昨日購入的花花,請教高手怎打理

作者: HKCyberCatt 發表于 2011-1-1 15:47:38
1440 9
大家好,初來報到

小弟家向西南偏南,露台前無遮無擋,一年四季都好好太陽
刨了成個星期的舊文,昨晚拍板於元朗買入以下花花

巴西野牡丹(花店話叫紫牡丹)

勒杜鵑

還有黃金葛

請問以上花花草草平日要點打理呢?以我所知上面的植物都可以放在露台和耐寒耐熱耐曬的,對嗎?
謝謝
chaodi 發表於 2011-1-2 01:55:47 |顯示全部樓層
紫牡丹適合,想開花多就需肥好多。
你棵勒杜鵑有白色有紫色噶?如果系紫色噶樹嫁接白色白色品種響上邊,就要將嫁接位下邊紫色噶枝條全部清理左。咁樣上邊嫁接噶先可以生長好。
如果系白色同紫色系單獨噶兩棵,咁樣就唔使處理,平時落肥淋水就可以咯。(睇成盆個樣,好似系廣州生產噶,廣州種勒杜鵑噶習慣:唔會咁樣兩隻色種埋同一盆。)
黃金葛唔曬得。轉過其他陰陰地噶位置。
回復

HKCyberCatt 發表於 2011-1-2 02:31:43 |顯示全部樓層
chaodi 發表於 2011-1-2 01:55
紫牡丹適合,想開花多就需肥好多。
你棵勒杜鵑有白色有紫色噶?如果系紫色噶樹嫁接白色白色品種響上邊,就 ...

呵呵!多謝你的意見
但我想問要落乜0野肥先可以 keep 著開花呢?
同埋係咪要日日淋水呢? 還是好似勒杜鵑咁制下水先識開花呢?

我今日都研究過棵勒杜鵑,佢係 1 棵,跟著分枝成紫色同白色
今晚太夜,我明早會睇下分枝下面究竟有無技節,有的話我會剪咗佢
我係元朗買,可能係廣州啦!有特別嗎?因為都唔算平,成 $98.00 呀!
又係問,究竟要落乜肥呢?

黃金葛我會將佢放到無太陽的位置,但係咪可以放露台呢?
回復

jack872184 發表於 2011-1-2 14:05:16 |顯示全部樓層
可以放露台,but don't give too much direct sunlight,
要遮遮陰
回復

chaodi 發表於 2011-1-2 15:07:49 |顯示全部樓層
鋪頭應該會有分裝小包噶複合肥(綠豆甘粒粒的),落果D肥。之後淋水詎就可以吸收咯。
回復

HKCyberCatt 發表於 2011-1-2 18:43:30 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2011-1-2 14:05
可以放露台,but don't give too much direct sunlight,
要遮遮陰

你所知要遮遮陰係咪黃金葛呢?
係的話我放番入露台入 D 地方先
回復

HKCyberCatt 發表於 2011-1-2 18:48:31 |顯示全部樓層
chaodi 發表於 2011-1-2 15:07
鋪頭應該會有分裝小包噶複合肥(綠豆甘粒粒的),落果D肥。之後淋水詎就可以吸收咯。 ...

頭先去完元朗陳平記買0左包“全能植物丸仔肥“
舖頭話呢隻夠用,每盤放 10 ~ 20 粒就得

唔知係咪好0野呢?
回復

jack872184 發表於 2011-1-2 21:16:27 |顯示全部樓層
回復 HKCyberCatt 的帖子

正是~
回復

HKCyberCatt 發表於 2011-1-2 21:31:03 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2011-1-2 21:16
回復 HKCyberCatt 的帖子

正是~

收到,唔該
回復

jack872184 發表於 2011-1-2 22:38:50 |顯示全部樓層
U are welcome~~
回復