請問用骨粉做肥料會唔會燒根?

作者: besthaha 發表于 2008-2-27 23:12:13
6611 18
請問用骨粉做肥料會唔會燒根?
普遍係點用?請幫幫我....
唔該!
nuage 發表於 2008-2-28 00:01:14 |顯示全部樓層
在農業植物版的 園藝知識帖中有"講"
參考﹕ http://hkplants.com/viewthread.php?tid=5673&extra=page%3D1
回復

kok69 發表於 2008-2-28 02:57:48 |顯示全部樓層
牛骨粉好難分解~
所以冇花生夫等咁易燒傷根部~
回復

besthaha 發表於 2008-2-28 10:03:28 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-2-28 00:01 發表
在農業植物版的 園藝知識帖中有"講"
參考﹕ http://hkplants.com/viewthread.php?tid=5673&extra=page%3D1

thanks!
回復

besthaha 發表於 2008-2-28 10:07:17 |顯示全部樓層
原帖由 kok69 於 2008-2-28 02:57 發表
牛骨粉好難分解~
所以冇花生夫等咁易燒傷根部~

thanks!
咁如果用o黎做基肥,係唔係用花生夫好d?
回復

ammonch 發表於 2008-2-28 10:24:25 |顯示全部樓層
咁又唔係wo, 因為兩者係提供緊唔同既原素, 花生夫係氮肥, 而骨粉就提供磷肥, 作基肥可以mix, 再因應你將會種野既種類作出調較!
回復

besthaha 發表於 2008-2-28 10:59:48 |顯示全部樓層
啊,咁係唔係如果我種菜類,就用多d花生夫?
如果係瓜果類就用多d骨粉?
回復

ammonch 發表於 2008-2-28 12:45:07 |顯示全部樓層
可以咁講, 不過之前d人教如果種菜多就以兩份夫一份骨作基肥, 普通的就用一份夫一份骨, 可能因為骨粉比較難分解啦!
如果有錯請其他花友補充啦!
回復

lammadick 發表於 2008-2-28 13:10:27 |顯示全部樓層
原帖由 ammonch 於 2008-2-28 12:45 發表
可以咁講, 不過之前d人教如果種菜多就以兩份夫一份骨作基肥, 普通的就用一份夫一份骨, 可能因為骨粉比較難分解啦!
如果有錯請其他花友補充啦! ...

咁樣講係咪兩者都只能作為基肥用...咁如果追肥用係咪會出問題呢
如果有問題...咁應該用咩野有機肥料來追肥呢...請各位幫幫忙啊
回復

ammonch 發表於 2008-2-28 14:05:45 |顯示全部樓層
兩者皆可用作, 只要不太貼近根部便可, 但因兩者屬固體肥, 效果會較慢, 所以亦可施用液體肥輔助.
至於追肥方法, 可以參考園藝知識的內容, 以下是從漁護署網頁得到的資訊:
追肥的方法有多種,固體的肥料(例如,尿素和麩粉等)可以加在作物根部周邊位置;液體肥料可以稀釋後噴灑,讓葉子吸收所追加的養分;如果使用滴灌技術,還可以把肥料加到灌溉水中,讓肥水滴到土中由根系來吸收。
回復

besthaha 發表於 2008-2-28 15:13:28 |顯示全部樓層
原帖由 ammonch 於 2008-2-28 14:05 發表
...液體肥料可以稀釋後噴灑,讓葉子吸收所追加的養分...

原來葉子都可以吸收肥料架?!
回復

美美 發表於 2008-2-28 17:07:05 |顯示全部樓層
原帖由 ammonch 於 2008-2-28 12:45 發表
如果有錯請其他花友補充啦! ...

如收田日是04月13日, 請問何時開始準備花生夫及骨粉呢 ?
回復

ammonch 發表於 2008-2-28 17:58:52 |顯示全部樓層
收田日=開始耕作日呀??
如果係的話,咁你當日開田時落就可以,作基肥的話不需要作特別處理, 如你想用作液肥, 則可以現在開始用水浸定先, 因要上三個多月或以上才可使用架!
回復

美美 發表於 2008-2-28 23:18:07 |顯示全部樓層
原帖由 ammonch 於 2008-2-28 17:58 發表
收田日=開始耕作日呀??
如果係的話,咁你當日開田時落就可以,作基肥的話不需要作特別處理, 如你想用作液肥, 則可以現在開始用水浸定先, 因要上三個多月或以上才可使用架! ...

THANKS !
回復

hellohello 發表於 2008-2-29 10:24:46 |顯示全部樓層
美美,你好!!!

我是在社區園圃種的!

我是用花生夫及骨粉作基肥,好處肥力好及持久,壞處分解慢和焼根(三至四個月才完成分解,還視乎天氣和水份等),通常埋在4至8吋深

由於在社區園圃種,有一心態就是快,最近一期有人介紹用堆肥(黑色),分解快不焼根,若一個月完成分解。通常埋在面,用小許泥蓋上面便可,否則,有很多烏蠅等飛來產卵。種菜較果較明顯。
我兩者都有用。

如ammonch所說,還有其他方法,你可以全部試下,不過,太多亦不好的!!!!
有錯請改。
回復

arp 發表於 2008-2-29 11:06:25 |顯示全部樓層
液態肥的話用稀釋了的海澡肥, 魚肥, 來追肥都幾方便....
回復

lammadick 發表於 2008-2-29 16:30:35 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2008-2-29 11:06 發表
液態肥的話用稀釋了的海澡肥, 魚肥, 來追肥都幾方便....

海澡肥, 魚肥在什麼地方可以買到
要稀釋的話係一比幾呢
回復

美美 發表於 2008-2-29 17:26:31 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 hellohello 於 2008-2-29 10:24 發表
美美,你好!!!我是在社區園圃種的!分享一下用肥
我是用花生夫及骨粉作基肥,好處肥力好及持久,壞處分解慢和焼根(三至四個月才完成分解,還視乎天氣和水份等),通常埋在4至8吋深
Hi, Hellohello:
謝謝您的分享, 屆時我會試吓多種方法, 租地的確是與時間比賽,
回復

besthaha 發表於 2008-2-29 23:22:56 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2008-2-29 11:06 發表

因為我是在家中種菜的,
如果我想用d無咩味的肥料,
咩肥料會岩d?海澡肥, 魚肥岩唔岩?
回復