,應該也是理想的浸泡油.

我通常用來浸紫草,紫草除了 ...

我問過專業人士L小姐,她話olive oi較輕身, 較易令藥草出味
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-22 15:58:56 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-3-22 15:15
上次睇您地整紫雲膏, 話啲紫草好似臭襪咁味 係咪真架

作為手工皂材料,又唔覺有味喎~
回復

claudiatang 發表於 2011-3-22 15:59:54 |顯示全部樓層
回復 Sylvia 的帖子

臭?我泡浸了一罐紫草油還未用。但上次在某人家有用都不覺得有味喎,難道我嗅覺有問題?
回復

Sylvia 發表於 2011-3-22 16:27:38 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-3-22 15:59
回復 Sylvia 的帖子

臭?我泡浸了一罐紫草油還未用。但上次在某人家有用都不覺得有味喎,難道我嗅覺有問題 ...

哦! 即係無問題喇~
回復

maywong918 發表於 2011-3-23 11:16:13 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-22 15:58
哎呀~ 家下無書係手.
是牛爾的書,diy護膚品.... 第二冊.我買第二冊,因為講較多diy cream/serum/eye ...

牛爾的愛美書2 全面保養DIY
回復

Apple818 發表於 2011-3-30 17:08:46 |顯示全部樓層
回復 candyafr 的帖子

Candyafr, 我都想知係邊度可以一次過買齊料,可以PM我嗎?
回復

candyafr 發表於 2011-3-30 22:30:28 |顯示全部樓層
Apple818 發表於 2011-3-30 17:08

Candyafr, 我都想知係邊度可以一次過買齊料,可以PM我嗎? ...

pm 了~~~~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 21:27:02 |顯示全部樓層
琴晚一沖完涼,經已急不及待試用你隻Handcream喇~
真係好正~睇落好似好"立",但係一搽上手就好"水"~香噴噴~
搞到我好想試埋你隻eyecream~
回復

candyafr 發表於 2011-4-9 22:40:07 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 21:27
琴晚一沖完涼,經已急不及待試用你隻Handcream喇~
真係好正~睇落好似好"立",但係一搽上手就好"水"~香噴噴~ ...

hehe, thanks,個handcream我用就唔够潤,我要落多d油,..........快d試下個eyecream啦,有種成份我專登由台灣買返黎架
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 23:03:49 |顯示全部樓層

我好少洗碗,因為有好嚴重既主婦手,對洗潔精/洗碗用既膠手套都敏感...
所以我覺得你隻Handcream夠保濕又夠潤,
我最怕好"立"既Handcream,隻手周圍摸,搞到周圍油淋淋...
咁你快d配多d eyecream又搞義賣,下次犯罪留翻幾份eyecream俾我啵~
我好中意玫瑰果咖~oc果隻玫瑰果美肌水我最中意用~
回復

candyafr 發表於 2011-4-9 23:16:46 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 23:03

我好少洗碗,因為有好嚴重既主婦手,對洗潔精/洗碗用既膠手套都敏感...

eyecream義賣..............唔整住啦,要好多精神和時間啊.....其實每份義賣的handcream,我都係每一盒一盒整;我覺得買家先唔會蝕。

做handcream其實好多工序架,要齊備多種材料、秤重、量份量,消毒儀器和容器;加熱至某一温度(太熱會令有益分份失效),混合.............打勻;加精油,天然防腐劑,待冷入盒。
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 23:51:54 |顯示全部樓層

要靚靚真係要付出心血同時間~
辛苦晒丫~candy~
俾我就整唔到...太多人搞搞震...
一陣又話黎幫我手...一陣又鈕計...一陣又打交...
我好想跟你地學打皂...但係水母話危險...你都見我個仔好痴身...
我有排都學唔到...
回復

claudiatang 發表於 2011-4-10 11:39:02 |顯示全部樓層
回復 tsoiyiu1009 的帖子

我有打家事皂﹗到時送一塊給你試用。
回復

candyafr 發表於 2011-4-10 11:15:51 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-4-9 23:51

要靚靚真係要付出心血同時間~

唔辛苦,做善事吖嗎;..........不過打皂真係有d危險,尤其是有小孩,或者等他們大d,你就會有多d時間學打皂
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-12 23:07:04 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-4-10 11:15
唔辛苦,做善事吖嗎;..........不過打皂真係有d危險,尤其是有小孩,或者等他們大d,你就會有多d時間學 ...

我諗起碼都等佢地升晒上小學先得喇~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-4-12 23:07:50 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-4-10 11:39
回復 tsoiyiu1009 的帖子

我有打家事皂﹗到時送一塊給你試用。

好丫~
多謝你先~
回復