葉黃應該點做?

作者: 精靈星 發表于 2010-12-30 18:16:04
2829 3
前幾日,行花街時,見到d兔仔花好靚,,,
於是就買左一盆返屋企,,,
佢而家d 葉有變黃既現象,,,我應該點做?
由得佢,,定係 cut 左佢呀?
仲有呀,,,之後開d 花冇原本果d 咁大嫁,,,而且色都冇咁鮮艷 >..<
請問我應該點做呢?

我初初學種花,好多野都唔識,,,仲要唔知有冇貼錯版-,-
希望版大人體諒,,,要是真的貼錯了,,煩請替我移去正確的地方。

萬分感謝大家
冰兒 發表於 2010-12-30 19:14:32 |顯示全部樓層
精靈星 發表於 2010-12-30 18:16
前幾日,行花街時,見到d兔仔花好靚,,,
於是就買左一盆返屋企,,,
佢而家d 葉有變黃既現象,,,我應該點做?

聽說因為初時要適應新環境,有點枯黃是正常的...不過聽講她夏天如果不放冷氣間就會死。

除非我轉新工有Office,否則未敢買她回來。
回復

chaodi 發表於 2011-1-2 01:22:25 |顯示全部樓層
買過。唔夠24小時就軟趴趴死比我睇。
回復

hugopoodle 發表於 2011-1-3 13:43:35 |顯示全部樓層

我而家都有種兔仔花, 兔仔花不難種植, 只要放在有日照的窗邊, 適量給水即可。不要長時間曝曬, 也不能只靠燈光, 放係有半日照的窗邊最適宜。因為是球根植物, 不宜直接向植株澆水, 泥土乾燥時用碟盛水於盆底, 等泥土吸水, 一星期約2次。如果見佢啲花開始向下垂, 它很可能是缺水, 另外, 兔仔花怕熱, 夏天會進入休眠狀態, 大部份葉片會枯黃, 剪走就ok。如果不是太多枯黃的葉, 剪走便OK; 不過種植方面我還是新手, 或許你可以拍張照片上來, 花友們可以俾多點意見你!
回復