請教各位有關"氮"肥之用途

作者: giveupaguy 發表于 2011-1-17 17:40:40
2381 14

早前訂左肥料. 訂左一包(2kgs)"氮"肥回來
唔識用. 亂c給芥蘭. 結果c肥太重令芥蘭發軟啼
請問呢d 氮肥用於何農物 及點用才正確? 謝謝.
llaus 發表於 2011-1-17 18:22:42 |顯示全部樓層

請參版主提供資料:

http://www.hkplants.com/forum.ph ... &extra=page%3D1

你怎向向芥蘭"氮"肥呢?
可否講詳說明一下怎施肥呢?
其實包裝上應有詳細說明呀????

回復

magichand 發表於 2011-1-17 19:37:32 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2011-1-17 18:22
請參版主提供資料:

http://www.hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8331&extra=page%3D1

那裡可下載?
回復

giveupaguy 發表於 2011-1-18 09:21:35 |顯示全部樓層

回復 llaus 的帖子

蛙兄
我直接的把1/2 spoon 氮埋入泥中..結果第2天起來看芥蒂的徑已經發弱了. 徑仲變了深籃綠色, 看了帖的解說...可能是我多用了.
不過更想知道氮係唔係可以就咁用 ?! 洗唔洗混同其他肥一起用?
回復

owlcyr 發表於 2011-1-18 09:47:41 |顯示全部樓層
1.你果包係咩肥先(復合肥?尿素?)?唔會有一包氮o架wo
2. 1/2 spoon?咩spoon?不過100%肯定都係嚴重過量o架啦,棵o野仲要即刻有反應,應該中毒了......
3. 包肥無任何指示點用?
回復

tweetybird 發表於 2011-1-18 19:40:31 |顯示全部樓層

放肥位置要同棵菜保持一定的距离,约15cm左右,太近就会烧伤根系;量一般系一棵15G左右

(摘录)氮肥的作用:
氮是植物生长的必需养分,它是每个活细胞的组成部分。植物需要大量氮。 氮素是叶绿素
的组成成分,叶绿素a和叶绿素?都是含氮化合物。绿色植物进行光合作用,使光能转变为化学能
,把无机物(二氧化碳和水)转变为有机物(葡萄糖)是借助于叶绿素的作用。葡萄糖是植物体
内合成各种有机物的原料,而叶绿素则是植物叶子制造“粮食”的工厂。氮也是植物体内维生素
和能量系统的组成部分。 氮素对植物生长发育的影响是十分明显的。当氮素充足时,植物可合成
较多的蛋白质,促进细胞的分裂和增长,因此植物叶面积增长炔,能有更多的叶面积用来进行光合
作用。 此外,氮素的丰缺与叶子中叶绿素含量有密切的关系。这就使得我们能从叶面积的大小和
叶色深浅上来判断氮素营养的供应状况。在苗期,一般植物缺氮往往表现为生长缓慢,植株矮小,
叶片薄而小,叶色缺绿发黄。禾本科作物则表现为分孽少。生长后期严重缺氮时,则表现为穗短
小,籽粒不饱满。在增施氮肥以后,对促进植物生长健壮有明显的作用。往往施用后,叶色很快
转绿,生长量增加。但是氮肥用量不宜过多,过量施用氮素时,叶绿素数量增多,能使叶子更长
久地保持绿色,以致有延长生育期、贪青晚熟的趋势。
回復

owlcyr 發表於 2011-1-20 09:43:14 |顯示全部樓層
回復 tweetybird 的帖子

量一般系一棵15G左右 <----------你要知道佢用咩肥先可以定量o架wo............
佢都未講係咩肥,你就叫佢落15g一棵?
無絕對o架....
回復

giveupaguy 發表於 2011-1-20 09:49:29 |顯示全部樓層
謝謝各位. 我明天拍照上來.
回復

giveupaguy 發表於 2011-1-21 09:52:16 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/home.php ... id=104728#pic_block

今早拍了照...查看了沒有說明點用...係唔係應該叫"尿素" 非氮肥? 實在太不好思意...我說得不清楚. 請各位指教
回復

owlcyr 發表於 2011-1-21 10:50:35 |顯示全部樓層
唔好客氣,我都係有時經過多嘴o架o者~~~~
個人推介自己種菜絕對要用有機肥,
就算就算好想用化肥,都唔好用單一尿素啦(尿素肥效係高同平,最高可以有成>46%氮,不過易流失,成份又單一,好易過量燒苗,你用盤定種落地?),用復合肥啦,其碼有多少少少少少營養.

比多少少資料你,一般(真係生產蔬菜果o的)一畝地(667m2)追肥都係落15-20公斤(當然仲有其他o野).
回復

giveupaguy 發表於 2011-1-21 11:02:40 |顯示全部樓層
回復 owlcyr 的帖子

我平時都用雞c肥+豐收1號給菜菜
上次見包白雪雪尿素未用過..所以再加給芥蘭. 結果...嗚...
那麼我把些少尿素混合豐收1號用 (1:5).可以嗎?
我種的農物多數都在盆架.
回復

owlcyr 發表於 2011-1-21 11:17:43 |顯示全部樓層
我又唔清楚你個盤幾大(加上我無用盤種作物o既經驗,唔敢比建議你wo,1:5?得個ratio.........)
不過其實有時唔駛落咁多肥的,底肥落得夠,一般生產都係追2-3次,過度施肥會造成硝酸鹽含量過高
又幫綠記推一下
http://www.producegreen.org.hk/agronomy_15.htm
回復

giveupaguy 發表於 2011-1-21 11:25:28 |顯示全部樓層
回復 owlcyr 的帖子

唔該晒你. 我細閱一下 ^^
回復

青翼蝠王 發表於 2011-4-3 12:23:04 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-1-21 10:50
唔好客氣,我都係有時經過多嘴o架o者~~~~
個人推介自己種菜絕對要用有機肥,
就算就算好想用化肥,都唔好用單 ...

自己種蔬果用有機肥,?
有冇邊隻可介紹下同係邊度買
回復

owlcyr 發表於 2011-4-4 10:08:08 |顯示全部樓層
回復 青翼蝠王 的帖子

可能你要到園藝鋪睇睇,因為我無o係室內種,所以唔太清楚.
不過最好買o的制過o既有機肥啦,無咁臭ma
回復