帶Kinder出奇蛋赴美 女子險被重罰

作者: 小白 發表于 2011-1-13 14:43:48
1319 13
帶Kinder出奇蛋赴美 女子險被重罰

(明報)2011年1月13日 星期四 05:05
【明報專訊】加拿大    一名女子入境美國    時,只因攜帶一枚Kinder出奇蛋,險被美方判以300美元    (約2340港元)罰款。

險因如此小事被重罰的伯德(Lind Bird),上月駕車進入美國邊境時被攔下檢查,其間警員搜出一枚Kinder出奇蛋,指它是違禁品。伯德向加拿大廣播公司記者說:「這不過是枚朱古力蛋,他們未免太小題大做了。」

「我以為那是笑話」

伯德稱,當時警員對她說,「如果你帶著這個入境美國被抓到,你會被罰300美元」。美方後來還向伯德寄出一封長達7頁的信函,要求伯德同意美方銷毀被沒收的出奇蛋。「我以為那是笑話。我要看該信兩次,但他們很認真。」

意大利    朱古力大廠金莎(Ferrero)於1972年推出Kinder出奇蛋,但美國拒絕引進,原因是當局堅稱兒童會不慎吞食朱古力蛋裏的玩具,造成窒息。加拿大及其他國家皆自1975年起進口Kinder出奇蛋,指幼童根本無力自行打開蛋內的玩具膠殼,因此不存在誤吞危險。

美國海關    表示,美國在2009年共在2000次行動中,檢獲2.5萬隻Kinder出奇蛋,大多數是在復活節或聖誕節時於機場或陸路邊境截獲。

法新社
比得大帝 發表於 2011-1-13 15:10:22 |顯示全部樓層

美國佬係咁不可理喻咖啦
回復

小白 發表於 2011-1-13 15:29:55 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-1-13 15:10
美國係咁不可理喻咖啦

無奇不有
回復

八王爺 發表於 2011-1-13 16:11:29 |顯示全部樓層
配合產品名字「出奇」蛋。
你話係咪真出奇!
回復

SSL200507 發表於 2011-1-13 16:13:33 |顯示全部樓層
Crazy American.  
回復

cklife 發表於 2011-1-13 17:12:04 |顯示全部樓層
盡量唔去美國...佢咁多騎呢野....好易中招....

起碼我唔想過關時被人摸身.....
回復

孖吉 發表於 2011-1-13 17:37:18 |顯示全部樓層
如果我只係帶咗一隻蛋,我唔要睇果份7頁的 waiver,我當場食咗佢得唔得? XD

唉~ 諗到要俾人影全相,都係唔去美國好過嘞 >.<"
回復

比得大帝 發表於 2011-1-14 14:46:03 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-1-13 16:11
配合產品名字「出奇」蛋。
你話係咪真出奇!

可能出奇蛋哩個名係因此而嚟
回復

比得大帝 發表於 2011-1-14 15:00:04 |顯示全部樓層
有個真實故事, 唔知係對美國海關的正面定係負面評價:

有個美國公民在香港買咗個金勞返美國
海關人員見到問佢: 你個錶幾靚噃, 買咗幾多錢呀?
美國公民唔知係為咗避稅又或者單係講下笑, 就話: 唔值錢嘅, 假嘢嚟咖
海關人員話: 睇我睇吓
美國公民諗住, 佢未必睇得出, 又或者睇得出就只好補稅啦, 就除咗個錶俾佢
海關人員睇都唔睇, 放隻錶响枱面, 然後從抽屜攞個鐵鎚出嚟, 一嘢就將隻十幾萬港銀嘅錶打爛, 將碎片掃入抽屜
然後對美國公民話: 美國係唔可以帶假嘢入口嘅
美國公民唔知點反應, 佢知投訴都冇用, 因為佢見到抽屜內早有好多名錶碎片
回復

八王爺 發表於 2011-1-14 15:04:43 |顯示全部樓層
美國豬!
回復

孖吉 發表於 2011-1-14 17:07:24 |顯示全部樓層
笑咗出黎!收一隻朱古力蛋要俾7頁紙你簽,收隻錶一個鎚仔搞掂?
回復

cklife 發表於 2011-1-14 20:19:04 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-1-14 17:07
笑咗出黎!收一隻朱古力蛋要俾7頁紙你簽,收隻錶一個鎚仔搞掂?

又係喎.....所以係出奇蛋囉...
回復

小白 發表於 2011-1-15 00:30:44 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-1-14 17:07

x 2
回復

giveupaguy 發表於 2011-1-17 11:18:23 |顯示全部樓層
幸好簽左..如果唔係. 呢隻蛋買得好貴
(不過真係難明...一隻朱古力蛋都可以罰咁多!?)
回復