大岩桐幼苗發生咩事?(更新:終於開花)

作者: Karly0706 發表于 2011-1-2 00:11:47
6892 55

一人一花計劃拎返黎的大岩桐幼苗,本來好健康,仲出緊三組葉。

但係呢幾日唔知咩事,啲葉開始不斷枯死,有無師兄可以幫我睇下咩事?

就係咁,呢棵比我啪甩左,就分左盆,但係啱啱先睇到佢出緊細葉。 佢無根球,唔知捱唔捱到。

爛到咁,點算?

爛到咁,點算?

呢棵好啲,但係啲葉都開始黑。我間唔中會比佢曬太陽,係咪太凍?

又開始爛

又開始爛

pianist_iris 發表於 2011-1-2 01:52:37 |顯示全部樓層
我有盤苗都係好似pic2咁
呢幾日開始黑葉
麻煩師兄們幫幫手解答!
回復

冰兒 發表於 2011-1-2 08:45:53 |顯示全部樓層
回復 pianist_iris 的帖子

我也是新手,初種大岩桐,直至現在為止,我的兩盆都很正常,請問你們的環境怎樣?溫度、濕度、陽光之類的?

我的環境在室內,有迷你溫室保護著,一定有14-20度,也能保持濕度,就算沒有太陽光,也有室內燈光照。我想你們的小苗可能是怕冷吧?
回復

冰兒 發表於 2011-1-2 08:50:09 |顯示全部樓層
回復 pianist_iris 的帖子

其實我兩棵本來就是分開放的,另外棵也有16-18度,濕度不高,只照光管,也能健康與正常地生長。差點忘了!種植的環境是否通風也是種點,不知道你們的環境是怎樣呢?

另外,我剛剛查了資料,原來她是冬季休眠的,不能澆水太多呢!可能與這點也很有關係吧?
回復

quen 發表於 2011-1-2 16:12:11 |顯示全部樓層
泥土過濕,試吓唔被水住睇吓得唔得
回復

Karly0706 發表於 2011-1-2 19:00:31 |顯示全部樓層
應該唔會太多水呀,我半個月先比一次咋。
因為我見佢仲濕,我都無比水住。
但係佢曬完太陽就變左咁,佢唔係受到太陽GA咩?定係真係太凍?
回復

bbb168bbb 發表於 2011-1-2 20:54:21 |顯示全部樓層
我是初種大岩桐,我覺得唔夠水,早晨,黃昏陽光唔怕曬,我的同是一人一花,希望有用.
回復

Karly0706 發表於 2011-1-3 12:06:59 |顯示全部樓層
bbb168bbb 發表於 2011-1-2 20:54
我是初種大岩桐,我覺得唔夠水,早晨,黃昏陽光唔怕曬,我的同是一人一花,希望有用.
...

謝謝你... 我都係當佢係紫羅蘭咁種~哈哈

因為佢啲泥仲濕...我唔敢落咁多水,, 好怕佢會爛根

但係啲葉好似越爛越勁,, 但係枝幹無問題喎...好奇怪

回復

bbb168bbb 發表於 2011-1-3 14:49:23 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2011-1-3 12:06
謝謝你... 我都係當佢係紫羅蘭咁種~哈哈

因為佢啲泥仲濕...我唔敢落咁多水,, 好怕佢會爛根

基本上一樣,比紫羅蘭還易種.可加多些梭水介質,盤身輕就可淋水.是室內還是室外種,有沒有 (吹到北風,
葉積水,葉有水曬太陽).
回復

Karly0706 發表於 2011-1-3 15:14:55 |顯示全部樓層
bbb168bbb 發表於 2011-1-3 14:49
基本上一樣,比紫羅蘭還易種.可加多些梭水介質,盤身輕就可淋水.是室內還是室外種,有沒有 (吹到北風,
葉積 ...

我一直都係放室內(放office),有時比佢曬下太陽。

因為放假所以拎左返屋企,但都係放室內,不過可能我屋企凍過office又無入溫室,所以攪到咁。
回復

bbb168bbb 發表於 2011-1-4 11:25:49 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2011-1-3 15:14
我一直都係放室內(放office),有時比佢曬下太陽。

因為放假所以拎左返屋企,但都係放室內,不過可能我屋 ...

我想吾關有無溫室事,莫非學生要有溫室才可種這花?要是康文署要打.
早兩個月有一段適合這花生長的日子,你的花有沒有正常生長?同一批
花我的大你的那麼多.(11月8日取花苗)
看你的圖片及所述應是缺水,缺水又曬太陽所至;現在太凍不能落水,
在盤邊放濕紙巾,不要占到葉,到回暖才淋水睇吓救吾救到.
回復

Karly0706 發表於 2011-1-5 09:24:06 |顯示全部樓層
bbb168bbb 發表於 2011-1-4 11:25
我想吾關有無溫室事,莫非學生要有溫室才可種這花?要是康文署要打.
早兩個月有一段適合這花生長的日子,你 ...

原來係咁,多謝你的指點。

不過第一棵已經證實死亡,丟左。

第二棵而家爛到落枝幹到,我諗佢都唔捱到好耐。
回復

cza 發表於 2011-1-5 13:37:19 |顯示全部樓層
.....早兩個月有一段適合這花生長的日子,你的花有沒有正常生長?同一批
花我的大你的那麼多.(11月8日取花苗).......

我的小小苗昨天才派回家,葉片只有1cm大,這幾天天氣太凍,怕佢會死呢!
回復

bbb168bbb 發表於 2011-1-5 21:22:03 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2011-1-5 09:24
原來係咁,多謝你的指點。

不過第一棵已經證實死亡,丟左。

今年無種子派,小苗難求,原來還有學校在派小苗,睇吓有無相識可取一棵.
我的小苗又給了家長,或許再貼圖睇吓有無高手幫助.
回復

bbb168bbb 發表於 2011-1-5 21:23:45 |顯示全部樓層
cza 發表於 2011-1-5 13:37
我的小小苗昨天才派回家,葉片只有1cm大,這幾天天氣太凍,怕佢會死呢!

不怕,我見到元朗某中學室外種植,(向南背北有遮光網)室內應可平安渡過
回復

Karly0706 發表於 2011-1-5 22:04:34 |顯示全部樓層
我隻B證實左死亡啦~
但係佢個根球未爛,而家剪晒佢啲葉,希望佢會自己出返啲葉。
回復

小Con子 發表於 2011-1-6 14:18:33 |顯示全部樓層
大岩桐喜溫暖,太凍會凍眠....春天會生長茂盛 ,可參考
http://www.hudong.com/wiki/%E5%A4%A7%E5%B2%A9%E6%A1%90
回復

Karly0706 發表於 2011-2-1 20:39:25 |顯示全部樓層
放左佢係公司一排,無攪佢,

本來今日想起個呆球出黎等暖啲先再落泥,

今日一睇,真係超驚喜呀~

大岩桐出芽

大岩桐出芽

回復

肥do 發表於 2011-2-2 10:43:34 |顯示全部樓層
恭喜晒呀...
加油加油...
回復

Karly0706 發表於 2011-2-2 11:29:03 |顯示全部樓層
多謝呀~

今次要睇佢自己造化~haha
回復

123下一頁