返回列表 發新帖

鋸樹鋸到傻 ...

作者: avery 發表于 2011-1-10 00:02:24
3458 29
corina 發表於 2011-1-10 12:47:54 |顯示全部樓層
呢幾年山上d沉香樹成日比人鋸,大細棵都唔放過.前後鋸咗超過二百棵,報警都唔理,政府都唔知做乜,走去管人地花園棵樹........
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 13:07:51 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-1-10 12:47
呢幾年山上d沉香樹成日比人鋸,大細棵都唔放過.前後鋸咗超過二百棵,報警都唔理,政府都唔知做乜,走去管人地花 ...

其實漁護署係有一班人巡山幫忙找小偷的, 但咁多個山, 其實真係好難好難捉.

唉.... 做又鬧, 唔做又鬧. 做左都唔會有人讚...
回復

claudiatang 發表於 2011-1-10 13:08:22 |顯示全部樓層
前年打風吹斷棵樹都是我自己清理,沒有叫政府來幫手,因為棵樹是我自己種。如果不能砍或修剪,要是那次打風壓倒鄰家的屋頂或車,誰負責賠償呢?我覺得如果是自己種就應該自己負責。現在村口有棵老鳳凰樹,旁邊有人起了間屋,將棵樹鋸到鬼五馬六,d根又鋤到慘不忍睹。估計命不久矣。但政府粒聲都唔出。正正在行人路上。應該屬於政府管的。因為有路燈。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 13:11:24 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-10 13:08
前年打風吹斷棵樹都是我自己清理,沒有叫政府來幫手,因為棵樹是我自己種。如果不能砍或修剪,要是那次打風 ...

講真,  政出多門, 都唔知你講棵樹係誰負責, 可以好簡單, 至電 1823 投訴, 點都有人會幫你跟進的.
如果係地政署, 一般無人投訴, 佢地係唔會理架. 真係好慘~
算啦... 勤力d 既部門, TMO 就係咁迫佢地做多d 野, 你諗下, 如果一個人要管過萬斜坡, 佢會唔會留意到你村口有棵就死的樹呢? 呢個管理員, 做死都唔會有人讚, 仲要日日俾人笑俾人鬧, 話佢唔做野.
回復

corina 發表於 2011-1-10 13:13:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-10 13:07
其實漁護署係有一班人巡山幫忙找小偷的, 但咁多個山, 其實真係好難好難捉.

唉.... 做又鬧, 唔做又鬧. 做 ...

佢地偷樹都偷得好専業,又快又狠,影埋相,有記認,始終無本生利,漁護署d人嚟到都走哂la.....
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 13:17:08 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-1-10 13:13
佢地偷樹都偷得好専業,又快又狠,影埋相,有記認,始終無本生利,漁護署d人嚟到都走哂la.....  ...

咪就係, 內地山頭咁多, 都可以俾人斬晒, 香港山頭, 早幾年警察幫手捉 II 都話好難, 何況對住個d 專業偷樹王?!

仲有, 內地日日都有漁夫踏著滑板去香港米埔泥地捉魚捉彈途魚, 佢地唔可以响保育區捉魚, 漁戶署d 人日日想捉呢d II, 日日都捉唔到, 只可以趕, 因為呢d 漁夫係專業滑板手~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 13:17:40 |顯示全部樓層
唉... 我都係唔好講咁多喇~ 越講越唔開心. ...
回復

claudiatang 發表於 2011-1-10 15:32:04 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

沒錯﹗現在的人.............................
回復

Exodus 發表於 2011-1-10 20:23:32 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-10 13:17
唉... 我都係唔好講咁多喇~ 越講越唔開心. ...

所以你慳返啖氣把喇~

又唔見政府請多幾個人幫手喎
得閒真係要考返個arborist牌
回復

poon6000 發表於 2011-1-11 09:16:24 |顯示全部樓層
我企係鹿群嗰邊..............鋸樹後冬天全日照會大得快啲,而家啲六七月風又一年大過一年,同連根拔起比鋸樹比較好..........~而且多好多位種嘢~正呀~
回復