徵求 : 銀杏樹

作者: bau 發表于 2010-12-31 20:20:01
1409 9
I found the leave of 銀杏樹 is very beautiful. Would appreciate if anyone could share with me the seed or seedling of 銀杏樹.
Many thanks in advance.
HI-NAMASTE 發表於 2010-12-31 21:00:38 |顯示全部樓層
去雜貨舖買白果咪得囉 .
回復

小女子 發表於 2011-1-1 16:43:08 |顯示全部樓層
早排係花墟 " 山卡啦" 都見到銀杏苗賣 ~ 你可去問問 ~
回復

chan1988 發表於 2011-1-2 14:05:10 |顯示全部樓層
我試過係貨舖買白果,用左幾粒浸水發芽......點知,唔得兼好臭,到底咩事
回復

jack872184 發表於 2011-1-2 14:08:58 |顯示全部樓層
浸水?
put the 白果in water?Wrong way~
回復

fatmeow 發表於 2011-1-4 12:51:46 |顯示全部樓層
我試過將白果夾爆個殼小小, 連殼埋入泥裡, 過一排就出芽!!
回復

bau 發表於 2011-2-3 18:18:11 |顯示全部樓層
fatmeow 發表於 2011-1-4 12:51
我試過將白果夾爆個殼小小, 連殼埋入泥裡, 過一排就出芽!!

No work for me wor..... could you please share more with me how "小小" 夾爆個殼??
回復

chan1988 發表於 2011-2-4 20:54:15 |顯示全部樓層
結果問題可用嫁接解決,前提是要找到一棵數十年的= ="
我也試過把在雜貨店買的白果夾爆少少,但可能種子不太新鮮,發唔到芽-.-"
回復

chan1988 發表於 2011-2-4 20:58:50 |顯示全部樓層
bau 發表於 2011-2-3 18:18
No work for me wor..... could you please share more with me how "小小" 夾爆個殼??

你可以用指甲鉗或鉗子在白果邊位剪開少少,因為白果個穀比種子大,只要小心d應該唔會夾傷粒種子
回復

kwanyeehui 發表於 2011-2-7 17:33:43 |顯示全部樓層
回復 小女子 的帖子

我以前都在花墟山咔啦買過銀杏幼苗.
回復